Борисов: С проекта за АЕЦ "Козлодуй" оставаме на ядрената карта

Той отговори на Радев: Не се строи на "тъмно"
63
Борисов: С проекта за АЕЦ "Козлодуй" оставаме на ядрената карта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът е взел решение за 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“, а чрез този проект България ще продължи да бъде на ядрената карта на Европа, каза тази вечер във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той отхвърли твърденията на президента Румен Радев, че ще се строи на „тъмно“. Нужно е да се направи отделна компания, която да обслужва този процес, но проектът е в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и е „на светло“, посочи Борисов. Той допълни, че сумата от 500 милиона лева е малка за изпълнението на проекта, като нужните средства за изграждането на мощността, ще бъде милиард и половина, предаде БТА.

За насроченото извънредно заседание на Народното събрание Борисов коментира, че срокът за отхвърлянето на ветото, наложено от президента върху Закона за енергетиката, изтича и депутатите трябва да го спазят. Той уточни, че не вижда проблем да бъде отхвърлено ветото върху закон, който ГЕРБ са гласували заедно с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Този закон е важен за плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост, но не по-малко важно е, че в него ясно и точно е посочено, че след обнародването му, „Лукойл“ ще започне да плаща стотинките, за които говорим от една година, допълни Борисов. Той бе категоричен, че това е напълно възможно и затова е издействана дерогацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Да ви кажа какво следва: Ще се създаде една държавна фирма, която ще получи 500 хиляди лева за да си построи сграда за да плаща на консултантски фирми. ПП-ДБ ще настанят там на бюра свои хора и ще започне подготовката на проекта поетапно. За всеки етап - по (примерно) шест месеца. Така Теменужка Петкова, енергиен министър от последното правителство на Бойко "строи" АЕЦ Белене и си изкара мандата с резултат нула.
51
0
 
0
 
! Отговори
А АЕЦ Белене? преди 10 месеца
Какво им пречи да строят АЕЦ Белене вместо да продават готовите реактори? Съвсем не е задължително Росатом да строи АЕЦ Белене. Френска фирма беше проявила интерес към проекта. И съвсем не е задължително горивото за АЕЦ да се доставя от Русия (макар че е по-евтино). Пречи им това, което се нарича "слугинаж". Ами ако ни се разсърдят от Брюксел или от САЩ? И депутати и министри полагат клетва в НС да служат на интересите на българският народ, а служат на чужди интереси - това им е проблема.
50
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Боко е назначената марионетка на глобалистите за България. С едно изречение. А може и с една дума-ПЛАЩАЙ.
49
0
 
0
 
! Отговори
Търпелив преди 10 месеца
с новата конституция също-мухахахахааа
48
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
До Анонимен 38 Белене е струвал 3.8 милиарда долара , ама преди 30 години . И цигарите и хляба бяха по 50ст. , ама сега е друго.БСП нали ни нахендриха с двата руски реактора, за да ни поставят пред свършен факт и Белене да се строи. Ама там всеки месец земетресение.
47
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
През април 24 г. Борисов отново става министър председател. Габриел е за фасада.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече сме се съгласили на Уестингхаус, а още не знаме колко ще струва...интересно има ли нормален човек, който си купува нещо скъпо, а не пита колко струва.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще дават стотинки тези дето цепят стотонката на две и как ще практикуват като боновете за приватизацията ли наливат си МТС-та по много с тубите и често получават бонове за приватизация с която уж ще участват за приватизацията на Лукойл АД да бъдат акционери,ако други не ги изпреварят, щот сумата обявена не е постоянна за отпускане щот е само от Лукойл-Нефтохима,а от друго нема.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Защото в АЕЦ Козлодуй няма изградена нова лицензирана площадка и прилежаща инфраструктура за тези реактори. А такава има в Белене. Доколкото знам.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайците са си поставили като задача в следващите 4-5 години да построят близо 400 да ЧЕТЕРИСТОТИН атомни централи. Днес ни говорят как ще отворим 1 блок след 15 години!?!?
42
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 10 месеца
Тикви, а защо още когато спря Белене не монтира реакторите които вече бяхме платили в Козлодуй? И кога прокуратурата ще те закопчее за нанесени милиарди левове щети на българският данъкоплатец защото сега втори път ще трябва да купуваме реактори? Или важно е да си прибереш подкупа, данъкоплатците герберите ги яли?
41
2
 
9
 
! Отговори
Nuclear blast преди 10 месеца
Ал тиквоне пак се активизира нещо. Да не му подготвят някой незаконен арест след изборите за укриване на недекларирани чекмеджета?
40
2
 
9
 
! Отговори
Толстой преди 10 месеца
Ти ли я построи, бе, Буцииииии! За нищо не ставаш вече!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доктора на всички науки пак се изходи "компетентно".И от ядрена енергетика вече разбира.Не човек,а злато,къде сме гледали досега,не знам.Как още не е изпратил човек в космоса с проектирана от него ракета,направо се чудя.
38
2
 
11
 
! Отговори
Ангеларий преди 10 месеца
А коя е Мата Хари?
37
4
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 10 месеца
Негативи писаници изобщо наясно ли сте за какво става въпрос негативните Пишете всеки каквото му падне негатив да е Изобщо за държавата ви интересува ли ви
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, но не заради тебе...
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Белене струваше 3,9 милиарда долара, след забавянето от тези същите партийни представители - 6,4 милиарда евро за 2 блока. Сравняваме с 23 милиарда долара, колкото съобщиха поляците. 6,4 милиарда беше скъпо, 23 милиарда е евтино. Бокова шизофрения.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 37 - 23 милиарда ЗА ЕДИН РЕАКТОР! Умножавай всичко по две
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СИК-аджията, който прецака два руски реактора за по 8 милиарда, със същата мощност, сега оставал на картата с два експериментални реактора за по 30 милиарда. При това, когато прецака Белене, се биеше в гърдите, че руската цена била непоносимо висока, необосновано висока и най-високата в света??? Сега оставал на картата с експериментални реактори, каквито не са одобрени от EU, не са построени до сега никъде и са поне три пъти по-скъпи от руската оферта?