Велев: Пенсионната система е силно ерозирана

Според него не е нормално МРЗ да се вдига през 6 месеца
40

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи проектобюджета на кабинета, но според нейния председател има много проблеми както в здравната, така и в пенсионната система.

"Подкрепихме бюджета на Здравната каса поради началото на промяната в структурата. При нас тя е тотално сбъркана, има 2 пъти повече пари като дял за болнична помощ и за лекарства, и 2 пъти по-малко като дял за доболнична помощ, за превенция, за скрининг, за това хората да не се разболяват. Близо 3 пъти са сбъркани пропорциите спрямо европейското съотношение. Много по-важно е хората да бъдат здрави, да се откриват заболяванията им в най-ранен стадий, когато са лечими, а не да даваме за скъпи лекарства големи пари, понякога вече е късно, или вече е много по-тежко", каза председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него пенсионната система е силно ерозирана, за различен осигурителен принос - среден и малък се получава една пенсия накрая.

"Хората с висока квалификация, хора с висше образование, работили 40 години на пълен работен ден, най-накрая получават същата пенсия като хора без квалификация, или хора, които не са се осигурявали на пълните си доходи", допълни Велев.

Той е на мнение, че това тласка икономиката към сивия сектор.

"Тези добавки, които се плащаха за Ковид, после се интегрираха в размера на пенсиите, без оглед на осигурителния принос. Има и много популизъм в тези решения. Прагът на бедност трябва да се достига и надминава, когато с осигурителния принос това не се постига, със средствата на социалното подпомагане. При нас е объркано осигуряването с подпомагането", категоричен е председателят на АИКБ.

И припомни, че минималната работна заплата е увеличена с 20% от 1 януари.

"Сега вече говорим за Бюджет 2023 и не е нормално на всеки 3 или 6 месеца да се приема нов размер на минималната работна заплата. В повечето страни тя се преразглежда на две години. Инфлацията за този период е под 20%, а в средносрочен план минималната работна заплата е увеличена в пъти повече от темпа на инфлацията. И това не е императив, никой не задължава хората да работят на минимална работна заплата", категоричен е Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Васил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А така бях се притеснил ,че няма да видя Велев днеска как със таз минимална заплата обикаля толкова да му се чуди човек
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами спрете да събирате пенсионни отдръжки и всеки да си решава какво да прави, иначе не е честно един работещ да олаща 40% данъци за да може някой *** да взима пенсия без да е работил
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно пък най-ерозирания ли пак пльоснахте да говори за това?
9
3
 
13
 
! Отговори
Дедето преди 10 месеца
НРБ време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!НРБ време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.НРБ от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!НРБ време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.НРБ времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бя
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво да кажем за едни за 1 г стаж коефициента е 1, а за други за 1 г стаж при една и съща категория труд 1,35 коефициент. Ако това не е обир здраве. Пенсиите в България не се определят за принос, а по решение на управляващите. Онези които нямат представителност в големите партии пият по една студена вода. Затова и младите не искат да се осигуряват на истинските си доходи, виждайки действителността да внасят много , а за получаване да си ги делим с този който не е работил не се е осигурява
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ченгето Велев в комбина с Тиквата източиха милиарди от Пенсионния фонд. Затова за 12 години пенсиите не помръднаха и стотинка. Сега за 2 години имам 3 увеличения - общо с 348 лв
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не знам дали е нормално да се вдига два пъти в годината минималната заплата,ама е ненормално да ни навирате в очите всеки ден тоя нагъл червен крадец!
5
2
 
7
 
! Отговори
Омбре преди 10 месеца
Пенсионната система за едни МАЙКА а за други МАЩЕХА. Пълна несправедливост и бачкане до гроб а пенсии ниски. Вашата ***... ЕничарИ пари не само , че няма за раба а и пенсиите никакви.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз все акъл дава, той да работи на заплата да го видим.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Велев бърка пенсии със спестявания. Осигоряване зависи от възрас а не от вноска. Може да е внасял по 1 милион лева но като умре на 50 г. губи пенсия.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионната система е фалирала от икономиката. Младите бягат от страната че няма заплати и остава само държавата да плаща пенсии.
1
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Че в целият ЕС е така...