Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
верваш ли си преди 1 месец
До Малко за политика че правят само това, организират изборите или подписват договори които никой не иска да да подпише??
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От коя партия е?
126
1
 
22
 
! Отговори
булята преди 1 месец
Щом и крият биографията,значи е партизанско чедо.Съпруга и също.От червената аристокрация.
125
5
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Много негативни коментари. Все пак е по-добре да сме оптимисти. Това е само служенбо правителство, което трябва да организира следващите избори.
124
3
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
То и възможният избор от домовата книга не беше голям. Да и дадем време за да се види какво ще свърши.
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почти всички политици, а и не само те, са неродени момци и моми. Става дума за нашите , а не за чуждите. Няма година и място на раждане, няма родители, оскъдни данни за партийна принадлежност и т н.
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горица ,*** не уточняват каква-к лекава,акациеви или лешниковаГрънчарева или Делвова,Кожарева или Кожодерова....
121
3
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 месец
по Носа - Ще ги Познаете!
120
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На лицето и е изписано. Като и кажеш наведи се само ще те пита дали да сваля полите на глезените или да ги вдига нагоре. Послушница, която сигурно отдавна е обладана от руските служби. Ако не е, ще стане лесно.
119
2
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
Родена на 9 април.Изчерпателно.Коя година1къде,мама,татко?И не ме трийте моля.
118
5
 
8
 
! Отговори
И нищо повече преди 1 месец
. . . тя е родена на 9 април. . . равностойно на тя е родена в четвъртък. Сега знаем вече на колко години е! Писане в загадки - отличителна черта на днесбг или просто образователни дефицити!
117
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
При смяба вътрешния министър ,следва и смяна на шефове на дирекции пк места.Защото те контролират изборния вот.- на ГЕРБ и ДПС,плащания здраво КЕШ, навсякъде,не само в ци.. ските махали.
116
3
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До НедаПоне е зодия Овен. По-добре да те управлява жена Овен отколкото Телец;))) Личен опит, хахахахаха...
115
4
 
16
 
! Отговори
Аналния отвор: преди 1 месец
след като се очистим от шишо на следващите избори, е време на пролетните да изринем и бойко борисов! Това са 2мата най-вредни лица за България!
114
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горица Кожарева е родена на 9.04.1966 у Разлог - значи е със широки г.ащи :)))
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горица Кожарева е родена на 9.04.1966 у Разлог - значи е със широки *** :)))
112
3
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Кой я НаЗначи за Заместник на ГлавчУ в Сметната - ГлавчУ ли - ако да - значи е Негов Човек, т.е. ГЕРБ продължава НаПред!
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
др. Радев, както го описваш изпълнява Конституцията, сделана от демократите и пеефските шопари, сътворена на коляно и турско кафе, пригласено от мутрата от Банкя! Така че, търсете вината в себе си, демократчета ! Хахахахаха
110
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
шишо е изнервен, говори за кешове, кръчмари, даже и Сарафов вече го е отсвирил, сега на изборите ще се сгромоляса - това е най-хубавото нещо, което се случва на България !
109
5
 
9
 
! Отговори
УНИВЕРСИТЕТИТЕ В БГ преди 1 месец
"...магистър по специалност Счетоводство и Контрол в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов..." - най-слабия университет, по-слаб от бившата търговска гимназия!