Доц. Киселова: Ако г-н Гешев бъде освободен - няма да бъде разследван от независим прокурор

Според нея Радев ще наложи вето
Обновена: 13 юни 2023 21:29 | 13 юни 2023 21:29, Нели Христова
36

Една от оспорените разпоредби е с колко гласа може да бъде отстранен главният прокурор - беше намалена от 17 на 13, това е единият аргумент, с който е възможно президентът да забави. Има и още един пункт, който е възможно да е причина президентът да обмисля забавяне - кой да разследва главния прокурор. Ако г-н Гешев бъде освободен - няма да бъде разследван от независим прокурор, а от Софийската градска прокуратура.

Така преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в студиото на "Денят ON AIR" възможните варианти за освобождаването на Иван Гешев и подписването на Указа. По думите ѝ е възможно президентът го върне на ВСС.

"Срок няма. За голяма част от актовете, които президентът трябва да издаде извън указа, с който обнародва законите, е оставено на политическата конюнктура. Ситуациите са различни. В някои случаи процедурата може да се забърза, в други да се забави и е въпрос на взаимодействие. Президентът не бива да е формирал мнение преди да му е направено предложение. Той ще изслуша внимателно тези повече от 25 часа на двете последни заседания", коментира доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Тя определи ситуацията като безпрецедентна и изрази опасение дали не сме свидетели на бързане, за да може съставът на ВСС да избере и новия главен прокурор.

"Това ме притеснява. Вижда се, че г-н Гешев е бил в зависимост от определени кръгове, към които се обръщат, и да се опитат да инсталират нов главен прокурор - много по-възпитан, много по-добре изглеждащ в поведението си, за да може да си гарантират неприкосновеност", изрази мнение преподавателят по конституционно право.

Въпросът какви хора заемат висши длъжности остава не просто фундаментален, но и ценностен, изтъкна гостът. Тя посочи и възможен вариант за развитие на ситуацията.

"Възможно е докато г-н Гешев е заемащ длъжността главен прокурор, да бъде задвижена процедурата за търсене на наказателна отговорност срещу него, въз основа на постъпилите сигнали", обясни тя.

Дали да има главен прокурор е въпрос на промяна в Конституцията, която е коректно да бъде извършена от Велико народно събрание, заяви доц. Киселова.

"Смело е да се хвърля предложение и да се очаква да се чуе какъв ще бъде общественият отзвук или сред юридическите среди. Сериозният въпрос трябва да бъде за правомощията на прокуратурата. Абсолютна независимост едва ли е възможна", коментира преподавателят. По думите ѝ има вероятност в следващите дни да станем свидетели на първото вето, което президентът ще наложи в рамките на това НС.

"Противоконституционен беше начинът, по който бяха приети промените, пъхнати между първо и второ четене. А преди това бяха отхвърлени в друг законопроект. Има основание на противоконституционност и дебатът отново ще бъде върнат в НС", настоя гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Тоя Гешев излезе слаба ракия.
26
0
 
2
 
! Отговори
дис позитив преди 11 месеца
Един път и аз да кажа - браво! - на госпожата! Юридическият факултет на СУ да се събуди и да се включи в представлението, не може промяната на Конституцията да се остави изцяло на Гочоолу, Дочоолу и кви бяха още мискини, Ако и да са все от вашия отбор, ДЕСЕ. Тука работата отива съвсем на изуй ***, и най-накрая партньорите ще ни ИЗПЛЮЩАТ!
25
0
 
0
 
! Отговори
конкурс за конст съд преди 11 месеца
Драпа за конституционен съдия сега требе да впечатли ГРОБ И Продадохме Промяната...Айде честито па там ще продължи да тълкува конституцията цитат "най-общо така да кажа"
24
0
 
1
 
! Отговори
КОЙ КАКЪВ Е - опорки преди 11 месеца
Киселовице, гроздето е кисело... Ти чия партийна финка си на коалицията Певски-Прокопиев - ПП.Защо медиите не канят уважавания професор по конституционно право Пламен Киров ами ей такива партийни кадри да ни вкиселяват живота с тенденциозните си коментари за замитане на корупцията под килима и на вмешателството над висшия съдебен съвет от корумпирани политици. Така ли ще си проживееш живото да вредиш на правото на информация на българския народ. Опорните ти точки ги чу и глухия цар. Аре чао!
23
2
 
6
 
! Отговори
Morski преди 11 месеца
Леле Мале! Баси и държавата изглеждаме отвън! Светът вижда едно - Атентат срещу Главният прокурор на републиката и вместо да се разследва престъплението Атента, а се стига по бързата процедура и поръчка от всички зависими от МАФИЯТА, а защитени от имунитета си! Иначе се бориМЕ с Мафията! Този ВСС само доказа, че е извънредно корумпиран! Не зачитат Конституцията, законите и правата, а само поръчките от мафията, Черепа, Сръбския, Кокорчо, Кирчо, Боко, пеевски....! БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОСЪДИЕ, ИМА МАФИОТСКО АЛИБИ С ТОЗИ ВСС!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една"българка"успешно направила кримикариера с помоща и на немските власти,сътворила измами за 4-ри милиарда от виртуални онекойни я издирват от 10 години с червена бюлетина,но няма и следа от нея.👧😀😀🕺😏🙋Ба си нацията.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пепи Еврото го търсиха там където го няма.И тои спокойно си изнесе милионите през границата,сякаш е фантом.Друг пък,търсен и от чужди държави,го покоси инфаркт.И още се спори, къде се е случило това у нас или на друго място по Света.Ба си Държавата.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пепи Еврото го търсих там където го няма.И тои спокойно си изнесе милионите през границата,сякаш е фантом.Друг пък,търсен и от чужди държави,го покоси инфаркт.И още се спори, къде се е случило това у нас или на друго място по Света.Ба си Държавата.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един гербер,бивш финансов министър съпортчик го заловиха на митницата с крадена кола с пренабити номера и с пълни чували с валута,но го пуснаха да излезе от страната и после да се върне.И нищо не му се случи.Ако беше друг някой гражданин щяха да го"щавят" в гореща вода и с нескончаеми дела, години наред,докато го покоси инфаркт.Обаче за галениците на съдбата не важат правилата и си продължават с"играта".А от нас искат да спазваме правилата и да не им разваляме играта .Ба си и Държавата.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един гербер,бивш финансов министър съпортчик го заловиха на митницата с крадеца кола с пренабити номера и с пълни чували с валута,но го пуснаха да излезе от страната и после да се върне.И нищо не му се случи.Ако беше друг някой гражданин щяха да го щавят в гореща вода и с нескончаеми дела, години наред,докато го покоси инфаркт.Обаче за галениците на съдбата не важат правилата и си продължават с"играта".А от нас искат да спазваме правилата и да не им разваляме играта .Ба си и Държавата.
17
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
Киселова внимавай какво казваш, защото Пепи Плагиата от ИТН преписва всяка твоя дума .
16
5
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
Тази грозна лелка, с излъчване на санитарка в старчески дом, как смогва да обиколи всички студия във всички телевизии. И няма ли кой да й каже да не се облича с дрешки като на московска тетя от 60-те години на миналия век.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вероятно политическите фигури в НС ще закрият и длъжността ГЛАВ.ПРОКУРОР за да не е възможно да се върне на поста си и да не бъде назначен друг,който да го надмине и с по голям"хъс"и с по голямо желание да ги подхване отново.Както се казва:"страхът е голямо шубе"А те има за какво да се страхуват но като закрият длъжността ще няма от кого да се страхуват.Мисля това ще е и главна цел на реформата им.Всичко друго ще е ала-бала и кервана ще си върви,съпортите също а бедността още стане по-голяма
14
3
 
11
 
! Отговори
Ако преди 11 месеца
Ако трябваше да го махнат поради ИСТИНСКИ причини - трябваше да има разследване, доказателства, изслушване на свидетели....тоест щеше да се проточи работата. А сега - за 2 дни му отрязаха главата. И то за какво? За две думи, даже НЕ за дела или отказ от дела. Пфу! Грандиозен Резил!!! ТО Е ПОГРОМ НАД ПРАВОСЪДИЕТО!!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Упс преди 11 месеца
И децата вече разбраха, че Бойко свирна на ВСС да отрежат главата на Гешев. Мутренска държавица на Вис и СИК.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След като закриха заседанието в залата,трябваше да си направят селфита с министъра провел успешно"акцията"Така щяха да увековечат себе си в политическата сервилност. По този начин се"затлачи"и реформата,в която имаше идея,всеки магистрат да носи лична отговорност за произнесени от него грешни решения и нанесените щети,след произнасяне от ЕС за правата на човека и да плаща лично щетите а не Държавата,причинени от негово решение.Така се прави реформа а не проформа.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този се самозабрави!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом искали да го сменят можели да не му правят атентат,а да му обявят,че не се справя професионално със задълженията си и отговорностите,които изисква заеманата длъжност как организатор дейността на цялата институция прокуратура с боравенето на механизмите за осъществяване и институтите като инструменти за конструктивната дейност с последователността на постигане на исканите,търсвни резултати било за частични,текущи или капитални или реконструктивни или конструктивни реформи с негово съдействие
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма как да го избират с политически квоти и да е независим. Тази думичка трябва да бъде изтрита от българския политически и обществен жаргон. Няма независими - дори чистачките в болницата са назначени след политически договорки. А помня как Баце от Банкя и гьзоблизците му посред нощ даваха пресконференции в защита на Гешев! Какво се обърка!?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НАВРЕМЕТО ИМАШЕ ПАРТИИ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, ПАРТИИ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ, ПАРТИИ НА ХОРАТА НА СЛОВОТО И ПРОСВЕЩЕНИЕТО. ДНЕС ИМА ПАРТИИ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНТЕРЕСИ, ПОДКУПЕНИ ОТ ЧУЖБИНА ЗА ЕДНА ШАПКА ЧУЖДЕСТРАННИ СТОТИНКИ. ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРИРАТ ИЛИ НЕ ГЛАСУВАТ.