Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
10
 
! Отговори
КАКВА ГОРИЦА преди 1 месец
ПО ДОБРЕ РАЗДАЙТЕ АВТОМАТИ
107
2
 
12
 
! Отговори
Неда преди 1 месец
Изключителна биография :родена на 9 април.Толкоз.Изчерпателно.
106
5
 
8
 
! Отговори
Пореден Пълен преди 1 месец
Случайник - Бог да ни Пази!
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на др.Радев ,досега председателя на сметната палата,беше премиер,сега зам.председателя,много "умни"имало там,а досега не знаехме,за тях.
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Калин Стоянов да е вън от МВР, и на изборите шишо да се сгромоляса. Баци е бита карта вече народа го презира. Следват избори Април.2025г.
103
3
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До Анонимен 85Промените в Конституцията са такива, че вече служебен премиер може да е само човек от високите нива на държавната администрация. Просто няма другаде, откъде да е;)))
102
3
 
6
 
! Отговори
Абе, преди 1 месец
Коя е, що е, знае как се дерат кожи от гърба на работещите, за да има за кичеци на неработещите.
101
1
 
15
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
демократчета, харесва ли ви новата Конституция на пеефски и вашия христо иванов, сделана на коляно и турско кафе ?!? А, демократчета ? Хахахахаха
100
0
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Най-после счетоводител министър - председател! Време е да промени прага на същественост на активите по ЗКПО. Стига са се занимавали с глупости - глоби, размери на предприятия........ Време е за работа!!!!!
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛА БАЛА РАШКОВ И КОМПАНИЯ ШАРЛАТАНИ МОДЕЛ ГРАБЕЖ САБОТАЖ РАЗРУХА ОТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НИЩО НЕ Е ОСТАНАЛО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ЮМРУЦИ ПЛАТЕНИ БОЖКОВИ ПРОТЕСТИ ШАРЛАТАНИ 4 ГОДИНИ ВЪРЛУВАТ БЕЗНАКАЗАНО И НИКОЙ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА И СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя таа ба :)))
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко пожертва Горица,за да запази Райчето.Еййй,дърт сладострастник,все налита на агнешко.
96
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Поредната врътка на резидентна, за усвояване на властта, следва ала-бала на изборите, и така още две години! Ето защо трябва всички да гласуваме, напук и с отвращение, но по съвест!
95
2
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 1 месец
Да не е най новата Мата Хари.
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не познавам госпожата, но ми прави добро впечатление, че съпругът и е също интелигентен човек висока категория. Неслучайно в народа се казва "половинка", официално "съпруг", което значи, че са съ- (заедно) впрегнати (вързани, за да теглят каруцата), т.е. на почти еднакво ниво. Не е като при Кирил Петков с жена на битово ниво, която, цитат: "счита идеята, човек да се занимава с политика, за странна." Надявам се да е добър и чевръст организатор, както беше(изританата за принципност) Ренета Инджова
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кого му пука вече ?!
92
8
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
БЪЛГАРИЙО , НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЛАВАНАЦИ НАТООООООВЦИ !!!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До адолфКога е било това? Финанси във ВИИ ни преподаваха Голямата и Малката секири, асистент бе Хърсев!!!! Какви преподаватели и учебници от Свищов? Счетоводство Душанов и Караиванова, асистенти двете Йорданови!!! Какъв Свищов? Какви 5 лева!!!!
90
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Сега доволни сте, плювачи срещу Главчев? Ха-ха-ха, глу.паци.
89
3
 
10
 
! Отговори
Агоп преди 1 месец
родена на 9 април.Коя година?По време на историческия Априлски пленум на ЦК на БКП ?Когато пишете кога сте родени,само дата и месец ли споменавате?Какво значение има за вас да укривате годината на раждане?Ами,тъпо е бе.