Вървим смело към избори, играта с процедури свърши

ИТН връща третия мандат неизпълнен
119
Вървим смело към избори, играта с процедури свърши
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ПГ на „Има такъв народ“ ще върне третия мандат за съставяне на кабинет неизпълнен днес, след проведените срещи с различни парламентарни групи и независими депутати в опит за търсене на подкрепа.

Така редовно правителство няма да има и предстои България да проведе отново на предсрочни парламентарни избори, които са седми по ред.

След връщането на първия мандат от ГЕРБ-СДС неизпълнен, както и втория от ПП-ДБ отново неизпълнен, папката бе връчена от президента Радев на ИТН за опит за излъчат правителство с третия мандат. ИТН проведоха редица срещи с останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа.

През изминалата седмица бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски отказаха да отидат на разговори с ИТН.

ИТН приканиха депутатите на разговор с това, че страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители.

Единственият народен представител от разпадналата се група на "Величие" Красимира Катинчарова, която разговаря с ИТН за третия мандат, заяви, че групата около Ивелин Михайлов няма да даде подкрепа. След срещата на ИТН с останалите депутати близо до Николай Марков стана ясно, че те подкрепят третия мандат и са намерили общи виждания по редица приоритети.

В името на бъдещето на страната сме готови да дадем нашата подкрепа, заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров след срещата си с ИТН и независимите депутати от ДПС, подкрепящи Чакъров. Казахме в самото начало, че бихме положили всички усилия за съставяне на правителство и са необходими цели и приоритети в краткосрочен и дългосрочен план, но в масите на нашата евроатлантическа ориентация трябва да се положат всички усилия да се състави правителство с оглед на тежката политическа криза в страната", подчерта Чакъров.

ПГ на "Възраждане" отказа подкрепа на ИТН за третия мандат.

ИТН се срещна и с БСП, като стана ясно, че имат много допирни точки. Общото разбиране за редовен кабинет е водещо. Не е нормално за 3 години 6 пъти да ходим на предсрочни парламентарни избори, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Последваха срещите и с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

След срещата си с ПП-ДБ от ИТН не получиха отговор дали ще подкрепят правителство с третия мандат. Йорданов припомни, че едно от нещата, които от ПП-ДБ заявиха по време на предизборната си кампания, беше, че искат управление без Делян Пеевски. „Сега имаме тази възможност“, подчерта той.

Божидар Божанов обясни от своя страна, че от ПП-ДБ са дошли на срещата, за да чуят приоритетите на ИТН, да зададат своите въпроси по тях, за да могат да осмислят ситуацията. След срещата Тошко Йорданов от ИТН заяви: От ПП нямаме отговор, но дори и да се съгласят, нямаме 121 депутати.

А след последната среща на ИТН с ГЕРБ-СДС стана ясно, че партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: трети мандатИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен ми е много интересно сега това болно човече на кой ще се подчинява?ДПС Пеевски или ДПС Доган?
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех тия ПП-та все са ви в устите бе! Баце след избори им се моли да направят правителство, а реалността е, че платените им медии на ДПС-ГЕРБ гледат само как да ги очернят и заливат с помия, за да ги изхвърлят от политиката, за да си продължат ДПС-ГЕРБ с кражбите и далаверите
30
0
 
1
 
! Отговори
много партии преди 1 месец
при толкова много партийкиии изборите винаги ще се печелят от бюд..жетната и ет--ническата оартии, които са създадени от чужбина, за да дърпат оттам конците на Б-я. - Те това е поожението с избо--рите..
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Певецът на мафията уж влезе в политиката да бори статуквото, а напада само една нова партия на две години.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3 И курс към русия докъде ще те докара? До кубинска заплата от 12$ ли? Искаш ли го? Русия нищо добро не е донесла на никого.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насаждача на про стотия и слуга на мафията пак изпълзя от смра дливата си дупка да плю ва и да залива ефира с жлъч и злоба. Тотален некадърник и завистливец. Видяхме го какво може или по-скоро, че нищо не може. Цели 2 пъти имаше пълно мнозинство. Не стига, че не успя да състави правителство, а и развали единственото такова без участието на ГЕРБ-ДПС
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дотук нищо ново. ИТН все пак поддържа мафиотския модел. Това е следствие от тяхното държане досега в паралемнта от възможността да направят правителство, но предлагайки корумпирани пропаднали политици като Никито Василев го провалиха. И сега. Слави без да се консултирал с юридическите си съветници, осъди предложението. Но не може да каже, че е против нуждата от тези промени и за тях ще се консултира. Много си прозрачен Слави. Много се репчиш и съчиняваш мръснишки песни, но не можеш нищо смислено да предложиш.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше редовно Правителство, но Славчовците го свалиха, защото Асен Василиев не им даде 4 млрд от бюджета да ги занесат на господарите си в Зайчарника и Сараите.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aко ей тия предатели преди 2 години не бяха свалили правителството на ПП/ДБ/БСП/ИТН с напълно измислена причина, сега ситуацията щеше да е съвсем различна, а ГЕРБ и ДПС щяха да са наврени в ъгъла! Точно тяхна е вината да нямаше изчегъртване, и това е нормално, тъй като бяха троянски кон на ДПС и ГЕРБ за обиране на протестния вот.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що тй бре? Пацо шнорхела не ще ли вече да е премиер какъвто България не е имала?
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Тошко джудже ли се родил или като е пораснал е станал такъв?
21
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Да върнат мандата и надутия пуяк Балабанов да изпусне въздуха.
20
3
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
И така не се разбра защо мужикът на пияна глава реши да подари държава на балканските диви българи, които са неспособни да управляват катун от 5 чадъра, камо ли държава?! Един бивш нидерландски министър-председател беше казал "българите са неспособни да поддържат и управляват функционираща държава". Навремето дедите ми управляваха целия вилайет с един валия, сега десетки партии не можете да го управлявате балканския бантустттан!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако неможеш да събереш поне 10% подкрепа от избирателите, няма никакъв смисъл да влизаш в парламента.
18
2
 
2
 
! Отговори
НА ОСТРОВ БЕЛЕНЕ преди 1 месец
РАДЕВ,БОРИСОВ И Другите представителина нарочно създадени доказнао престъпни групи рекламирнаи като партии вкл ГЕРБ<ДПС<СДС<БСП<ПП<ДБ имитират НАГЛО ДЕМОГЛУПАЦИЯ> Ограбиха над 2 000 000 000 живи кървави лева за имитиране на "Слободни демоктраични избори".НАнесоха щети за над 70 000 000 000 БЕЗМИЛОСТНО.. ВМесто избори им предлагат лечение на остров Белене.. НЯМА КОМАРИ. ИМА отлична заседателна ЗАЛА В ГДИН..НАД 1 000 000 БЪлгари са БЕЗ РАБОТА И ДОХОДИ. НЕ дават ПОМОЩИ<>РАДЕВ взема по 20 000 ..
17
2
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Именно! То сега какво е - всеки измисленяк като реши си прави партия, излъже 100 000 заблудени и влиза в парламента
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само революция може да оправи положението в тази ориенталскакочина. Като навържете сатрапите на въжето, чак тогава ще станете нормална прогресивна държава.
15
0
 
2
 
! Отговори
Хъхъ преди 1 месец
Еми не знам вече - май нема сми да се гласува за ГЕРБ веч щот са нефелни
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигайте прага за влизане в парламена на 10% и там няма да има безсмислени субекти като ИТН, Величие, БСП или Български Възход. Ще влизат 3-4 партии, а не 7-8!
13
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Спасение няма, България затъва във все по-тежка криза. Досега винаги съм гласувал. Но честно казано, чудя се дали да го правя пак през октомври. Какъв е смисълът да гласуваш, след като резултатът ще е същият? В 51-вия парламент пак ще бъде същото, евентуално само Полковникът ще изпадне. Може да влезе някоя по-креслива формация.