България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на МВнР
7 авг 2024 20:40, Анисия Иванова
81
България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна в размер на 34 800 лв. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.

МСД подпомага възстановяването на Украйна от 2022 г. насам в изпълнение на Резолюция 1408 „Помощ и подкрепа за Украйна за възстановяване на телекомуникационния й сектор“, приета от Съвета на МСД на 7 април 2022 г. Тази подкрепа включва мониторинг и докладване, механизми за координация, техническа помощ, мобилизиране на ресурси и дейности за изграждане на капацитет. В рамките на МСД е създадена координационна Работна група и Специален доверителен фонд за финансиране на необходимите дейности.

Отражението на войната върху телекомуникационните и цифровите услуги на Украйна се оценява на 2.1 млрд. щ. д., необходими за възстановяване на щетите, 2.27 млрд. щ. д. - за покриване на понесени загуби, и 4.67 млрд. щ. д. за адресиране на други нужди за реконструкция. МСД е разработил проектни предложения за възстановяване на 10 критични радиопредавателни съоръжения, които предоставят услуги на 5.1 млн. души.

Съгласно Решение на 48-то Народно събрание от 3 ноември 2022 г., оказването на подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на Украйна е външнополитически приоритет за Република България.

Разрушените предавателни станции в Украйна попадат в обхвата на т.нар. "критична гражданска инфраструктура", която е обект на постоянни и целенасочени руски атаки и понася сериозни щети. В тази връзка, предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на МСД би имало висока добавена стойност, предвид поетите от страната ни ангажименти по следвоенното възстановяване на Украйна. Приносът на страната ни ще подпомогне краткосрочните усилия на МСД за възстановяване на украинската телекомуникационна инфраструктура на Украйна и ще допринесе за разработването на дългосрочни инициативи, насочени към укрепване на цифровото бъдеще на Украйна, съобщават от Минитерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** започна да изплаща репарации. Браво
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителството явно е слуга на украина .мерзавци
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33. Тия 0.6 стинки кат ги няма в наличност кво прайм ? Те много неща може да се изчислят така но няма никакъв смисъл. Дайте ми на мен по левче от целия народ да се прайм милионер. Нали левче е нищо ?
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат бой, не избори! Като сбъркат-пак! И пак! Докато не се научат, че те само служат на народа. Не народа на тях! Пък той един народ... Друга тема. За 500г два-три жалки опита за освобождение и то завършили с предателства! Какво да чакаш от такъв народ?
31
1
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Е поне уср я уредиха
30
1
 
25
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Сьвременните роби на украйна - украинците лежат по курортите а бальците бачкат да пьлнят чекмеджето на зеленски
29
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имате ли представа колко са тези пари за 6 милионен народ? Точно по 0,6 стотинки на всеки българин! С половин стотинка се излагаме евтино!
28
1
 
18
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
А за изгорелите на -слата дрьжкатаПо голем бальк от бьлгарският нямаВече е доказано
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народния съд иде продажници, България гори не спряхте да давате пари на нацистите, Зеленски още едно имение във Франция ли да си купи бе
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28 - Чакай, има бедстващи още от наводненията по Карловско, и те чакат, май почти са се отказали. Изобщо, българите са им най-малкото гайле на управниците ни. Иначе, раздават народна пара с шепи на който трябва да се мазнят.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооо, тая държава забрави ли че има бедстващи след пожарите данъкоплатци?! Същите тия, които са осигурили парите, които сега искат да дадат на Украйна. До кога ще ги търпим бе, хора?
24
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Повече тоалетна хартия че мирише.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ракетните снаряди за РСЗО ГРАД, които подарихме, а всъщност струват около 8 млн евро нищо не писахте, що така? И тази сумичка от 35 хил лв да не би да е самонтаксата за превода? Пак някой ни лъже! Те хората ще напишат. А на т.нар българи-идват избори. Да не сбъркате пак с Величие или некой друг! Тагаренко и сие трябват на тази страна! А за противопожарна техника и оборудване, за борба със засушаването-сбъркАли сте рейса! Айде, фаеро! Бегай, бегайййй!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези се опитват да налагат свои порядки в чуждите държави и ги командорят, спомням си преди време , как един продавач на български знамена от Бургас, беше прибрал руските знамена за празника 3 Март, питаха го защо и той каза, че го е страх да ги извади, за да няма неприятности! Прекъснете връзките с тези рекетьори, отворили са една уста да лапат, даже нищо не отива по предназначение, продаваха дори храната, която беше изпратена безплатно и беше помощ за населението им, не да поощрява корупцията!
21
1
 
13
 
! Отговори
Ахаа преди 1 месец
Чекай са, тия ли пушеха за заплати или другите?Вместо тия простотии да вземат да възстановят посолствата в Африка че станахме за смях.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро в Белене отново ще се отглеждат прасета.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите да се оправят с разходите си и телекомуникациите, ние си имаме наша къщичка за оправяне, достатъчно е, че ги хранят, поят по морето и им дават подслон!
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ще дават ,няма да ги дадат на хората дето изгоряха или за пожарна техника я.Политиците са украински дават за украйна.Като изберем български политици тогава ще има за българите.
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да им купуваме храната, да им я сдъвчваме и даже по възможност я изхождаме вместо тях, няма ли да поискате? Този рекет и параззззззитизъм на Зеленски и Киевската хунта, ми идват в повече!
16
1
 
33
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
38400 лв. на ден ли ??? А за българските деца чакащи операции в чужбина пари няма, за детска болница няма, за самолети за гасене на пожари няма, за линейки и кувиози капачки ще събираме. Само нов Народен съд без никаква милост може да измие срама на националните предатели.