До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти

Хинков: Ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни
Обновена: 19 ное 2023 10:16 | 19 ное 2023 10:15, Камелия Цветанова
215
До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти
Снимка: БГНЕС

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година. Това прогнозира здравният министър проф. Христо Хинков пред Нова телевизия.

Още по темата

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера, Лекарския, Фармацевтичния и Зъболекарския съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването.

Той каза, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. 

"Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия", каза още здравният министър.

По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и това трябва спре.

Той коментира и ще има ли нови задължителни ваксини у нас.

„Задължителният имунизационен календар  се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, поясни Хинков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А когато гласувахте за ППДБ какво си мислехте? Че ще работят за вас? Вие чакайте да видите със сметките за ток какво ни чака.
134
0
 
4
 
! Отговори
до 138 преди 5 месеца
Споко, тия до края на 2024 ще са в историята.
133
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 5 месеца
НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ХИНКОВ !
132
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
Абе тоя Хинков нормален ли е ?! Народе ,осъзнай се - троя говори направо за геноцид !!! Хинков да си взема е-рецептите и да се оттегля !
131
0
 
8
 
! Отговори
Васил И.Кунчев преди 5 месеца
Доста народ ще измре , защото няма да има време ( и пари ) да отиде на лекар . Ще настъпи масово крадене на лични данни . Това е поредната стъпка от дигитализацията на обществото т.е. превръщането на всеки свободен в НЕ .
130
0
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 5 месеца
Колко хубаво ще е за всичко да се иска е-рецепта. Какво чакане по лекари ще падне. А колко хубаво е като ти кажат, че програмата не работи или НЗИС не работи или още по-хубаво - няма интернет - и здравето ти да зависи от това! ЗА огромно мое съжаление повечето хора искат е-рецепти, след като нито се протестира , нито се пише на някоя партия или институция - за да се променят нещата. А и на всичкото отгоре се плаща за лечението - с е-рецепта. НЕ е БЕЗПЛАТНО. Е това не го разбирам ......
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хинкооо, Хинко, баби, оди си докът е време!
128
0
 
4
 
! Отговори
x преди 5 месеца
Амазон пусна услуга,телемедицина за 9$ на месец връзка с лекър.
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко дни ще се чака по кабинетите и колко на опашка в аптеките докато си вземем лекарствата. Този нормален ли е? И сега е хаос- дали със електронна или с хартиена като има предписан антибиотик си се взима. Каква е разликата? Че те личните лекари за най-дребното нещо дават антибиотици вие в рецептите търсите проблема. И като е наложитебно и два дни личните лекари не могат да изпишат/или по празници/ какво се прави?
126
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На много места в България, на хората им се налага да вървят километри пеша, често дори из стръмни планински пътеки или каменисти урви, за да стигнат до транспорт изобщо, те електронна рецепта им искали, добре ли сте?
125
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ще доведе до опашки пред лекарските кабинети, а да не говорим за инвалиди и трудно придвижващи се хора как ще се справят или пък неосигурените или тези, които нямат средства, отделно и проблем за хората от отдалечени места в полуобезлюдените райони и още и още.
124
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Антинатовец, Тази система не е американска , бе, там нямат общо здравеопазване и задължителни здравни осигуровки, електронните рецепти и рецепти за антибиотици и всичко, го измислиха някои алчни дебиили от ЕС, за да лапат пари, а и за да проследяват и контролират хората, а сега и тук го въвеждат, ***! Политиката им е ненормална и нелогична в някои отношения и не разбират, че държавите не са еднакви(!), за да се водят по лудостта на някои командващи малцинства.
123
7
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
ДО 129. Върви си търси парацетамол при Митрофанова.
122
0
 
14
 
! Отговори
От това правителство преди 5 месеца
Нищо смислено не видях до сега
121
2
 
15
 
! Отговори
Антинатовец преди 5 месеца
На този *** както и на цялото правителство всички заръки им ги диктуват от американското посолство. Значи да побързаме поне с парацетамол да се заредим в промишлени количества че и него няма да можем да си го купуваме свободно както и Витамин С макар че не го ползвам.
120
0
 
17
 
! Отговори
сакънчо преди 5 месеца
Думата - задължителни, си я избий от главата! Нищо задължително не може да има касаещо теб и тялото ти.. Още повече в такава тоскична среда пълна с измамници
119
0
 
5
 
! Отговори
1243 преди 5 месеца
До анонимен 127. Абе ти гледай твоите си приходи. И бачкай на няколко места, че да имаш пари за доктор.
118
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
ЧУДЕСНО УВЕЛИЧАВАТ ПРИХОДИТЕ ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ЗА ЛЕКАРИТЕ. ЗНАЧИ ЗА ДАДЕНО ЛЕКАРСТВО ЩЕ ТРЯБВА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПРИ ЛИЧНИЯ ДА ГО ИЗПИСВА ЗА ДА СИ ГО ВЗЕМЕМ ОТ АПТЕКАТА НАПРИМЕР НЕЩО ЗА ВИСОКО КРЪВНО. ВМЕСТО ДА ХОДИМ ПО РЯДКО ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР НИЕ ЩЕ ХОДИМ ВСЕКИ МЕСЕЦ. САМО ИДИОТИИ ИЗМИСЛЯТ.
117
0
 
20
 
! Отговори
sdfgh преди 5 месеца
А, защо вас да не ви електронифицираме, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при това. Не само сте напълно ненужни, но и ЗЛОВРЕДНИ.
116
0
 
25
 
! Отговори
Оставка преди 5 месеца
Оставка