Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм Радев, президента, вечният ерген. На Балкански полуосторов нема друг кат мен. Влюбени са в мене всички и женички и момички. Блазе чловеку като мен! Ех да си президент като мен, ще се чувстваш ти братленце най - блажен, вярвай в мен! Вино жени, тъй нататаък, знай, животът, че е кратък, блазе Чловеку като мен! По "Търговска", по "Царя", даже по "Лете" всяка вечер се ражхождам, все ми е добре. Срещам Пена, Гана, Цана, Цена, Рада и Горица с голема жълтаЦица и още петдесет и две.
147
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руса жена ке оправи България , а не Денков с перука
146
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горицо, Куркс руски ли е м.а???
145
2
 
6
 
! Отговори
българин мохамеданин преди 1 месец
До РазлогТи вече ни надцени! Само фанатици помаци говорят така като теб! Ние сме си българи и част от България, но да сме в основата на оцеляването и... айде малко по-леко!
144
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горица от ДС много й са ???
143
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чесно ви казвам на мен във лице ми прилича на Денков , може и да бъркам , но като я видях за пръв път , все едно видях Денков , но като жена .
142
3
 
7
 
! Отговори
Историк любител преди 1 месец
До РазлогПодкрепчм Вашето мнение и е ктайно време историците от БАН да изнесът истината за тези процеси, но не да казват само за българските мохамедани, че са в районите на Родопите!Нека покажат докумнети за това как, големи групи от населнието на Родипите ор северна Гърци от Македони след Балканската война и Първата се преселват в северна България в селата обезлюдени от напускащото турско население.Ловешко, Бяла Слатина, Тетевенско, Търновко, Разградско, Търговишко- там общински рхиви няма
141
2
 
16
 
! Отговори
Колкото преди 1 месец
повече снимки гледам, толкова повече се чудя дали това не е Денков с перука и възглавница на ханша... ;-)
140
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм Боце ида със Горица.....
139
1
 
24
 
! Отговори
Как Коя преди 1 месец
Човек на Точният Човек!
138
5
 
11
 
! Отговори
Разлог преди 1 месец
До АнонименИ какво като е от Разлог???Хъбаво е да се информираш, че процеса на смяна на именат в България започва след Балканската война и Първата световна война, защото Българска държава без българските мохамедани с майчи език български нямааше да оцелее!!!Така че, първо мисли и чети и после се изказвай.И е време да се каже ясно на висок глас, че българите мохамедани са основа за съществуването на днешна Бълагрия.Историците да не се прявят на ощипани, и да огласят цялата истина!!!!!!!!
137
0
 
25
 
! Отговори
Данчо преди 1 месец
Изглежда няма значение кой си, а чии си.
136
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Боко и Пеевски как го допуснаха това?
135
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига мрънкахте де. До 20-ти октомври все ще я изтърпите някакси.
134
0
 
16
 
! Отговори
Станка преди 1 месец
Коя е?Научихме-родена на 9 април.Толкоз.
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне има опция да разбира от финанси. Заразлика от досегашния дебиLитет.
132
2
 
7
 
! Отговори
До КУРск преди 1 месец
Няма как да се върне това, което не е взето.
131
2
 
10
 
! Отговори
Одитор преди 1 месец
Ние обичаме подкупи.
130
2
 
9
 
! Отговори
кви руски служби преди 1 месец
До Анонимен са ти в глават абе миличък??Отдавна САЩ действат в българия!
129
11
 
6
 
! Отговори
КУРск преди 1 месец
А какво стана с Курск? Върнаха ли вече Курск? Руснаците върнаха ли си Курск вече?