Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация
Обновена: 29 мар 2024 14:17 | 29 мар 2024 14:16, Камелия Цветанова
199
Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата
От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

"В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

"Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване" добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

"Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев",обвини Вълчев.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

"През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
2
 
! Отговори
Независим от партии преди 2 месеца
До ПРОСТО ЦОЦИАЛИЗЪМ. Вместо да си губите времето с подобни неаргументирани и жълти коментари, прочетете, има си доклади и парите са пренасочени по различни сектори удовлетворяващи - пенсии, здравно, заплати. Последните 2 годните се вдигнаха запалти с по 20 - 40% в повече от 10 обеществени сектора.. + пенсии. Според вас откъде може да дойдат тези пари освен от министерството на финансите, при положение, че в бюджета няма достатъчно, защото 70% от Българина е в сивия сектор.
57
2
 
4
 
! Отговори
НИМРОД е за смях! преди 2 месеца
Такива върховни глупости е написал, че явно криещият се под това име има твърде нисък интелект!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИНФЛАЦИЯ НЕВИЖДАНА ЦЕНИ 100%УВЕЛИЧЕНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЗИ И ОНЕЗИ ПОКРАЙ НЕГО ВЪН
55
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герберастите треска ги тресе,забиха им още един пирон в ковчега. Особено родата на теменужкини и гицкини.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми то убаво отива за пенсии, ама после като останем да седим без ток ко праим, Асенчо ще се кокори някъде в чужбина предполагам, а тогава и пари за пенсии няма да има откъде.
53
2
 
7
 
! Отговори
ПРОСТО ЦОЦИАЛИЗЪМ преди 2 месеца
КОЛКО СА ОТКРАДНАЛИ АСЕН И ДРУГИТЕ ОТ ПП НЕ ЗНАМ, ЗНАМ ЧЕ С 30% ИНФЛАЦИЯ СЪТВОРЕНА ОТ КОКОРКА, СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ 60 МИЛИАРДА СА СТАНАЛИ НА СТОЙНОСТ 42 МИЛИАРДА! 18 МЛД. СА СЕ ИЗПАРИЛИ. ИМОТИТЕ СКОЧИХА ДВОЙНО И ТАМ НАРОДА ЗАГУБИ ПАРИ. НА ПЕЧАЛБА СА САМО ТЕЗИ НА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И БЕЗ СПЕСТЯВАНИЯ.
52
1
 
7
 
! Отговори
Асен Василев е луд! преди 2 месеца
Вижте очите му! Очи на човек с психическо заболяване! Умниците от ПП-ДБ са поверили финансите на България в неговите ръце! За тя не се учудвам! Чудя се обаче, защо още не публикуват списъка Магнитски с неговото име вътре! Огромна грешка на американските власти, защото ще стане причина за рязко охладняване на българските граждани към Америка!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АСЕНЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ДА СПРЕШ ДА ВЗЕМАШ ТЕЗИ ПАРИ ДОКУМЕНТИРАНО 3 ГОД ГО ПРАВИШ И ТИ АСЕНЕ СИ СРЕЩУ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ НЯМА ЛИ ЗАКОНИ НЯМА ЛИ ПРАВОСЪДИЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЕДИН СЪДЕН ЗА ИЗМАМИ ДА Е ФИН МИНИСТЪР
50
2
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Фотото казва всичко..., без думи!!!!
49
3
 
2
 
! Отговори
Независим преди 2 месеца
Нали от Герб твърдяха, че са крадени, сега били пренасочени към други сектори, явно говорят каквото им изнася пред медиите само и само да грабнат заблудения и наивен гражданин. Доста неморално и непрофесионално за подобна силна, опитна и както втърдят самите те ерудирана политическа партия. Като са толкова проницателно, защо се съгласяваха с 95% от предложенията в НС..., а после това не сме го искали това било грешно., като твърдиш че си по-добър и работиш с партньор не го закопаваш, а помагаш
48
1
 
6
 
! Отговори
Стига преди 2 месеца
Сте ни стряскали с тая снимка!
47
5
 
2
 
! Отговори
НИМРОД преди 2 месеца
До АнонименДо 47 !! ПАРИТЕ ЗА КОИТО ГОВОРИ ВАСИЛЕВ СА НА БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ КЪДЕТО ТОЙ ГИ ПРАТИ!! Те не отидоха за ИНВЕСТИЦИИ в зелени проекти в ЗЕЛЕНАТА БАНКА на Цветелина Бориславова, а отидоха за пенсии и образование!! Затова мутрата реве като ободено мече!! Преводачката на Людмила Жевкова което понастоящем е сложена да го играе БАНКЕРКА е част от схемата която ни унищожава повече от 35 години!! КЛАНА ЖИВКОВ И НЕГОВИТЕ ПРОИЗВОДНИ НЕ СА ПРЕСТАВАЛИ ДА НИ ГРАБЯТ!!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АСЕНЕ ТИ НЕ СИ ДЪРЖАВАТА ВЪН ВЪН ВЪН ДАЖЕ АДРЕС НЯМАШ В ТАЗИ ДЪРЖАВА
45
1
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 2 месеца
Ама. Щандове. Ако. Не. Беше. Русия. Сега. Щеше. Да. Носиш. Шалвари. Дърта. ***. Ти. Донеси. Член. На. Лгбт. Ха. Честито
44
1
 
4
 
! Отговори
Ох преди 2 месеца
Ох че се стреснах, тъкмо задрямвах и се ококорих.
43
2
 
5
 
! Отговори
НИМРОД преди 2 месеца
НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ ОТ ПАРИТЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА СА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ, ЧИЙТО КРЕДИТОР Е ЗЕЛЕНАТА БАНКА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА!! За тях девидент НЯМА!! Борисов и ДПС реват като бити магарета, затова, че ПЕЧАЛБАТА е отишла в БЮДЖЕТА, а не в джобовете на БАКБ!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОЗИ АСЕН ВАСИЛЕВ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ЕСИНСТВЕН НЕПОВТОРИМ ТЕЗИ ПАРИ СА НА БЪЛГАРИЯ АСЕНЕ НЕ СА ТВОИ ЛИЧНИ ВЪН РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ТЕБ
41
1
 
7
 
! Отговори
Апаши преди 2 месеца
Кокора и Канадеца крадът като за последно.Те знаят че при нови избори ще са извън борда.
40
1
 
6
 
! Отговори
Зорница преди 2 месеца
Който вярва на Асен Василев трябва спешно да започне да купува биткоини и пробиотици.
39
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
"Кокора във затвора!!!!". Абсолютен мошеник.