България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на МВнР
7 авг 2024 20:40, Анисия Иванова
81
България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна в размер на 34 800 лв. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.

МСД подпомага възстановяването на Украйна от 2022 г. насам в изпълнение на Резолюция 1408 „Помощ и подкрепа за Украйна за възстановяване на телекомуникационния й сектор“, приета от Съвета на МСД на 7 април 2022 г. Тази подкрепа включва мониторинг и докладване, механизми за координация, техническа помощ, мобилизиране на ресурси и дейности за изграждане на капацитет. В рамките на МСД е създадена координационна Работна група и Специален доверителен фонд за финансиране на необходимите дейности.

Отражението на войната върху телекомуникационните и цифровите услуги на Украйна се оценява на 2.1 млрд. щ. д., необходими за възстановяване на щетите, 2.27 млрд. щ. д. - за покриване на понесени загуби, и 4.67 млрд. щ. д. за адресиране на други нужди за реконструкция. МСД е разработил проектни предложения за възстановяване на 10 критични радиопредавателни съоръжения, които предоставят услуги на 5.1 млн. души.

Съгласно Решение на 48-то Народно събрание от 3 ноември 2022 г., оказването на подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на Украйна е външнополитически приоритет за Република България.

Разрушените предавателни станции в Украйна попадат в обхвата на т.нар. "критична гражданска инфраструктура", която е обект на постоянни и целенасочени руски атаки и понася сериозни щети. В тази връзка, предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на МСД би имало висока добавена стойност, предвид поетите от страната ни ангажименти по следвоенното възстановяване на Украйна. Приносът на страната ни ще подпомогне краткосрочните усилия на МСД за възстановяване на украинската телекомуникационна инфраструктура на Украйна и ще допринесе за разработването на дългосрочни инициативи, насочени към укрепване на цифровото бъдеще на Украйна, съобщават от Минитерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пародия са ни управниците, ама като няма други?
54
2
 
18
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 месец
Няма вече такава държава...народа й задлъжня ..умря и избяга по света...да си оправим нашия двор че и той е управляван от предатели
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той, главчо затова потрива ръчички пак да е премиер, защото първата му работа ще е да даде пак няколко милиончета от нашите пари на нацистка Украйна. Тия евроатлантици и укроидиоти, що не се замъкнат накрая на фронта и да ни освободят от миризливото си присъствие.
52
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми дайте и ние да се регистрираме като бежанци в ЕС и да ни плащат сметките, няма само бедна България да им плаща я! А тя е бедна, защото я ограбиха през последните години и десетилетия!
51
3
 
13
 
! Отговори
ДА СЕ ОТКРИЕ БАНКОВА преди 1 месец
СМЕТКА, КЪДЕТО ПОЛИТИЦИТЕ ДОБРОВОЛНО ДА ДАВАТ ЛИЧНИ ПОМОЩИ ЗА УКРАЙНА > да ги видите какви са > МИЛИАРДЕРА МЕТКО СИГАНЕТО ДАДЕ 100 000 ТУРСКИ ЛИРИ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ > сметнете колко са 100 000 турски лири !
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНе, просто говориш нелепи неща, защото не познаваш историята, българите никога не са спирали възстанията, хайдушкото движение срещу турците, срещу фанариотството, през целия си период на съществуване; даже и под турско, са продължавали да съществуват самостоятелно, едва през 16 и 17 век, турците започват да ги потурчват с насилие, втората масова асимилация е, когато западни държави се намесват на Балканите и разпарчетяват българските територии, създавайки нови изкуствени държави!
49
3
 
26
 
! Отговори
ЗА НАШИТЕ ДЕЦА! преди 1 месец
ЗАБРАНЯВАМЕ на нашите политици да дават лев от данъците ни за войната или възстановяването на Украйна! Има си частни фирми, те да финансират, ако имат интерес.
48
2
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Може да сте роби на сащ и украйна но пьк имате банани , целогодишноЗасега ако много роптаете ще ви спрем и бананите
47
2
 
26
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Демократичния запад и братята хамериканци ,ще продължават да ни изсмукват кръвчицата капка по капка докато изсъхнем съвсем.Обърнаха ни на донори ,народа мизерства ,а само на шарените гарги дето не плащаме.Честита ви демокрация дами и господа.
46
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига вече ми зерна България е плащала колониални данъци. Да си плащат САЩ, те са виновни за разрушенията с преврата, който направиха 2014 година.
45
4
 
28
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
за изгорелите къщи каква е вноската? като се събирата пари с капачки колко е?
44
4
 
14
 
! Отговори
А Кирито преди 1 месец
Искаше само по една заплата да дарим! Май ще си го спомняме с добро некой ден...
43
2
 
23
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Щом това е доброволно, защо уж бг политиците се бутат и дават пари? Малко ли са дали досега, малко ли гости издържа бедна България? А колко недоброволни вноски ще има в бъдеще, нали ес принуждава всяка членка да помага за всичко и во веки веков. про-даж.ници и слуги на чужди интереси.
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо войната на Украйна трябва да е война на целият свят?Американците ползват украйнците за да правят гадно на руснаците.Руснаците бият украйнците или как да нарека украйнската армия славно побеждавайки отстъпи 20% от Украйна. Руснаците ужасяващо губейки разпарчетосаха Украйна.Украйна не е зависима от от САЩ нейната икономика е в прогрес продавайки ресурси на 4 милиарда човека.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля?
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42 - Не, плащаме за глупостта на зелника.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Stoyanov - Че поне да питат какво мислим, ама смеят ли? Ако раздаваха от техните джобове и сметки, нищо против нямаше да имам.
38
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащаме щетите на руския фашизъм.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да вземем да ги осиновим, след като господарят ни го иска, какво да правим?
36
1
 
25
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
Защо раздават с лека ръка , мойте пари който внасям в хазната като данъци и глоби?