Добавката за репресирани лица у нас става пенсия

Законовите промени засяга около 6 000 български граждани
34
Добавката за репресирани лица у нас става пенсия

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ), свързани с изплащането на пенсии на репресирани. Промените са внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Те предвиждат добавката, която получават сега репресирани лица у нас, да стане пенсия за репресия, както и да се повиши размерът ѝ. Пенсията за репресия щеше да се полага на съответното лице от момента на навършването от него възраст за пенсиониране.

В мотивите към поправките е посочено, че част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на  Държавна сигурност (ДС) през 1989 г. от страната. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора. През 90-те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си. Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия от Кодекса за социалното осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията.

Промените засягат около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, включително около 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 2 седмици
Тук не става дума само за тези които се изселиха в Турция покрай т.н Възродителен процес. Става дума и за тези които цялата им младост е минала зад решетките. Има не малко хора които по 10-15 и 20 години са били в затворите като политически затворници. Нечестни са пенсииите които се оптпуснаха на стотици уж прославил България хора като певици и музиканти,,А мнозина от тях за милионери и живеят в палати. При тях има купуване на електорат.
28
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
следващото нс ще отмени тази гавра с българите с нашите пари ще се купуватгласове по изборите няма репресирани никои не ви е гонил от българия всичкидоброволно се впрегнахте в каруците натоварихте пружините и матраците ипоехте към своята родина вие българия не я считате за родина напуснахте я съсзлоба и със същата злоба гласувате на изборите за дпс което е извращение
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Един Мутрата, партията на дебелака с феса и всички останали отвратяги се самоизбират. Ползват разни изборни измами, плащат на индийския етнос да гласува за тях и т.н. ... накрая посолството с маламажката замазва, където изборния резултат не му харесва достатъчно. Тези неща Кирил Петков ги нарече "малко ала-бала" в известния запис. Сигурен съм, че дори нито един човек да не гласува, тези пак ще обявят пълна изборна победа.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Раздават пенсии за щяло и не щяло на който им попадне, без значение дали е внасял осигуровки за съответната пенсия. Държавата пенсионира огромно количество хора, за които не е внесла и един лев осигуровки. При това много от тях големи пенсии. Вдигнаха възрастта за пенсиониране над средната възраст на починалите в България. Хората си правят сметката, че няма да видят пеннсия на стари години и гледат да минимизират вноските. После управниците мрънкат по всички медии как не стигали парите за пенсии
25
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
И Боко Тиквундера ще се пише репресиран , защото като охранител на Тодор Живков е бил принуден не по свое желание да бъде член на Българската комунистическа партия.
24
0
 
13
 
! Отговори
222 преди 2 седмици
А репресираните след 10-ти ноември кога ще получат възмездие?Цяла година бях без работа .Жена ми ни издържаше мен и сина ми като студент.Защото съм бил партиен член макар и с висше и доктор на науките.Демократите от ИУУ , Стара Загора устроиха петчленен протест и директора отказа да ме възстанови на работа.Същите заграбиха после предприятия и станаха милионери.Нови активни борци на гърба на нещастния ни народ,който мълчи и понася,както в турско!Да се задавите ,дано от тези грешни пари!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не са 6 хиляди ,а поне 200 -300 000 - всичките турци , които напуснаха през 1980-89 ще имат право на тези пенсии - смятайте бедни ми български данъкоплатци и гласувайте правилно.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
3 сребърника!
21
2
 
19
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 седмици
Гееб осигури пенсии на отишлите в турция да живеятГласувайте пак за -тулупа и шиши
20
0
 
13
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 седмици
На мен разни шарлатани плащаха ли осигуровки през -90 те и натамАз сьщо сьм репресиран
19
0
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 3 седмици
Значи, останали в България и през 90те били още репресирани. Не им плащали осигуровки, видите ли. А на другите българи?
18
3
 
17
 
! Отговори
Един преди 3 седмици
Пак гласувайте за ГЕРБ олuгoфрени такива :D . Няма такова други дeжuли като българите. *** ги някаква тъпa муTpa и те пак си го избират :D
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това всичко в за електората на ГЕРБ-ДПС в Турция, а сега наблюдавате как от 6000 ще станат 60 000 и то главно в Турция, а българите ще плащат на хора без 1 ден стаж. Честити!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма угодия за седесаро-депесарите-гербесарите. Затвориш границата - репресираани от комунизма. Отвориш границата - пак репресирани от комунизма. А откъде е електоратът на Депесе? Отвориха границата за желаещите да напуснат "комунизма". Имаха право да отидат и на Запад.
15
1
 
23
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 3 седмици
А какво стана с добавката за правнуците на репресираните българи по време на 500 г турско р06ство? А с извинението на Пуйколандия за геноцида над българите?Неполиткоретно,а?
14
1
 
18
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 3 седмици
От края на Соца има 35 години , от края на Репресиите има 80 години ?Пенсионерите Репресирани , с Пенсии от НОИ трябва да са на баща си в топките .Тук трябва да се намеси *Съдебен Спор * и ДАНС .
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да не пропуснат с тези пенсии да възнаградят "репресераните" взривили влака по линията София Бургас на гара Буново (убити 7 човека от тях две деца) и взривили заведение в хотела в гр. Сливен. Пенсии заслужават и взривилите бомби на летището във Варна и гарата в Пловдив.
12
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Репресираните ги водеха с кола на МВР до югославската граница и ги оставяха да се оправят свободни в свободния свят. Неслучайно Георги Марков се готвеше да се върне преди Ми 6 да го убие.
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам думи, тази държава се управлява от турци... А ЗА 500 ГОДИНИ КОГА ЩЕ НИ ПЛАТЯТ РЕПАРАЦИИ ШАЛВАРИТЕ?
10
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 5 "А останалите няколко милиона българи репресирани от демократичния режим през така наречения "преход"?" - про'с'таците дет гласуват за евроценности сами са си виновни.