С ръста на минималната заплата скача доходът на над 500 000 работещи

Увеличението е с близо 20 на сто
184
С ръста на минималната заплата скача доходът на над 500 000 работещи
Снимка: БГНЕС

Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите. Минималната заплата ще се повиши на 933 лв., което е с близо 20% повече спрямо сегашния ѝ размер. Новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи. Това заявява социалният министър Иванка Шалапатова във видеообръщение по повод резултатите от дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в периода 6 юни – 15 декември 2023 г., изпратено от пресцентъра на ведомството.

За екипа на Министерството на труда и социалната политика 2023 беше изпълнена с предизвикателства и напрегнати дни на усилена работа, но и с удовлетворение, защото виждам резултати в подобряване на политиките за социална подкрепа за деца, семейства, възрастни, хора с увреждания, както и за работещите, обобщава министърът.

Относно подобряване на ситуацията на пазара на труда, Шалапатова информира също, че на 21 декември е открита ваучерната система за безплатни обучения по дигитални умения. „Работим активно по политиките си за намаляване на бедността и риска от социално изключване сред децата, възрастните и хората с увреждания.

Благодарение на намесата на Главната инспекция по труда през второто полугодие на 2023 г. са изплатени забавени заплати за над 6 млн. лв. Установени са и близо 2000 случая на работа без трудов договор“, обяснява тя.
От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лв., което е със 100 лв. повече в сравнение с настоящата година, посочва Шалапатова. Улесняването на условията за започване на собствен бизнес са друг успех, който споменава тя. Предложихме облекчаване и на изискванията за финансиране на проекти за тяхната рехабилитация и интеграция. В допълнение с бюджета за 2024 г. за първи път от шест години децата с увреждания ще получат увеличение на подпомагането си“, уточнява тя. И добавя, че е започнала информационна кампания, която цели хората с увреждания да разберат за помощите и услугите, които им се полагат „по линия на 6 закона“.

Разширихме програмата за енергийно подпомагане и осигурихме помощ за отопление от 547 лв. на близо 325 000 семейства и самотни хора. Така успяхме да подкрепим с 25 000 повече семейства с ниски доходи, самотно живеещи, деца, бременни жени, родители с деца до 3 години, самотни родители, обявява още Шалапатова. По проекта SAFE със средства от Европейския съюз отпуснахме подкрепа в размер на 148 лв. за други над 357 000 семейства за покриване на повишените разходи за отопление, съобщава още тя.

Шалапатова припомня, че МТСП е трябвало да вземе спешни мерки за преодоляване на щетите от природните бедствия през година, като първото от тях е било наводнението в Берковица. „В следващите месеци последваха природни бедствия в Царево и Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян“, отбелязва министърът. По думите ѝ в рамките на месец, при последното бедствие в Бургас и региона, социалните ни работници са посетили над 1800 адреса. Отпусната е еднократна помощ до 1512 лв. на 828 пострадали семейства. Над 2000 безработни бяха включени в спешен порядък в помощ на общините и домакинствата. „За да осигурим по-ефективна и навременна подкрепа, облекчихме условията за отпускане на помощи от Фонд „Социална закрила“. Така 206 семейства получиха до 2500 лв. за закупуване на електроуреди и обзавеждане за домовете си“, коментира още Шалапатова.

Министърът информира още, че МТСП, заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, е започнало работа за планиране и координиране на политиките за ранното детско развитие. „На финалната права сме и в подготовката за извеждането на децата от последните четири дома от стария тип институции – каузата на целия ми професионален живот през последните 30 години“, казва още Шалапатова. Тя напомня и за телефон 116 111, на който се приемат сигнали и се дават консултации за проблеми с деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: заплатадоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 144, дори не ми пука дали вярваш или не. Всеки месец си пристигат по сметката ми. Един път в годината идва бонусче от 40К. Три пъти ми увеличиха заплатата през изминалата година. Да, има много хора, които печелят много добре в България и то напълно заслужено. А такива като теб седят и плюят злост по форуми. Седя където си искам. Все пак това е единственото място където имам възможност да комуникирам с по-низши слоеве. А е важно да зная как се опитвате да мислите. Весела Нова Година!
138
1
 
8
 
! Отговори
До 142 преди 5 месеца
Повярвах ти. Взимаш такива пари и седиш тук и пишеш глупости, хаха, масата ти е виновна. Хора с такива пари тук в Бг или са на Малдивите сега по празниците или са престъпници които премислят поредния си удар и поредната си плячка. Както се казва зад всяко голямо богатство се крие престъпление.... Цитат от Кръстника. За лъжци по форуми обаче не се отнася.
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Това, че не знаеш, за минималката не може да има необлагаем доход. И без това всички на минималка крадете от останалите. Сега остана и изобщо да не плащате. Що касае прогресивния данък - ще ви дадем още 50 лв. И ще ви се смеем. 50 лв. няма да ви оправят. За сметка на това и данъци ще си връщаме. Бедността е порок и начин на живот. Колкото и да облагате, пак ще сте бедни!
136
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Умен, да ама има такива, които получаваме 12к и повече. Просто масата не сте част от тази каста :) За това злобеете.
135
7
 
3
 
! Отговори
Умен преди 5 месеца
Заплатата ми е. 12К на месец тъй като съм голям лъжец и пиша по форумите глупости понеже си нямам друга работа. Тук такива са поне 90 процента от пишещите. Въпросът е дали някой им верва....
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БЪЛГАРИЯ Ама тези милиарди в банките на кого са ??? Ще кажа:те са на тези,които ни казват,че може да се живее с МРЗ! Излиза точно като в израза "ядем свинско със зеле-шефа яде свинското,а аз зелето" Тааа, до сега не сме знаели колко сме богати с тези милиарди в банките!
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сложила някакви очилца, къдравичка, русичка, беличка и си мисли че е убедила цяла България че може да ни краде парите във формата на високи данъци...отврат!!
132
6
 
3
 
! Отговори
Това, че не знаеш преди 5 месеца
До 134. Анонимен. До Анонимен 117 За да има пари е време да върнат прогресивното данъчно облагане, да отпадне плоският данък и да има необлагаем минимум. Никъде в ЕС няма плосък данък. . . . . Не те прави по умен, просто си по *** да се информираш!
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 14 "Ама, ако ще и 5 хиляди да я направят МРЗ, то цените на храните, тока, водата пак ще се вдигнат много и един вид-все тая. Пак ще е скъпо." Ей, улучил си есенцията на икономиката и парите. Парите са заместител на стоки и услуги и нямат самите те стойност. Ако заплатата на сервитьора и готвача е 5000лв вместо 2000, то заведението трябва да изкара още 6000 поне месечно. Бирата ти става 20лв. Наеми и т.н. и те скачат, защото собственикът няма да иска по 10% от МРЗ доход.
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 94 Тези високи заплати са в няколко големи града. Никой във Видин, Враца, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Силистра, Търговище, Разград(изкл. футболистите), В. Търново, Свищов, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Благоевград и пр. не получава такива заплати. Пиша за масовите заплати, не за изключенията. В прованса високите заплати са изключения. Не зная защо постоянно изтъквате единици добре платени, на фона на масовите ниски заплати.
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 117 За да има пари е време да върнат прогресивното данъчно облагане, да отпадне плоският данък и да има необлагаем минимум. Никъде в ЕС няма плосък данък. Само в комунистическа Бг. Данък върху свръхпечалбата, данък Лукс и т.н. Хората са го измислили отдавна.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 132 Те се ползват с протекции.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скача доходът на над 500 000 работещи ? Как не ги е срам !? Бил скачал дохода на бедните работещи,ама нищо,че "скачането" е изядено година преди това! А пък новите цени след Нова година....не е за мислене,неуважаема и нагла министърке! Подигравка и гавра с народа е това!
126
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен:Много,ама много са фирмите,осигуряваши на МРЗ и същевременно доплащат още 2-3 МРЗ на ръка! И жалкото е,че повечето са големи и известни фирми,шефовете им непрекъснато се изказват по медиите колко са добри,как навременно плащат,какви инвестиции правят,проектите им...Да цитирам имена? Жалкото е,че тези "големи" никой не ги закача,нищо ,че сивата икономика просперира! ЗАЩО????
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От тези 500000 човека, на които "скача" дохода с вдигането на минималната заплата, едва ли повече от 100000 (20%) получават пари на ръка и това са главно по заведенията.
124
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
В България от 34 години отиваме на зле. По данни на НОИ за 2022 година на 100 осигурени се падат 72,9 пенсионери и всяка година става по-зле.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Скача" доходът на над 500 000 работещи бедни.
122
8
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 месеца
Над 100 милиарда лева в българските банки. България била бедна ???!!! Глупости на търкалета. Весели Празници и по малко лъжетЕ !!!
121
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз взимах 6 хиляди преди 2 години чисти, с толкова пари в момента мисля че съм социално слаб, за справка на госпожата, нормален апратамент 400к лева минимум, среден клас нова кола 100к лева, от тук сметката излиза 10к лева минималната!
120
10
 
8
 
! Отговори
Въпреки преди 5 месеца
Нищо не скача. От тези 500 000 души, минимална заплата реално взимат не повече от 50 000 души. Останалите получават пари на черно, и заплатите са им в порядъка на 1400-1800 лева. Но и на това не сме доволни. Не напразно Българина е най-неблагодарната, и нещастна нация в Европа. Много по бедни страни от нас по света, са много по щастливи, и проспериращо общества!