Партиите не вдъхват надежда, България се нуждае от нови лидери и подходи

Социолози очакват още по-ниска избирателна активност на следващите избори
5 авг 2024 21:25, Анисия Иванова
146

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация и ниска избирателна активност. Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и това няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
5
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 1 месец
Борисов, Пеевски, Петков подават своите оставки и напускат партиите си. След това партиите преминават през демократични избори за нов председател и едва тогава може да се говори за преговори и сглобки. Това е единственото решение за България. Разберете го. Не може цялата държава да сме роби на трима търтеи, които са се заинатили, като магаре на мост и смятат, че властта им се полага. Не може повече така. Държавата загива.
79
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
вярно ли ще се вържете на новия месия? Ще повярвате, че тази нова чиста личност идва да работи за просперитета на РБ или за доброто на своя джоб и рода? Старите не стават, новите са гладни. Та така.
78
1
 
8
 
! Отговори
МБГ преди 1 месец
ИТН как изобщо влизат в Народното, когато няма нито един жив човек, който да свидетелства за това, че е отишъл до урните и си е пуснал бюлетина за тях? Мистерията на Българските Гласове
77
2
 
2
 
! Отговори
Много умен, схватлив преди 1 месец
ГЕРБ-аните под ръководството на Господина от Банкя трупат негативи бавно и сигурно, което е сигурен път към техният предстоящ крах. Спасението за тях е да се освободят от оковите на Банкянският Ал Капоне и да издигнат истински лидер, който упорито да работи за политиките, които тази партия се стреми да представлява - за сега неуспешно.
76
0
 
5
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Какви нови лидери,като Николай Марков и ивелин Михайлов ли?Не,мерси.
75
1
 
4
 
! Отговори
Нищо, но от сърце преди 1 месец
Всички партии са МАФИЯ.Алчни за пари и богатства.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
83 там е работа че не е българина. Сакскобурга Доган Местан украинският Станишев Линдакиро канадската прокопиева *** на фонддация америка, асан с американското местожителство, Леви Паси Хармпацинян Бабикян Халваджиян Местан Габриел Жорж морж и хиляди такива са пробутвани отвън
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ПП, и Величие бяха нови лица,.:))
72
3
 
3
 
! Отговори
За 81 преди 1 месец
Това с ДС до кога ще се върти. Някой да е бил поне полковник при тия поне на 45 г. ще да е бил. Сега да е на 75 и нагоре. Мухлясал пенсионер или покойник. Пре демокраията минаха всякакви чистки и наши хора в службите. И капитала се завъртя. Жив набор не му е останал на някой шеф от ДС. Изтъркахте това ДС. Сигурно 3024 г. пак тия ще са виновни за неможенето на българина.
71
0
 
3
 
! Отговори
Освен преди 1 месец
От нови политици имаме нужда и от нови гласоподаватели по интелигентни ако може.Не че няма такива по Дарик пускаха хора да говорят да си изразят политическите възгледи и някои ме впечатлиха!Вярно бяха 1-2ма мъже и една жена само но Евала.
70
1
 
8
 
! Отговори
Нито една преди 1 месец
От партиите участвали до сега на изборите не стана!Всички са ДС проекти!
69
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
няма нови лидери, нови подходи и нови избиратели. Демокрацията се изчерпа. Търсете друго.
68
1
 
6
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
България се нуждае от нов и по сериозен Народен съд, в противен случай българите изчезват.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се нуждае спешно от велико народно събрание без нито един представител от тази паSмина която е в парламента.
66
1
 
8
 
! Отговори
Е да ама преди 1 месец
Тия лидери ги изгонихте в чужбина да разнасят пица.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте за Сектата на Сциентологията на Ивелин Михайлов
64
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 61-вата, по добре булгаристанец отколкото путлероджендър продукт на ромско кръвосмешение като *** гласуващи за Костя Копейкин и родата му от маалата
63
1
 
3
 
! Отговори
ДО 68 преди 1 месец
До АнонименС ИКЗЛючение на Бойко Мутрисов !
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Haй-ycneшнuтe nepuogu в Бr ca npu egнoлuчнu peжuмu...
61
4
 
6
 
! Отговори
МИСТЪР КЕШШ преди 1 месец
Стефка Костадинска = ШЕФКАТА на *** !!!.....мълчи 5 дена за скандала, защото МОК И ПЛАЩА ТЛЪСТИ Миллиони ЕВРА в БАНКОВАТА СМЕТКА !!..ПОЗОР..СРАААММ !