Алтернатива няма: Започва ли офанзивата в Рафах?

Израелската армия призова за евакуация
47
Алтернатива няма: Започва ли офанзивата в Рафах?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия призова палестинските цивилни граждани да се евакуират от източните части на Рафах в "разширена хуманитарна зона". "Алтернатива няма", заяви Йоав Галант.

Започва ли офанзивата в Рафах?

Израелската армия заяви, че 100 хиляди души ще трябва да се евакуират от източната част на Рафах като част от "лимитираната военна операция" там. Съобщиха още, че няма времеви прозорец за евакуацията и че в "разширената хуманитарна зона” ще бъдат изградени полеви болници, разположени палатки и осигурена допълнителна храна, вода и медикаменти, пише "Дойче Веле".

Очаква се да последва военна офанзива на Израелските отбранителни сили. След като заявиха, че евакуацията е "временна”, израелските военни подчертаха, че "ще продължат да преследват Хамас навсякъде из Газа, докато всички заложници, които държат в плен, не се върнат по домовете си”.

По-рано министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че Хамас не се отнасят сериозно към постигането на потенциално примирие и предупреди, че в "най-близко бъдеще ще има мощна операция в Рафах”. Коментарът му дойде след като радикалистите от Хамас, класифицирани в редица държави като терористична организация, извършиха нападение срещу основния контролно-пропускателен пункт на Израел, през който се пренасят помощи. Трима войници загинаха при атаката. Израелският министър на отбраната "подчерта, че са необходими военни действия, включително в района на Рафах, поради липсата на алтернатива", се казва в съобщение, разпространено от израелското министерство на отбраната.

"Военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия"

ООН предпуреди, че ако Израел навлезе в гъстонаселения граничен град Рафах, стотици хиляди "ще бъдат в смъртна опасност”. Според оценките на ООН в момента в Рафах има 1,2 милиона разселени палестинци, много от които живеят в палаткови лагери.

Според директора на хуманитарната програмана ООН Мартин Грифит без значение от хуманитарните планове, инвазията в Рафах ще има катастрофални последици за цивилните, които живеят там. "Простата истина е, че военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия. Никакъв хуманитарен план не може да го предотврати”, каза Грифит.

В края на миналата седмица американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Израел все още не е представил "надежден план за реална защита на цивилните граждани, които са в опасност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ГазаИзраелРафах
Още от Войната в Украйна
Украйна: Русия изнудва с ядрените учения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам защо продължават да държавата заложниците и дс ги провокират след като те водят война срещу тях и рушат всеки град... пълна глупост правят палестинците ... да не плачат после на света...
22
7
 
14
 
! Отговори
Стария Джо преди 3 седмици
Добре кой започна тази лудост ? Определено не е Израел! Отвличането на жени и деца е сериозен акт и всяка държава трябва да брани жителите си до последно. А защо освободиха американските граждани първите дни още ? Защото знаят че ще има дрон парти
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Инфраструктурата?? Искаш да кажеш канализацията на хамалските мишоци? За 17 години, 306 милиарда долара от Европа и САЩ, това построиха. в цял свят хората строят нагоре, само оркоислямиститв дълбаят шахти.
20
4
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
Който мното обича убиването на хора и смята, че едни имат повече право на живот и държава от други , то да заминава да се хвърли под бавни влак Челопечене- Борован.
19
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Нямам против мюсюлманите но когато говорим за тероризъм и радикализъм определено съм ЗА използване на военна сила. Терористите от друго не разбират. Нека видят как е от другата страна
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Избиването на 34.000 джихадисти е крачка напред. Който много ги харесва да си ги прибира у тях .ама първо да се маха оттук.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Алтернатива на геноцида, хуманитарните и военни престъпления трябва да има. Срам за целия цивилозван свят е, че все още няма ембарго и санкции срещу Израел.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви земи на палестинците? Видяхме какво правят със земята, като получават. Джихад. Газа беше част от Египет до 1967, а до 2005 част от Израел. Защо нито една арабска държава не иска тия приmati?
15
7
 
2
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Към вечния мирИзраел ще управлява само празни тикви!!!Целият свят видя еврейската некадърност!!!Избиването на 34000палестинци ще им се върне тъпкано на евреите!!!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Офанзива ли е, или пръскане срещу вредители? Бая има още в канализациите.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aм' ge ro HATO, ga тypи нekoя и gpyra чepвeнa линия?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 3 И както точно Израел се бори за нас. Като унищожи инфраструктурата и жилищните сгради на милиони и след края на "операцията" им отвори границите който иска да отиде в Европа. Те ще си разчистят палестинските земи за тях,а ние ще трябва да приемем още милион бежанци. Голяма помощ няма що. Още повече като еврейте финансират десетки неправителствени организации,които пълнят главите на гл упавите европейци,че трябва да са толерантни и да приемат бежанци.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Странно как 2млн неандерталци от газа са в центъра на вниманието, а 40млн кюрди са все без държава и държани в ъгъла.
10
5
 
6
 
! Отговори
Вечният мир! преди 3 седмици
Терористите от Хамас никога няма да разберат, че Израел ще управлява Човечеството до свършека на Света, защото ще бъдат ликвидирани до крак. Израелците смятат, че само така ще настъпи вечния мир в този район на света.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Белгия министърката, дето е 'предложила', е арабка от Палестина. Гледай белите наши държави като Гърция, Полша, Словения, Хърватия, Чехия на коя страна са. Белгия, Косово..тия нови 'държави' ги остави.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ислямифилите са все някакви смесени бракове, синове и дъщери от такива.Семката им такава.Най - протино е християнска жена да спи с ислямист.Долно и позорно.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Геноцид над цял един народ провеждан пред очите на цялата международна общност, която гузно мълчи и наблюдава.
6
3
 
4
 
! Отговори
До долню преди 3 седмици
Теб трябва да те обесят публично на площада! Все едно някой да каже 'убий мюсюлманин и изпълни гражданския си дълг'. Към това подстрекаваш, и световна война между религиите.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По време на примирие и преговори за края на вийната, Хамас нападат мястото, откъдето влизат помощите за населението им. Еми, ако не си търсят здравия отзад, не знам как да се нарече това. Катарци, саудитци, египтяни, йорданци се разсипаха да правят срещи и да опитват да спрат насилието..западните и източните страни дори не ги броя..тия Хамас са неуправляеми джихадисти, които живеят за измислените им девици в още по-измисления им рай.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смърт на ислямистите.