Военният министър: Tрябва да се мисли за оборудване на повече вертолети

Всички формирования са в готовност за борба с огъня, каза Запрянов
18 юли 2024 16:50, Красимир Ангелов
46
Военният министър: Tрябва да се мисли за оборудване на повече вертолети
Снимка: БГНЕС

Трябва да се мисли за оборудване на повече вертолети, но това изисква допълнителна подготовка, заяви на брифинг служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, попитан дали ще бъдат поискани допълнително средства за овладяване на пожарите.

По оценка на командира на Военновъздушните сили (ВВС) пожарогасенето, особено за вертолетната авиация, е изключително опасна дейност, тъй като пожарът създава въздушни термични потоци и ями, посочи Запрянов.

Привели сме всички формирования в готовност, имаме създадена организация. Досега сме отговорили положително на всички искания за помощ, каза още министър Запрянов. По отношение на подготовката на нашите модули и тяхното оборудване за различни дейности имаме необходимото, добави той.

Министър Запрянов благодари на Чехия за помощта с хеликоптерите за гасене. Турция също ще се включи с вертолети, посочи Запрянов и заяви, че това се координира от министъра на вътрешните работи и от Турция.

От 12 юли до момента около 600 военнослужещи с над 90 единици техника са участвали в гасене на пожари в цялата страна. Военновъздушните сили до момента са извършили над 532 водохвърляния с над 1300 тона вода, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.

Той посочи, че всеки от хеликоптерите, участвали в мисиите, има над 12 летателни часа на ден.

Българската армия поддържа 22 формирования за гасене на пожар – 15 са в Южна България, седем са в Северна. При необходимост можем да добавим 450 човека, там , където е необходимо. Готови сме при искане на местната власт, на Пожарна безопасност, защита на населението да увеличим хората на терен, каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ДА СЕ преди 1 месец
МИСЛИ АКО ИМА С КАКВО-ЛИПСВА ЕДНО ВЕЩЕСТВО НА КОЕТО МУ ВИКАТ -СИВО
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислетн г-н миимтър. Ама нелетящите заедно с частите харизахте на Украйна. Мислете сега.
40
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
РЪБ !!!!!...Не требе "да се мисли",трябва ДА СЕ ДЕЙСТВА бързо и експедитивно !!!...РЪБ !
39
0
 
1
 
! Отговори
уникална логика!!! преди 1 месец
До обикновен българин Е, то щом няма нужда от техника, дай тогава с кофи вода прехвърляна от човек на човек, строени в редица, дай с тези кофички да гасим пожарите! Горските пожари.
38
0
 
2
 
! Отговори
НЯМАТЕ! преди 1 месец
Нямате изобщо достатъчно въртолети. Това го казвам не на Главчев, а на всички четящи българи. Наскоро внесохте италиански хеликоптери за медицински цели, за спешна спасителна дейност. Ако нещо лошо се случеше на човек в някое затънтено място на републиката, в планина или далече от големия град, той си отиваше направо. И това в 21 век! А сега се разбра, че няма подходящи вертолети и за пожарникарска дейност. Може да изгорите от горски пожар, няма с какво да го угасите.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такива управници нито врагове ни трябват нито война. Те даже действат по лошо от колкото враговете. Подобно на еничарите едно време. Пример тагаренко и тоя ***. Всичките сте за обвинения в държавна измяна. Дано някой ден да има правосъдие за всички. Пррродажници!
36
0
 
1
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Той Ивелин Михайлов каза днес за пожарите.Каза че проблема е в управлението и хората а не в техниката.Защото техниката просто няма кой да я кара-хора няма желание за спасяване няма.И каза конкретно: Пожар е имало и до Неофит Рилски - ама се мобилизирали доброволци и пожарна на парка.И заедно успели-няма нужда от хеликоптери и техника.Значи - частника може а държавната структура не може
35
0
 
2
 
! Отговори
преди 1 месец
Този не умник и тагаренко и тези преди тях раздадоха всичко възможно на укр. И сега пое ангажименти 80млн евро да изсипем. Накупиха прексъпи коли за полицията. За линейки капачки събираме. Пожарни коли,хеликоптери и самолети няма. Главоча обяснява как всичко било под контрол пък хората носят вода в руби да гасят пожари щото в селата няма вода и на пожарните им свършила водата и тн. НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ СТЕ ВИЕ! Укр вие по мила от родината ви. Онези дойдоха с чантите с парите а ние ще им плащаме
34
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
Техника имаше но никой не мислеше като българин. Всичката техника, която сега можеше много успешно да се ползва я подарихме на Украйна та на Путин да му е зле. Така е когато няма български патриоти, които първо да мислят за България а после за всичко друго.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно? Да насипем още няколко милиарда на САЩ, този път за хеликоптери, които ще дойдат следващата ера? Престапници сте всички управляващи, разподарили държавата на чуждите окупатори! Които наглеци и пръста си не мръдват да помогнат сега, когато имаме нужда.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо досега мислеше единствено за раздаване на техниката ни на Украйна?
31
0
 
5
 
! Отговори
дърт нещастник преди 1 месец
сега ли го разбра
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се мисли как ти и Тагаренко да бъдете обесен-и на някой висок стълб.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе пращай всичко на Украйна дребно човече.
28
9
 
1
 
! Отговори
sss преди 1 месец
нали руските поддлоги спряха военната помощ за Украйна, къде е сега великата българска армия, въоръжена с великата руска техника? НЯМААААА... няма обаче и американска... а Чехия - ИМАААА... къде е разликата? ЧЕхите са чехи, а ВИЕ - вие сте руски поддлоги и идиоттти...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да помислим!Това не сме го учили,кво беше?
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Тиквата купи на хартийки Ф16. Сега може да купите и вертолети( най-скъпите коли) да се возят тиквите из курортите!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали Тагарев искаше да дарява хеликоптери на Украйна. Да беше помислил да ги преобладават за пожари. Естествено Зеленски политиците поставят над България
24
2
 
10
 
! Отговори
Шошоро: преди 1 месец
Никакви вертолети за колонията,нека гоите си горят! Всички милиони,а по-добре милиарди,които можете да изсмучите от тях да отиват директно при нашия супер любимец зеленски,че олена да си купи след "Бугати"за 4,5мил.и личен вертолет! А ще и трябват и няколко милиона за ново колие,този път от сапфири или перли,а може и двете! Пратете и 80мил.,които безглавчо обеща и още няколкостотин БТР и се грижете добре за нашите укро хайлязи по вашето море! Гоите без къщи да си правят колиби,няма и фургони!
23
2
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Давайте още на Украйна....Вашата мама продажна!