Вървим смело към избори, играта с процедури свърши

ИТН връща третия мандат неизпълнен
119
Вървим смело към избори, играта с процедури свърши
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ПГ на „Има такъв народ“ ще върне третия мандат за съставяне на кабинет неизпълнен днес, след проведените срещи с различни парламентарни групи и независими депутати в опит за търсене на подкрепа.

Така редовно правителство няма да има и предстои България да проведе отново на предсрочни парламентарни избори, които са седми по ред.

След връщането на първия мандат от ГЕРБ-СДС неизпълнен, както и втория от ПП-ДБ отново неизпълнен, папката бе връчена от президента Радев на ИТН за опит за излъчат правителство с третия мандат. ИТН проведоха редица срещи с останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа.

През изминалата седмица бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски отказаха да отидат на разговори с ИТН.

ИТН приканиха депутатите на разговор с това, че страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители.

Единственият народен представител от разпадналата се група на "Величие" Красимира Катинчарова, която разговаря с ИТН за третия мандат, заяви, че групата около Ивелин Михайлов няма да даде подкрепа. След срещата на ИТН с останалите депутати близо до Николай Марков стана ясно, че те подкрепят третия мандат и са намерили общи виждания по редица приоритети.

В името на бъдещето на страната сме готови да дадем нашата подкрепа, заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров след срещата си с ИТН и независимите депутати от ДПС, подкрепящи Чакъров. Казахме в самото начало, че бихме положили всички усилия за съставяне на правителство и са необходими цели и приоритети в краткосрочен и дългосрочен план, но в масите на нашата евроатлантическа ориентация трябва да се положат всички усилия да се състави правителство с оглед на тежката политическа криза в страната", подчерта Чакъров.

ПГ на "Възраждане" отказа подкрепа на ИТН за третия мандат.

ИТН се срещна и с БСП, като стана ясно, че имат много допирни точки. Общото разбиране за редовен кабинет е водещо. Не е нормално за 3 години 6 пъти да ходим на предсрочни парламентарни избори, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Последваха срещите и с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

След срещата си с ПП-ДБ от ИТН не получиха отговор дали ще подкрепят правителство с третия мандат. Йорданов припомни, че едно от нещата, които от ПП-ДБ заявиха по време на предизборната си кампания, беше, че искат управление без Делян Пеевски. „Сега имаме тази възможност“, подчерта той.

Божидар Божанов обясни от своя страна, че от ПП-ДБ са дошли на срещата, за да чуят приоритетите на ИТН, да зададат своите въпроси по тях, за да могат да осмислят ситуацията. След срещата Тошко Йорданов от ИТН заяви: От ПП нямаме отговор, но дори и да се съгласят, нямаме 121 депутати.

А след последната среща на ИТН с ГЕРБ-СДС стана ясно, че партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: трети мандатИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе чегъртач учиндолски, що се не скриеш там където слънцето не огрява, бо к л ук с *** луците! Що народ излъга с обещанията си, ама Оня от горе гледа и съди и СТРАШЕН е Неговият съд............Това те чака!
51
3
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Славуната пропиля златния си шанс. Можеше да има премиер. Но си изигра картите по възможно най-лошия начин. Все едно да имаш 3 валета и 3 деветки от същата боя, да си под ръка, на белот на всичко коз и така да си изиграеш картите, че накрая да те овътрят. Ето това направи Славуната, защото акъла му колкото на едно врабче.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славуца бута баба си по стълбите и я пита защо тича... Заради този индивид България загуби 2 години в безвремие... Мирна година... Да си ходи в подуенската дупка, и без това вече никой не го гледа...
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво ще каже Трифонов за 4-те милиарда за безсмислените магистрали, заради които неговите айдуци разтуриха редовното Правителство?
48
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Какво очаквахте от ИТН по-различно от преди? Да не си помислихте, че ще направят правителство? Бяха спечелили изборите преди няколко години, но върнаха мандата както винаги от страх, без да преговарят с никой.
47
1
 
8
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Ние винаги вървим смело към всякакви без умия Ей какви ,,мъже" си имаме само наперени стоят пред портрета на Ботев.Срам и позор!
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеално на следващите избори ппдб извън парламента и най накрая ще има работещо правителство на герб
45
3
 
5
 
! Отговори
за истината преди 1 месец
когато не 70%,а поне 95% не отидат да гласуват,тогава и България и Истината ще възтержествуват!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин да дава по 100 евро кеш от партийната субсидия :)))
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата и Просто Киро да дават по 100 евро кеш :)))
42
3
 
9
 
! Отговори
Ставри преди 1 месец
Политическата обстановка ще се нормализира след 2027 година, когато бъде избран нормален президент. Този е част от проблема и не може да бъде част от решението. До което се докосне, го разваля. В главата му само власт и пари.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 58 Кой вън, кой вътре в парламента го решават избирателите.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно ли някой си е вярвал, че ИТН могат да направят нещо друго с мандата?
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разни маргинали като бсп и ИТК вън от парламента
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега да се видят хитреците от ИТН и Възраждане, които на всяка цена подливат вода на ПП, но не и на ГЕРБ и ДПС. Не за първи път тези продажници подкрепят с Шиши и Тиквата. То си им личи и по рейтингите. Едните няма да са в следващото НС, а другите са в свободно падане.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слафчу, чагърташ ли, чагърташ ли ГРОБ?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разните слафчувцуи, тошковци, балабановци и тям подобни бълващи про стотия, акъл и остроумия селски хитреци - не бяха ли инструмента за изчегъртване на мафията гробаджии и депесари - или сега очевадно лъсна скъпото продуктово позициониране на поредната патерица и па ля човски слуги..
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН е в Парламента за да пречи да се отървем от мафията, 3 години го доказва и само наглите чалгари отричат истината. Мафията, за да спаси ченгесарското статукво ги вкара в Парламента и парира работата му, свали редовното правителство, праща българите 5 пъти на избори за същото, похарчи 500 млн.лв.грешни пари за избори, за да се избира същото и мафията да държи всичко в престъпните си ръце.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема такъв народ, който да избере има такъв народ. Доган Борисов им даде 2 процента в последния час на изборния ден, та да влязат в парламента и да ги използват за среден...
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шутове на мутрите какво пак реват? Нали именно те бутнаха Правителството, в което ги нямаше господарите им от ГЕРБ и ДПС.