Партиите не вдъхват надежда, България се нуждае от нови лидери и подходи

Социолози очакват още по-ниска избирателна активност на следващите избори
5 авг 2024 21:25, Анисия Иванова
146

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация и ниска избирателна активност. Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и това няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
А ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ Е ПАДНАЛА В РЪЦЕТЕ НА ПРОКУРОРСКАТА МАФИЯ,КАКВАТО Й ПАРТИЯ ДА СЕ ПОЯВИ И КАКВОТО И ПАВИТЕЛСТВО ДА ДОЙДЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОКУРОРСКАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ,ОТЧАЯНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИЖДА СОБСТВЕНАТА СИ УЧАСТ,НЕ ПОМАГАТ НИКАКВИ ПРОТЕСТИ,НЯМА ДА НИ ПОМОГНАТ АМЕРИКАНЦИТЕ НИТО РУСНАЦИТЕ,ПОМОЩ НЯМА ДОЙДЕ ОТ НИКАДЕ,ТЕЖКО МУ И ГОРКО НА ТОЗИ НАРОД БЪЛГАРСКИ И НА ТАЗИ НАЦИЯ БЪЛГАРСКА,ХОРАТА НЕ СА СЛЕПИ И НЕ СА ГЛУПАВИ ВСЕКИ ДЕН ВИЖДАТ ТЯХНОТО ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ
59
3
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
Ради *** ще оправи държавата ,,,,,СМЕХХХХ БРАТООО!
58
4
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 1 месец
До РадославРадославчо , това сега ли го измисли булгаристанецо ??!?!? много си зле , брато !
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Думата "РЕФЕРЕНДУМ" я няма в българският речник за чужди думи!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички партии трябва да направят колективно харакири
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53 герб отиват в канала не знам какво си мислиш ти
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква избирателна активност искате да има след като тия дето искат да ги избират нямат и един косъм на главата? Всички партии са оплешевяли от знания и затова избирателната активност е ниска. По времето на Бай Тошо избирателната активност беше висока, понеже той си събираше космърлака който му отпадваше, напарфюмирваше го по комунистически и го раздаваше на тълпата да му я мирише! И всички му се радваха на космърлака! А сега никой не си събира космърлака да го раздава на хората със скъп парфюм
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50 бонго, контролираният си ти, един референдум и знаеш ли къде отиваш? Знаеш ли че в България е имало референдум за наказване на виновните за националните катастрофи и хората са казали ДА!
52
8
 
1
 
! Отговори
Гербер преди 1 месец
До 51 трябва ама няма! Ще ви окрадем до шушка! ГЕРБ ПОБЕДА!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 Не казах,че искам, казах че трябва
50
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Възраждане е американски проект и контролирана опозиция
49
6
 
4
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 месец
До 45 искаш, ама няма ;) ще ви крадем до колал! ГЕРБ ПОБЕДА!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и без това народа никой го не брои за нищо и с основание защото той самият се не брои , да си теглят чоп кой да употребява властта .
47
5
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
НАШИЯТ НОВ ЛИДЕР Е ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЕЛИЧИЕ!
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
42 глупостите ти и "кой не скача е червен" клишета и лозунги нямат нищо общо с темата. Не си финансист а тролясен . Жалко е че не ви пребихме такива когато Костов нахлу в парламента. Трябваше бой да ядете и по затворите да видите колко е "ваше времето" там.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички партии трябва да направят колективно харакири
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав 43. Продължаваш да си напълно безмислено дрънкало...
43
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 41-вата: типично за путлероджендърите, ако не може да докаже нещо, трябва да с допита да изгони или още по добре да вкара в концлагер противника. Напън много, но резултат нула, по това запека и цоцалиста са лика прилика.
42
5
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 36-тото България е фалирала 2 пъти и е разпродавала златния си резерв 5 пъти през цоца за да остане на власт БКП. Бяхме 9 милиона защото беше концлагер и режима полагаше повече усилия да спира бягащите от комунизма "щастливи цоцалисти" отколкото да спира не прииждащите "бедни капиталисти". Освен тогава момента в който СССР спря кредитите и НРБ фалира на микросекундата, ама от къде толкова мозък в закърмен с пропаганда ***?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
38 не си радослав а бонго бонго и още хиляда ника. Ти си тролясен и си тук да цапаш. Чиба от тук.