Шкварек: Само една част от българското младо общество е политически активна

Според него нови "силни играчи" се появяват само на няколко места
10 юли 2023 11:50, Нели Христова
47
Шкварек: Само една част от българското младо общество е политически активна
Снимка: БГНЕС

Само една част от българското младо общество е политически активна. В политическият спектър това е частта на градско-либералната прослойка, това заяви историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек пред БГНЕС. Той допълни, че това си личи с изборите последните няколко години, хора като Кирил Петков и Асен Василев представляват това по-младо поколение. Те са доста по-млади от Иван Костов примерно. Останалите главни политически сфери в България нямат все още смяна на поколението, това се вижда само при либералите.

Шкварек изясни, че това се получава предимно защото някой от старите политици се "пенсионира". Това оставя свободно място, което се заема от по-младите.

"Нови "силни играчи" се появяват само на няколко места. Костадин Костадинов при националистическата проруска сфера, а Асен Василев и Кирил Петков при либералите."

"Демографията играе важна роля, тя е съдбата за един народ. Също така играе и важна роля за политическия спектър. България е силно застаряваща страна, като това силно намалява шанса да се появи историческа фигура от идващите поколения", заяви Шкварек.

Той коментира и промяната между противопоставянето дясно-ляво в България.

"Има промяна в България между старото дясно-ляво и изток-запад. Заражда се наново противопоставяне между консерватизъм и либерализъм. Може да видим как всяко нещо веднага разделя партиите и обществото на базата дали е проевропейско или евроскептично, прогресивно или консервативно…Като това е главната граница, ако си по- крайно прогресивен си крайно ляв, а ако си по-консервативен си крайно десен."

"България догонва тенденциите, които вече са се случили на запад, разделението в политиката да е на базата предимно между прогресивизъм и консерватизъм", заяви Шкварек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Поляците са славяни по произход, но да ги наричате "братя" е самозаблуждение. Не ги познавате. Поляците НЕ ни припознават като близки, напротив!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОлитиката за затриване на етносите, на народностните традиции, на всичко, специфично в история, бит, религия, култура, за заличаване, да, за заличаване на историческата памет е абсолютно съзнателна и се провежда насройчиво от няколко десетилетия в западния свят и всички, попаднали под "чадъра' на западния свят. Породена е от всичко друго, но не и от желание да се възпитава толерантност. И на практика човекът се принизява до животисно ниво, само човекът БИ МОГЪЛ да има историческа памет.
17
4
 
3
 
! Отговори
Хабибито преди 1 година
Той е от смесен българо-полски брак. Човека анализира много добре нещата. Поляците са наши братя и като такива макар и да не се обичат с руснаците са част от нашето наследство, дано успеем да се опазим като народ , за разлика от нас останалите народи нямат нашите проблеми в толкова напреднал стадий. Има само един начин славяните да бъдат силни и фактор във света и той преминава само с загърбване на проблемите между Полша и Русия....бог да ги пази !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма млади, старите измират и тая държава се закрива както 1389 г.
15
3
 
6
 
! Отговори
Вълчо преди 1 година
Много Българско име - Шкварек. Звучи като Швейк. От сто години само чужденци ще слушат - Сакскобурготски, Сергей , Фердинанд, Ахмед, Соломон, Габриел, Карбовски, Волгин - няма ли един Българин да с име като Васил, Петър , Иван или Стоян
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят проучване сред висшисти на по 25-40 години какво знаят за Виетнамските войни, за разделянето на Корея, за Иранската революция, за Че Гевара, за Карибската криза, за премането на долара като световна резервна валута и златния стандарт(съответно нарушаванетто му), за хунтите в Европа след Втората световна война, за офшорните зони... Все ключови събития от втората половина на 20-ти век.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шкварек откъде се измъкна тоя кашкавал бе Аз знам от лобито на Радев
12
0
 
2
 
! Отговори
Предполагам като преди 1 година
казва "историческа фигура" се има в предвид такъв, който да промени историята на страната? Ама всеки от досега управляващите е бил историческа фигура, но с обратен знак. 33 години пропиляно време. 33 години без историческа личност с положителен знак.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се съберат няколко умни и богати рома и направят партия има от раз милион гласа!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новото поколение е политически неграмотно.Възпитанвано е да полотически неграмотно или м се втълпяват фрази от хеграмотняци или съзнателни манипулатори.Например сега в САЩ казват"комунисти" на тези,които прокарват ЛГБТ-животТъй като за мадите няма избор на информация, вемат първото, натрапено на екрана им, остават с това впечатление.И в нашите медии също умишлено"се забравят"важни хора,събоития, факти.Нищо истинско, нищо автентично нямаше нито по повод фашисткия преврат на 9-ти юни, за 22.юни...
9
0
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Мерси за акъла, пич. Когато направиш ден работа, пак ще си говорим. С пари от ЕС и политиканстване цял живот, не ни давай акъл.
8
2
 
3
 
! Отговори
Бармана - Робот преди 1 година
Да казвам ли колко е айкюто на политически активните индивиди?
7
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нито една медия не съобщи за митинга пред ндк против воината това какво е
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички български политици = Корумпирани Продажници
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да гласуваш е важно само в 2 случая: когато ти плащат, когато ти си кандидат
4
1
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Военната сила на ислямският хаифат е илюзия:))) друго си е синовете на войната...:)))
3
1
 
5
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 1 година
кат не съм аз кандидат що да гласувам непознат да ме владее?
2
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
проруска , как го разбрахте ?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е тоя швейк