Партиите не вдъхват надежда, България се нуждае от нови лидери и подходи

Социолози очакват още по-ниска избирателна активност на следващите избори
5 авг 2024 21:25, Анисия Иванова
146

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация и ниска избирателна активност. Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и това няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се нуждае от младежите си на които не им пука в момента.Преди 29 години млади и стари бутнаха 45 годишна корупция и диктатура.От парламента до младост по Цариградско не можеше карфица да хвърлиш. Не пет палатки на Орлов мост. Сега, 29 години по късно на никой не му пука за нищо. Вярно е че останаха твърдите ядра и всички избори завършват с нови. И така ще карат докато не се дръгнат за власт и пари.Това си е простата истина.
99
1
 
1
 
! Отговори
Идват преди 1 месец
борса ток и цифрово евро. Българите дават ли си сметка какво предстои до 2-3 г., гледали ли са конференции на МВФ, СБ, СИФ-световен икономически форум, ЕЦБ, и МБР- видео на Агустин Карстенс за CBDC. Забравиха ли как 2020 ги гонеха от градинките и носеха на морд ни ци, без право на свободно движение Умни Градове. ЕЦБ планира въвеждане цифрово евро от 2026-27. А народът спи, един лев не можа да защити, една Конституция не можа да защити, един Референду. Предстои идентификация за влизане в мрежата
98
0
 
5
 
! Отговори
Унищожиха преди 1 месец
Държавата за 35 години. От държава ни направиха територия, без граници, собствена парична единица и Конституция. От износител станахме вносител на енергия. Управляват ни етническа и корпоративна партия, и небългари с двойно гражданство. Но всеки народ си заслужава ле шо яди те.
97
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
България ще се оправи,когато не политиците,а хората се оправят.Като начало си почистете къщите,не хвърляйте ***,където ви падне,бъдете добри и казвайте добър ден.плащайте си данъците и спазвайте законите.И не се стрижете нула номер ами се къпете всеки ден!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най кроткият и *** народ сме ние. който и овчар да ни хване може да си прави каквото иска с нас. Ама ние освен едно кротко блеене друго не знаем. Затова си заслужаваме съдбата.
95
0
 
5
 
! Отговори
МИНАХА ГОДИНИ преди 1 месец
ТОЛКОВА ГОДИНИ МИНАХА и не се появи дори един в ГЕРБ, да опонира на лидера. Това не е естествено. Тук има нещо много гнило.
94
0
 
4
 
! Отговори
В комунизма беше зле преди 1 месец
Най-голямата гордост на българите е, че сме станали 4-ти в света по футбол. Ами Германия, Франция, Англия, дето стават 1-ви почти всеки път. Те значи са много по-добре от нас? НАЛИ ТАКА ИЗЛИЗА?
93
0
 
4
 
! Отговори
Банкански Дон преди 1 месец
"Аз ако изляза от политиката, мисля че това ще ми е и края на живота" - банкянския Ал Капоне е твърдо решен да стиска властта до гpoба, защото не знае как да живее като нормален човек - без охрана от НСО, без държавни пари, без имунитети. ТЕГАВ Е ЖИВОТА НА НОРМАЛНИЯ БЪЛГАРИН. Ама за Банкянския наркос, живота на нормалните е нещо чуждо, плашещо и ужасно. Живота, който живеем всички ние - да отидеш на улицата, да си купиш храна, да се повозиш на колата, да те блъсне дрогиран, да те застрелят итн
92
0
 
5
 
! Отговори
Нов Лидер преди 1 месец
До Реалист - ами с Боко ли да си кретаме бе колега, не виждаш ли, че човека вече го тресе шизофренията, време е да отстъпи, като Байдън.
91
3
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 1 месец
До решението 91. И този мач е игран. Нищо няма да се промени и със смяната на тези тримата. Обикновено на тяхно място идват или същите, или по-лоши. Проблемът е в матр'яла и един от тях отдавна го беше казал.
90
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 месец
Киро Брейка рекламира престъпния комунистически режим. Твърди, че по комунизма сме били по-добре от сега. Това е факт. Само че по комунистическия режим и Европа беше по-добре от сега и пак България беше аутсайдер, бедна и изолирана, оцеляваща на системи, закачени от мръсните комундрели в Кремъл. България беше един Франкенщайн, пропит от пропаганда и корупция. Нищо нормално нямаше тогава. Българите живееха като cкотове, мизерстваха. КОКА-КОЛАТА, новите технологии и портокалите бяха КОЛЕДНО ЧУДО.
89
2
 
1
 
! Отговори
абе преди 1 месец
агитация за радев правят не усещате ли
88
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ама това с новите лидери не го ли играхме няколко пъти? И общо взето ставаше по-зле.
87
1
 
4
 
! Отговори
ИзбирателнаАктивност преди 1 месец
Да. Избирателната активност ще бъде още по-ниска. Но това не означава, че хората ще търпят тези безумия много дълго. Въпрос на време е нещо в държавата да пламне и да подпали цялата държава. Хората няма да могат да се гледат. Политиците ни тласкат към социален крах, само и единствено защото искат да си запазят откраднатото, без да носят отговорност. Ако стане гражданска война, това ще е само заради психопатите лидери на партии - Боко, Шиши, Кики, Костя, Корни, Прошко и там другите крокозъбели.
86
2
 
5
 
! Отговори
БСП незаконни преди 1 месец
БСП са комунисти и трябва да бъдат забранени, защото комунистическият режим е обявен за престъпен. Това е все едно да имаме партия ПП НАГЛИТЕ, които да се борят за правата и интересите на престъпниците, отвличащи хора.
85
0
 
4
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Коцето Копейкин и той не става. Уж щеше да трича еврогейовете, да ги затваря в Белене, а онзи ден на срещата с ИТН каза, ЦИТИРАМ: "Ние сме за излизане на България от НАТО и ЕС, но сме наясно че нямаме такава подкрепа от другите партии", ерго вече няма да тричат никого, няма и да затварят никого в Белене, тъй като липсва парламентарна подкрепа за подобно безумие.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избирателната активност ще е още по-ниска, реално няма кого да предпочетеш. Всичките ни лъжат и крадат, за 35 г. разпродадоха България и разруши а всичко. За тези години само те забогатяха и техните близки. Навсякъде назначени ръководители без никакви знания, но създават нетърпимо положение, захващат се с чистачките и вкарване на фирми за всичко, но качество нула. Институции няма, здравеопазване, образование, правосъдие, всичко липсва. По улиците хора с над 20 дела си ходят свободно. Дрога навс
83
1
 
6
 
! Отговори
Ментални Проблеми преди 1 месец
Слави Трифонов да бъде медийно заглушен. Не е нормално цялата държава да се управлява от настроенията на един болнав девственик, който живее на сгъваем диван.
82
2
 
6
 
! Отговори
Самокатастрофирал преди 1 месец
Задкормилното устройство на държавата е дефектно и я води към самокатастрофа. Време е да спрем движение, да отстраним дефекта, след което да си продължим по пъта. Инак ще самокатастрофираме и няма да можем да си караме към дестинацията на Развита Европейска България, страна западна и страна икономически развита, с много богати българи вътре.
81
2
 
9
 
! Отговори
ЕКСКЛУЗИВНО! преди 1 месец
Ако България отново поеме по руски курс, аз ще избягам от тук и ще ви гледам цирка някъде от Западна Европа.