Политици често идвали в манастира в Самоков, но сглобката не е от там

Появи се информация, че именно там Алексей Петров се срещнал с Борисов и Петков
21 авг 2023 09:13, Нели Христова
48
Политици често идвали в манастира в Самоков, но сглобката не е от там
Снимка: БГНЕС

С реновирана църква и нова сграда, построена в последните 5 години със средства от дарения. Така изглежда Девическият манастир "Покров Богородичен" в Самоков, за когото се заговори, че е мястото, в което е станала “сглобката” между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” с дейното участие на убития на 16 август Алексей Петров.

Информацията се появи за пръв път на 13 май в сайта “Либерта”. Изданието твърди, че срещата е била около 10 дни по-рано. В текста се описва, че срещата била между Бойко Борисов и Кирил Петков. Към днешна дата източник от ПП твърди, че двигатели на сбирката в Самоковския манастир са били Алексей Петров и бащата на Кирил Петков - Петко. Двамата се познават от времето на навлизането на бойните спортове в България през 80-те години на миналия век. Работят заедно за развитие на клубовете.
.
Самият Петров приживе потвърждава в интервю, че познава добре Петко Петков и Бойко Борисов, а се е виждал и с Кирил Петков.

Твърди се, че Алексей се уговорил с Петко, който довел сина си, а Борисов присъствал, поканен лично от Петров, припомнят от "24 часа".

Манастирът се намира на ул. “Цар Борис” 3 в центъра на стария град. В съседство са къщи, а улицата е тясна. Още с влизането на екипа ни се посочва, че не можем да снимаме - забелязали са фотоапарата. Веднага прави впечатление, че камбанарията е обновена. Църквата е само на 4 метра навътре в двора. За да не се вреди на иконите, залата за свещи е отделена.

Дарения явно не липсват, макар и в случая скромни - служителките на касата за свещи подреждат дрехи. Сортират ги и коментират помежду си полученото. Нямат нищо против да разкажат историята на манастира. Но са категорични - никаква сглобка не е ставала в храма и Алексей Петров, Бойко Борисов, Кирил Петков и баща му Петко не са идвали заедно.

Послушницата и игуменката в този момент са на двора. Събират цветя, които отглеждат в няколко саксии.

"Не, не е вярно", казва игуменката и прави с пръст отривист жест на отрицание, запитана дали манастирът е бил домакин на срещата на високо ниво.

По сградите (едната нова) прави впечатление, че камери не липсват - те са 38 и покриват всяко кътче от светата обител. На улицата пред нея също са видими устройствата за заснемане.

"Такова нещо не е имало, поне не тук", категоричен е мъжът, чиято къща е в съседство на манастира пред "24 часа". Докато цепи дърва със сина си, обяснява защо е толкова убеден. "Виждате улицата, дори да изпуснем как влизат хора, ще видим колите.Преди години Илия Павлов посещаваше храма. И всички разбирахме за минути."

А тогава нямаше мобилни телефони и социални мрежи.

Най-близко живеещият до манастира самоковец посочва и друг случай за височайш гост - Лили Иванова. Навремето примата била близка с майка Херувима. Преди да се замонаши, някогашната игуменка завършила Шивашкия техникум в Костенец и правила рокли за Лили Иванова, която в онези времена изнасяла поне по 4 концерта годишно в града.

"Де да беше вярно, щяха да оправят пътя", маха с ръка и поп Любчо на версията за високото политическо присъствие. Но докато е категоричен, че сглобка в манастира не е имало, казва, че редица политици са посещавали храма.

“Идвали са всичките, но не заедно. И Кирил Петков, и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова”, изрежда отчето пред "24 часа". "Но тези неща се разбират веднага. Те самите си правят снимки, ние качваме във фейсбук страниците”, добавя поп Любчо.

Кметът Владимир Георгиев също не е чувал за подобна среща. Разбрал от медиите. А влиятелен бизнесмен, запознат с всичко, ставащо в Самоков, казва, че лъскави коли, каквито ползват от НСО, в града не е имало.

И Кирил Петков, и Бойко Борисов, имат охрана. И докато на Петков тя бе засилена едва наскоро, като бивш премиер той имаше шофьор от службата и през май, за когато се твърди, че е станала срещата за договаряне на властовата сглобка. “А и това е НСО - те имат авангард, който проучва всяко място, на което ще ходи охранявано лице. Подобна проверка нямаше да остане незабелязана”, смята бизнесменът.

“Не мисля, че е станало тук, поне не така, както се твърди. Подобни автомобили бият на очи, дори да са паркирани на различни места. А и точно тогава край Самоков избухна взривът, насочен към главния прокурор Иван Гешев. Така че градът бе във фокуса на вниманието и надали някой би го избрал за явка”, обяснява маститият търговец, за когото няма тайни в Самоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Загробски преди 8 месеца
Каква сграда е построена,след като тази дето наричат игуменка разруши манастира и си построи шантан в градината пред олтара ,където са гробовете на Гаврила и Херувима.Отпред на главната улица има килий,от север има,килийте на Василиса,Серафима,Гаврила,Адрияна,Лидия,Херувима,Евгения,Теодосия(не боцка),Мелания,Гликерия,която беше изгонена ,че не подписа за голяма далавера,и последната изгонена се скита немила не драга,болна и унизена.Тази новата е игуменка е на себе си.Николай пловдивски я изгон
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще развалят ли сглобката, искам да гласувам и да падат глави от ПП и ГЕРБ!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой измисли тая щуротия "сглобката" и сега всички започнаха да повтарят като развалени грамофонни плочи.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А имат ли свидетелство за благословия на "сглобката" ??? А кой е богопомазал "сглобката" ??? Патриархът ли ?? Кой....???
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Покров имаше!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
айдее , тая промяна хептен утече.. Киро и той бил от каратистката му тренска мафия!
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези нормални ли са? Как е възможно политици да се срещат в манастир? Все си мисля, че по-ниско не може да паднат и въпреки това изненади не липсват.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До срамота 38Още 100 години трябва да плюете и храчите и пак няма да измиете срама, че на два пъти *** искаха да направят вековна България гнусна, изостанала съветска република. Това е дъното на националното предателство. Да си плюеш на историята, идентичността и независимостта и да искаш да станеш 16та съветска республика. Гнус!!!!
38
2
 
12
 
! Отговори
срамота преди 8 месеца
Вече схванах как се управлява държавата.Всеки български държавник задължително ходи 2 пъти в посолството и 1 път на църква.И на всеки 3-4 месеца директно във Велика Кравария за набиване на канчето.Тази традиция е започната от Цвъки Физкултурника още преди 12 години.
37
2
 
12
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 месеца
Милиционерите ни са станали много набожни.Тиквата даде 5 милиона от нашите пари само за едно свлачище към Рилския манастир.Същия разбойник редовно се кръсти и се моли с повод и без повод.Но си мисля че твърде много грехове са натрупали бившите милиционери.Тиквун ,Трактора ,Гешеф ,Сарафов ,Цвъко и т.н. и т.н. Цялата държава се управлява от набожни милиционери.Ужась.
36
0
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Трябва да ида в тоя "божий дом" белким се запозная с някой "мирянин" че да ми оправи живота ! :)
35
10
 
7
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТ КЛЮКАРКА преди 8 месеца
Президент руска клюкарка пуска тия новини!
34
2
 
6
 
! Отговори
Либерта? преди 8 месеца
Машината за фалшиви новини на ДП и ДПС!
33
8
 
2
 
! Отговори
радомир преди 8 месеца
Добре е, че вече не ходят до официалното посолство, а до филиала на посолството в манастира. Така не се придизвикват нежелани реакции у народонаселението.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той знае прекалено много и за Бойко. Може да не са Киро, а коалиционния му партньор - капо ди тути капи Бойко
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не окаже ,че Киро и баща му са думнали Алексей щото прекалено много знае и/или от онова посолство са свършили работата вместо тях.
30
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 8 месеца
Абе какви са тези глупоости. Вижте кантората, в която са стажували и работили повечето прависти в ПП(Минчев и т.н.), и ще разберете кой я направи.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как кой,всички вкл БСП,ДПС баха преди това съвсем случайно в Америка на посещения.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой от тия вярва в християнството,че да посетят манастира и да си направят сглобката щот били разглобени.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези нямат срам нито от хората,нито от Бог.