Само 113 са мигрантите прехвърлени у нас от Австрия през 2023 г.

22 518 са молбите за предоставяне на международна закрила
35
 Само 113 са мигрантите прехвърлени у нас от Австрия през 2023 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 113 са реално прехвърлените от Австрия у нас мигранти, търсещи закрила през 2023 г., съобщи премиерът Николай Денков по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Той информира, че за периода от 1 януари – 31 декември 2023 г. България е определена като компетентната държава-членка за общо 5731 искания, получени от Австрия. За същия период са заявени едва 194 прехвърляния от
Австрия към България, като реално прехвърлените, търсещи закрила лица са само 113, каза Денков.
Той допълни, че отговорността на България за брой лица, които се е съгласила да приеме на територията си, се променя всеки ден в зависимост от изтичането срока на трансфер, в рамките на който запитаната държава-членка е длъжна да организира прехвърлянето.

За 95% от изпратените съгласия, са получени известия от Австрия, според които прехвърлянето на лицата не може да бъде осъществено в регламентирания шестмесечен срок, тъй като последните са се укрили или са в неизвестност, обясни министър-председателят.

Фактът, че 95% от чужденците, които могат да бъдат прехвърлени от Австрия към България са в неизвестност и с тях не може да бъде организирано прехвърляне, показва и защо реално осъществените трансфери от австрийските власти за 2023 г. са едва 113, каза още Денков.

Той информира, че през 2023 г. в България са подадени общо 22 518 молби за предоставяне на международна закрила от граждани на трети страни и лица без гражданство. За същия период от всички държави, прилагащи дъблинския регламент, са получени 17 900 искания, като България е определена за отговорна държава-членка за общо 13 139 от тях. За 56% от лицата е получена информация, че те са в неизвестност и прехвърлянето не може да бъде организирано в установения шестмесечен срок.

При подадена молба за предоставяне на международна закрила, пръстовите отпечатъци на чужденеца се свалят в системата Евродак и се сравняват в централната банка, за да се установи дали лицето е подавало молба за предоставяне на международна закрила в съответната държава-членка, каза още Николай Денков. Той посочи, че на база на данните, които се съхраняват в Евродак, може да се установи в кои държави дадено лице е подало молба за предоставяне на международна закрила и да се прецени дали са на лице основания за изпращане на искане до една или повече от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: АвстриямигрантиДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Аман! преди 3 месеца
Пренасочването на кервана мигранти от Австрия към България е провал, заради който бездарникът на снимката не трябва дори и да си помисля, че го бива да заеме поста на външен министър.
26
0
 
2
 
! Отговори
Езиковед преди 3 месеца
Като видя "химика" и думата шушумига ми се изпълва със съдържание.
25
0
 
3
 
! Отговори
/)/ преди 3 месеца
Връщай ги в аВстрия скакалец проС.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек дали са им убежище и закрила на имигрантите в страната,а те самоволно са напуснали страната и се разселели по каналите кой където искал,ако се появят някъде като закъсали,но срока от настаняването им в страната България изтекъл по отпечатъка на пръстите понеже били 6 месеца от взетия отпечатък,не от печата в паспортите им даже и да споменат,че били някъде пак и си правят сметка да ги настанят наново в страната първоприемник с убежище и закрила само по отпечатъците,че били там няма връщане.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влизаме в Шенген, ама се оказа само по въздух и вода. Няма допълнителни условия , а после се оказва че имало и трябва да приемаме мигранти. Е как да ти вярваме бе, лъжец? Кажи колко нули има след 113
22
7
 
4
 
! Отговори
проп преди 3 месеца
Австрия е троянски кон на Путин в Ес и купува огромни количества руска газ! Спирането ни за Шенген от Австрия е огромен пробив на руската пропаганда защото направи европейските ценности смешни у нас и вече този термин стана неуместен!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Със стари данни се мъчи да ни баламосва. Личи си, че сам си е дал титлата академик- никой би паднал толкова ниско да му я предложи.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
113 са от преди въздушно-капковия Шенген
19
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Щом има разглеждане на молби, ще идват нови. След Австрия ще връщат и другите. Гърция, Италия изнемогват, Полша, Унгария не ги щат, та къде ще се дянат, ако не тук? Това, че споменатата бройка не е колосална не означава, че ще остане такава, нали се сещате, ще се раждат нови.
18
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
"Само 113, сега ще поправим грешката!"
17
0
 
12
 
! Отговори
няма да триеш преди 3 месеца
Защо триете коментари ? Пазите тези некадърници ли ? Питах само, колко от тях Денков, прибра утях, за жена си ??
16
1
 
15
 
! Отговори
вижда се преди 3 месеца
Този е по зле и от пастирката !!!
15
0
 
11
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
То и един е достатъчен за атентат..!!! Щом ни ги връщат, начи не са стока!! Адвокат на Австрия, отчита си дейността в щатите.. на кого служи тоя ***?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този пред тях мънка и козирува, тука обаче поставя ултиматуми, закриля Лукойл, моб. оператори и банките и как да му вярваме, как?
13
1
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 месеца
А бе хора то и аз виждам , че ни изнудват .....и то демократично , от демократичния ЕС .
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нови избори и изход от ЕС/НАТО!
11
0
 
4
 
! Отговори
22 518 молби за преди 3 месеца
убежище за 2023-та? По смисъла на новия договор, с който ни нахендри тоя cлаrач, трябва максимално бързо ги одобрим. А още не са ни върнали всички мигранти.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо, за 2024 г ще бъдат поне 60 000, кутията *** Пандора е вече отворена!
9
0
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Простююю сега се започва проработват системата.Подготвят ги с вагони!
8
0
 
16
 
! Отговори
113 преди 3 месеца
Това е само БОНУС , за 2024г. , следва по осезаема бройка и от другите държави на ЕС , само малко време да се ОТСЕЕ каймака от бежанци , и да ни се докара ШКАРТА !