Бивш енергиен министър: "Булгаргаз" е политическа маша

"Боташ" е най-видното нарушение на политиката
25 апр 2024 11:48, Инна Ангелова
4
Бивш енергиен министър: "Булгаргаз" е политическа маша
Снимка: БГНЕС

Политическата неадекватност през последните години е най-големият проблем за "Булгаргаз”. Проблемите не са започнали преди година или две, а много назад. Това каза пред БНТ Александър Николов, бивш министър на енергетиката.

"Ако се цели да се разбере каква е текущата ситуация, трябва да се започне от много по-рано. В пожелателен характер, би било много хубаво, ако някои управляващи вършат нещата така, както са обещали по време на избори."

Като бивш министър, той има достъп до отчетите и документие на “Булгаргаз”. Николов допълни, че договорът с "Боташ" е най-видното нарушение на политиката от последните две години в сектор “Енергетика”.

“Не знам защо нито една служба не се самосезирала, за да си набие ползите за това, видиш ли, каква грандиозна работа са свършили. Вижда се кой има полза от фалиране на "Булгаргаз". Тези, които завземат текущо пазарните дялове и тези, които потенциално са получили някакви корупционни дялове от това огромно ощетяване. Достъп до документите има. Защо се мълчи?", попита Николов.

По отношение на "Боташ" Николов заяви: "Сметката се плаща от нас като потребители - било то през дълг, било то през текущи разходи. Проблемите са изцяло свързани и зависещи от България и от българското управление - било то на дружество, било то на холдинг, било то на политическо ниво. Полезността на договорът е 0. Вреди през разходи, при това огромни. Ако една стока струва 3 лв и доставката на стоката трябва да е 2%, а ти решиш, съвсем случайно, да фиксираш цената на транспорта, не като процент от стоката, а като фиксиран разход, който прави стоката практически непродаваема в конкретната страна, просто не можеш да ползваш тази стока”.

“По отчета на "Булгаргаз" има огромни загуби и нулево използване на капацитет", допълни бившият енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: енергетика
Още от Избори 2024
Иван Таков: Левицата няма да е обединена на изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Гледах интервюто.Водещата Христина Христова упорито се опитваше да разбере защо Александър Николов твърди,че договорът е неизгоден.Той така и не успя да обясни.Само общи приказки и голословни твърдения.Пролича си,че е некомпетентен
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бившия енергиен министър защо не ги разкри когато беше на власт, а чак сега... Или и той е папкал тогава, а сега изпълнява партийни разпоредби..