Украйна с нота до МВнР: Не пускайте руски и беларуски спортисти за турнир по таекуондо

Предолимпийският квалификационен турнир ще се проведе от 9 до 11 март
131
Украйна с нота до МВнР: Не пускайте руски и беларуски спортисти за турнир по таекуондо
Снимка: БГНЕС

В Министерството на външните работи (МВнР) и в Министерството на младежта и спорта (ММС) е получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се отправя апел за недопускане участието в  предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо на четирима състезатели от Русия и Беларус с оглед на тяхна открита подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Това се посочва в съвместно изявление на двете министерства, изпратено до медиите от пресцентъра на МВнР.

Турнирът ще се проведе от 9 до 11 март 2024 г. в България и има заявено участие в квалификационния турнир на спортисти от Руската федерация и Република Беларус.

"Подчертаваме категоричната и последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Отбелязваме също, че в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение", се отбелязва в изявлението.

Правителството на България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Този подход се характеризира с ограничаване до минимум и/или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно равнище, както и с прилагане на ограничителни мерки спрямо тези две държави, припомнят от двете министерства.

"Същевременно към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на „неутрални“ състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти",  се посочва в изявлението.

Над 500 атлети ще се впуснат от 9 до 11 март в битката за квотите за Олимпиадата в Париж след няколко месеца. Домакин на квалификационния турнир е залата в Елин Пелин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: УкрайнаМВнРтаекуондо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не им кажете да си гледат работата
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези си надскачат боя
109
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Зеленелски дали е одобрил бюджета на България за тази година?
108
2
 
14
 
! Отговори
Логичко преди 2 месеца
Направо да дават всичките златни,сребърни и бронзови медали на зеленски,жена му,баща му и цялата му рода-последния да затвори вратата.Поляците вече се опариха от укрите.Ако се забранява на руснаците да участват,трябва и еврейте да са със забрана или.....?
107
3
 
15
 
! Отговори
СПОКОЙНО БЕ преди 2 месеца
турнира мина руснаците обраха златото по таекондо и си заминаха по живо по здраво
106
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най- много войни са предизвикали САЩ, тъй че те пожизнено не трябва да участват в Олимпийски игри!
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Гърция приеха ЛГБТИ бракове със закон, скоро и в България меките китки трябва да се наложат."Ще наложим упадъчна култура на подвластните ни държави, ще опорочим образованието, културата и хуманизма, ще въздигнем простотията ,доносническото, наркоманията , алкохолизма, порнографията. Ще разклащаме и ерозираме поколение след поколение докато постигнем своите цели "Агент Алан Фостър Дълес
104
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аман бе! То не ни стига, че ни командват САЩ и ЕС, сега и Украйна започна. До кога ще изпълняваме чужди заповеди, прищевки, директиви и на кой каквото му е изгодно? Кога ще направим нещо, което е изгодно за България?
103
20
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
да отиват при тяхните приятели в сев. корея!!!!!
102
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олимпийския дух на състезанието е да се спазва правилата за участия ..Русия не отговаря на тези закони Възприети от поставките началото на Олимпизма в Гърция.Русия да си провежда състезания с Иран и Северна Корея.Но не може да бъде допусната на Олимпийски игри , по тия правила с начало в древна Гърция
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лабут си трябва и то як,за тия нагли твари друг цяр няма!
100
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна не беше ли една бивша държава която просъществува около 30 години само? Вече само руини и оскотяло население.
99
2
 
28
 
! Отговори
Тез преди 2 месеца
Много се разкомандваха нещо. Пусти шамари!
98
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От древността , преди 2800 години се запазва правилото ,всички участващи в олимпийски игри да не воюват .Русия е изключена от този форум.Пи тези древни приети закони Русия няма място там.
97
2
 
21
 
! Отговори
До 93 преди 2 месеца
Путин ли ще участва в игрите?Що трябва състезателите да се асоциират с Путин?Ти би ли се асоциирал с Бойко Борисов или с Корнелия Нинова, или с Костадин Костадинов, или с Кирил Петков, или с Ахмед Доган, или който и да е друг управленец,например?
96
0
 
16
 
! Отговори
до 93 преди 2 месеца
Пий си хапчетата! Глог и маточина също помага. Като толкова те е страх, стой си вкъщи заключен, да не те набие някой руснак!
95
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олимпийската арена не е бойно поле Който му се воюва , да воюва.Русия не играе.Тя воюва и убива.Ако така се държи и по време на състезание ще предизвика конфликти .Ще прави това което прави и на фронта.Ще убива За това на игри подчинени на спортменство и мирно състезаващи , Русия няма място .Когато спре да воюва , да заповяда на олимпийския форум.
94
2
 
27
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 2 месеца
Mнooo'o нaчaлници cтaнa'a, бpe?!
93
1
 
31
 
! Отговори
от къде на къде!? преди 2 месеца
Политиката няма място в спорта, изкуството, културата! Там печели най-способния, най-подготвения, най-талантливия. На който не му харесва - да върви на майната си или да бърше сополите на зелето. Състезават се всички, при равни условия. Никой не иска да гледа служебни победи, присъдени на политически приятели по милост.
92
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В даден момент , Путин може да реши да излезе с оръжие на арената и да стреля.Може по време на състезание Путин да реши да въоръжи своите спортисти и да стреля по арената.Не може такъв участник , който нарушава общонародните спогодби и се държи без контролно и без правила , да нарушава световните, а да бъде допуснат на такива На международна арена.Русия не спазва мира.Русия няма да спазва и спортненските правила.Такъв участник е недопустимо да бъде включен в игри.