Денков: Радев не иска диалог, това може да се окаже вредно

Кабинетът има програма за управление за следващата година и половина
Обновена: 17 окт 2023 12:06 | 17 окт 2023 10:34, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков заяви, че кабинетът има програма за управление за следващата година и половина.

Той очерта основните дейности на правителството в три групи.

"Първата група е свързана с усъвършенстване на българските институции, които имат забавени реформи от години. Всички ги знаем, но по една или друга причина тези реформи не се случват или се случват половинчато. Имам предвид на първо място правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има много активна работа и съществен напредък. Тук са държавната и областната администрация, която трябва да бъде дигитализирана. Това означава да се променят и нагласите и подхода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и здравеопазването като основни области, в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво няма шанс да се справи с другите си задачи. Това са тежки промени, които трябва да бъдат реализирани и смея да кажа, че имаме доста ясен план как да се случи. Единственото затруднение е, че не може всичко еднакво интензивно да се движи и затова през последните седмици нашият фокус блеше насочен изключително към правосъдната реформа, където заедно с колегите от Народното събрание успяхме да направим няколко съществени крачки", каза премиерът по време на форум.

Още по темата

Следващата група приоритетите на кабинета са в международен план като акцентът е върху влизането на страната в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Трябва да увеличим доверието в международен план, защото инвеститорите се интересуват от това. Трябва да стабилизираме политическата система, защото всички инвеститори в момента казват, че ако няма политическа стабилност, за тях това е проблем“, каза той.

Третата група дейности е свързана с модернизацията на българската икономика.

"Ние имаме дълбокото убеждение, че нашия регион - България и съседните страни трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем водещ регион в Европа", каза Денков.

Според него в дългосрочен план едноличното управление не е добро. Коментарът му дойде в отговор на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация.

Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол.

"Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме - това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене.  Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна - решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление трябва да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес. Това е Президентството. Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Kakъв e cмиcълa cлeg kaтo вcичko ce cъrлacyвa oт nocoлcтвoтo?
93
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 94, aбе плюс - минус, ама кмета на София по всичко личи че ще е от ПП/ДБ! Да говориш че партията която печели най-големия град, който като население е почти колкото половин България, губела подкрепа, е меко казано нелепо!
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки ваш "диалог" завършва с "Радев изрази позиция, но ние ще я игнорираме". Сега масате се обърна. Ти имаш още 4 месеца в този парлаемтн, така или иначе и това е, ако Борисов не реши, че ви дошло времето.
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОСТАВКА БЕ ГОПОДИН НИКОЙ
90
4
 
9
 
! Отговори
404 преди 7 месеца
Благодарение над 30 години управление или по точно опити за такова превърнахте държава в територия !!!!И след всяко ново управление некадърноста избива като рядка кал !!!
89
5
 
13
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Да спре да рита Радев и да помисли за охрана на границите, защото ще превърне България не във водещ регион, а в беж. лагер на хора от цял свят.
88
6
 
19
 
! Отговори
azz преди 7 месеца
мишленцето с очилца - цър-цър-цър....жалка картинка....
87
5
 
8
 
! Отговори
Пеевски преди 7 месеца
Не тъжи, Ники, знаеш че аз винаги съм отворен за диалог. Идваш, клякаш, разкопчаваш ми ципа и навлажняваш устни.
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още 6% минус за ПП-Дб , от Денков ... Давай Денков , ПП-ДБ под 4% !
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква ни е файдата от *** и Премиер , след като вече си имаме посолство ?
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безличник - премиер..
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алооо , политиканите , мислете с горните си глави , а не с долните...
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ооофффффф. Аве верно се изкарвате света вода, ама вие прекалихте
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бреден , по-вреден , най-вреден , Денков ...
80
1
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 7 месеца
При вас няма полезни. Вие всичките сте вредители. Освен да съсипвате живота на хората друго не правите. За какво сте ни?! По-добре да ви няма. Вие сте мафия завзела властта, това сте политиците, една голяма организирана пристъпна групировка с безгранична власт!
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Cмeшнuк.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вредният си ''ти''!
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гусин накадърниЙ , временен Премиер :Кога ще помислите за българският народ и държавата България ???
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
еех другарю Академик, колко ли низко трябва да падне човек, след като до вчера е критикувал Шиши, днес да се прегърне с него?!
75
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Та нали този дърт гей щеше да е до Нова Година ?