България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на МВнР
7 авг 2024 20:40, Анисия Иванова
81
България с вноска за възстановяване на телекомуникациите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) за възстановяване на разрушената в резултат на руската агресия телекомуникационна инфраструктура в Украйна в размер на 34 800 лв. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие на Министерството на външните работи.

МСД подпомага възстановяването на Украйна от 2022 г. насам в изпълнение на Резолюция 1408 „Помощ и подкрепа за Украйна за възстановяване на телекомуникационния й сектор“, приета от Съвета на МСД на 7 април 2022 г. Тази подкрепа включва мониторинг и докладване, механизми за координация, техническа помощ, мобилизиране на ресурси и дейности за изграждане на капацитет. В рамките на МСД е създадена координационна Работна група и Специален доверителен фонд за финансиране на необходимите дейности.

Отражението на войната върху телекомуникационните и цифровите услуги на Украйна се оценява на 2.1 млрд. щ. д., необходими за възстановяване на щетите, 2.27 млрд. щ. д. - за покриване на понесени загуби, и 4.67 млрд. щ. д. за адресиране на други нужди за реконструкция. МСД е разработил проектни предложения за възстановяване на 10 критични радиопредавателни съоръжения, които предоставят услуги на 5.1 млн. души.

Съгласно Решение на 48-то Народно събрание от 3 ноември 2022 г., оказването на подкрепа във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на Украйна е външнополитически приоритет за Република България.

Разрушените предавателни станции в Украйна попадат в обхвата на т.нар. "критична гражданска инфраструктура", която е обект на постоянни и целенасочени руски атаки и понася сериозни щети. В тази връзка, предоставянето на доброволна вноска към Специалния доверителен фонд на МСД би имало висока добавена стойност, предвид поетите от страната ни ангажименти по следвоенното възстановяване на Украйна. Приносът на страната ни ще подпомогне краткосрочните усилия на МСД за възстановяване на украинската телекомуникационна инфраструктура на Украйна и ще допринесе за разработването на дългосрочни инициативи, насочени към укрепване на цифровото бъдеще на Украйна, съобщават от Минитерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този парламент в София какъв е? Български или укрофашистки? Тия дрогирани ли са? Да не си мислят, че са на Хавай. Щото по селата не ходят.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 - Ще им дадат ...дръжки. Хората от Шипка нищо не са дочакали, със заеми си оправят разрушеното. А ГлаФчо им обеща помощ.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е за това не ходя на избори. Е за това няма да може и сега да се създаде правителство. Театърът, който разиграват е: Сега от служебно правителство се взимат ВСИЧКИ НЕПОПУЛЯРНИ решения, които загробват идентичноста ни и ни поробват, при това - Зад гърба на народа. Напр. приемането на еврото, всякаква помощ за наркоманскста терористична украйна и т. нт. За да си измият партиите ръцете от това нац. предателство, и да нямат пасиви. То служебното правителство ще бъде виновно, и толкова.
12
1
 
23
 
! Отговори
Гнycни преди 1 месец
***!Пари за икрои3метта, ние ще Сбираме капачки за кувьози!?!?
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги бяха дали тия пари на българите, дето им изгоряха къщите при горските пожари. Или пак на българите, които спят на фургони от миналата година заради наводненията. Да ги бяха дали на някое детско отделение в болница или на старчески дом. Какво общо има България с телекомуникациите на Украйна. Да си искат пари от САЩ и Великобритания, които поддържат войната там.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е що ние, България ли е крива, че зелника зорлем си изкара СВО?
9
2
 
32
 
! Отговори
ДО НОМЕР 4 преди 1 месец
ВИКАШ ТИ ДА ПОМАГАМЕ НА БРАТСКИЯ УКРАИНСКИ НАРОД > НО ТОЗИ НАРОД ЗАБРАНИ ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ НАШЕТО МАЛЦИНСТВО ТАМ > УКРО-НАЦИСТИТЕ ПРИТИСКАТ БЪЛГАРИТЕ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА С УКРАИНСКИ И ДА СЕ ЗАПИСВАТ КАТО " ЧИСТИ УКРАИНЦИ " > СЪЩО КАТО "ЧИСТИТЕ СЪРБЕ "
8
26
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Блатниците рушат, ние ще възстановяваме. А чебурашките ще подскачат. Украйна на украинците. Началото на края на тероруската ***.
7
1
 
27
 
! Отговори
СЛЕД ДС-ти НОЕМВРИ преди 1 месец
НАЛИ ОСЪДИХА ТАТО ЧЕ Е ДАВАЛ ПОМОЩИ НА "БРАТСКИТЕ" ДЪРЖАВИ > СЕГА ПАК СЪЩОТО
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После чакайте да ви плащам данъци. Ще ви дера колкото мога. И стотинка не заслужавате.
5
26
 
4
 
! Отговори
трябва, трябва! преди 1 месец
Да помагаме на братския украински народ. А през това време да съборим всички руски паметници в бегето. Да започнем от Плевен и Шипка!
4
3
 
28
 
! Отговори
ВСИЧКИ УКРО-ФАШАГИ преди 1 месец
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !
3
3
 
17
 
! Отговори
АМА КАК ИНАЧЕ преди 1 месец
НАЛИ СМЕ ЕВРО-АТЛАНТИЦИ > ЩЕ ДАВАМЕ ДОДЕТО ОСТАНЕМ ПО СКЪСАНИ ***
2
5
 
29
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 месец
Украйна трябва да бъде разрушена. Такава държава не трябва да съществува ! Слава на Велика Русия!
1
3
 
19
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Робе украински гьрби яко за - бугатито и замька на зеленскиНа изборите пьк *** за гьби