Желязков: Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток

От своя страна Соботка заяви, че Шенген има много проблеми
10 окт 2023 20:17, Нели Христова
27
Желязков: Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток
Снимка: БГНЕС

Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток. Това заяви председателят на НС Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

Желязков проведе среща с австрийския си колега Волфганг Соботка и представители на парламентарните групи в българския парламент.

„Считам, че нашият гост е удовлетворен от тази визита. Впечатленията на австрийските колеги по линия на Фронтекс са за положените усилия и ефективността, която резултира от тях по намаляване на мигрантския поток, включително превенция и наказание за каналджиите и контрабандата“, добави той.

Желязков е категоричен, че е установено, че на българската граница има изградена работеща система и преминаващите нелегално мигранти са сравнително малко.

„Уверенията за позицията на Австрия за наличието на вето срещу България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство не са свързани с изпълнението на критериите и с управлението на мигрантските потоци“, каза Желязков.

„Установено е, че пътят към България е незначителен процент от всички пътища, по които се достига до Централна Европа. Този въпрос не е свързан с отношение на Австрия към България“, заяви председателят на НС.

Той съобщи, че Австрия иска да постави въпроса за проблемите на Шенген на вниманието във дневния ред на Съвета на ЕС и Европейската комисия.

„За наше съжаление този въпрос минава през нашите очаквания за присъединяване към Шенгенското пространство, но според австрийските колеги Шенген не функционира пълноценно, като доказателство за това, според тях, е наличието на множество режими за преминаване между държавите-членки във вътрешността на Европа“, заяви Желязков.

„Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще помогне за по-доброто функциониране на Шенген. Това ще благоприятства всички въпроси по миграцията, включително връщане, реадмисия и предоставяне на убежище. Надявам се позицията ни да бъде добре разбрана в австрийското общество“, добави той.

Председателят на НС подчерта, че се очаква в края на испанското председателство исканията на Австрия да бъдат взети предвид. Желязков се надява след като това се случи ветото срещу България да падне.

„Надяваме се по време на Испанското председателство още в края на тази година да свършат триалозите свързани с пакта за миграцията, така че очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и България да се възползва от сваляне на ветото.

Двамата председатели са обсъдили също терористичното нападение на Хамас срещу Израел и последиците от него, както и въпроса за интегриране на Западните Балкани в ЕС.

По думите на Желязков няма да има поставяне на нови условия пред РСМ, но българската позиция остава категорична.

„Относно Македония, преговорите могат да започнат само, когато процесът по промени в конституцията бъдат приети и българите бъдат включени в нея“, заяви той.

От своя страна Соботка заяви, че Шенген има много проблеми.

„Ясно е, че от 2015 г. Шенген не функционира както трябва, същото се отнася и за Дъблинското споразумение. Ако искаме да стигнем от единия до другия край на Австрия, трябва да минем през Германия, където на някои места вече има граничен контрол. Въведени са на много места гранични пунктове между Италия и Франция, Германия и Дания, а също Словения и нейните съседки“, добави Соботка.

„Това означава, че Шенгенското пространство дефакто е „мъртво“. Не можете да обясните на австрийците опашките по три часа на границата с Германия, подчерта той.

Бежанците, които са подали молба за убежище в нашия съсед Унгария, по силата на Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати отново в Унгария, но тя не иска да ги приеме.

"Именно по тази причина ние наложихме ветото на България за влизане в Шенген, което подчертавам, че не е свързано с България. Тя изпълнява своите задължения за опазване на външната граница. Убедих се в това днес на българо-турската граница. Надявам се, че разговорите между министрите на външните работи ще доведат до решение, удовлетворяващо и двете страни. Убедени сме, че с България ще намерим решение чрез интензивни преговори и сътрудничество“, допълни председателят на австрийския парламент.

По отношение на темата за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, Соботка отбеляза, че то е важно от гледна точка на архитектурата за сигурност и от икономическа гледна точка.

„Виждаме какво влияние има върху този регион и до каква дестабилизация може да доведе това влияние. С нашите партньори сме обединени по отношение на Западните Балкани и Украйна“ , подчерта Соботка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако не е заради емигрантите, ще е заради владеенето на българските митници от мафиотски структури.
15
4
 
1
 
! Отговори
ОXльоФ Гербера3т, преди 7 месеца
ти пък чий го дириш там,п0длог0?!?!? Кой по дяЛовете те е избирал да си разхождаш НЕ-коалиционния ггь33 и да ръсиш безсмислени фрази спуснати от Посолството?!?!? Уат дъ фак ъ Ю дуинг деър,лейзи снейл!!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този Герберски Индивид,започна с Герберската Чистка !-:(
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Май само на нас не ни е ясно, че никой не ни иска...Про,сяци на никой не му трябват. Който може и сега си пътува свободно из Европа. И без това нямаме особен принос към европейската икономика. А и родната е цъфнала...
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
E, noнe cтaнa яcнo kakъв тoчнo e cтaтyтът ни в EC...
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що не го питахте мухлясалият суботка, щом Шенген не работи и искали да поставят акцент, защо нямаше вето за Хърватска? Аман от нагли лъжливи лицемери.
10
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Ами като Шенгенското споразумение не работи,какъв ви е проблемът ,та ни спират за там? Нещо не се връзва? Пак е по- добре от Фелдфебела Радев, който заяви на австрийския Президент,че разбирал неговата позиция,и я "уважавал"? Как можеш да уважаваш нещо, което е в ущърб на българите,Бе ? Абсолютно сбъркана личност!
9
3
 
7
 
! Отговори
Шeнreн преди 7 месеца
3aбpaнeнo зa koлoнии!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Bтopa pъka, oonncc napgoн тpeтa...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавите от ЕС, една по една въвеждат паспортния контрол само в БГ спите!!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въведете паспортен контрол в БГ за всички, които не са от ЕС!! Пропускате престъпниците без ограничения!!!
5
3
 
6
 
! Отговори
Мерко преди 7 месеца
Росене,Росене,ветото е насочено къмполитическата некадърност в държавата ни,към пълното безвластие и незаконност на всички нива!Да се краде днес е държавна политика и призвание. Росене,какво направихте и докъде стигнахте в Росенец?Нищо!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма Шенген за американски колонии !
3
4
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 7 месеца
Височайшата особа от австрия ви каза, че то Шенген не се очертава с бъдеще, за къде е тръгнала Бг. И с разходки , и с лодки - за Бг Шенген не се очертава. Едни ги притискат /мац2игонския казус /, други слугуват
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може ли да се срещаш на международно ниво и да си брадясал като бхаратец ?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не били компютри а компоти. Айде моля ви се поредните глупави лъжи...