Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?

До този момент е била заместник-председател на Сметната палата
Обновена: 9 авг 2024 09:34 | 9 авг 2024 09:30, Анисия Иванова
182
Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, новият служебен премиер?
Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През последните 12 години ако не целуваш ръката на вожда и някои други работи,не можеш да се добереш до висока длъжност.Така че,направете си извода сами.
87
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина ли е протеже на Рамадан Аталай от ДПС?Доста медии писаха по този въпрос.
86
10
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
А така, от трън та на глог. А променкаджиите се оказаха най-големите олигоффрени с техните вечни претенции да бъдат само техни хора навсякъде. Те няма да мирясат докато Асен Василев не стане пак финансов министър, Кико премиер, Бойко Рашков на МВР и Ники външен, за да пътува.
85
3
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 1 месец
До Анонимен и какво от това,в тая мътна вода народа забогатя и вече се къпе в мляко,заплати и пенсии стигнаха небесата,че и по-нагоре,кой го интересува хаоса,даже му идва много добре на крадливия и мързелив народ,краде със задните си части
84
1
 
9
 
! Отговори
До 84 преди 1 месец
Като не се сещаш,стой си в къщи,ама после не мрънкай,че копаем дъното.
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната, която цял живот е работила само в държавна администрация и е омъжена за човек, който също цял живот е работил в държавна администрация ... сигурно децата и родата също са част от държавна администрация.
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 73 Хайде кажи кой заслужава гласовете ни? Защото аз вече не се сещам!
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АТЛАНТИЧКА РОБИНЯ СЪР
80
4
 
8
 
! Отговори
Главчев преди 1 месец
Аз освен да хващам горицата
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До адолф 55Интересното става като започнеш да решаваш счетоводни казуси и после в практиката. Май там гърдите изостават. За мое учудване доста селски и познати влязоха в академията. После разбрах защо. Със завършилите във Варна, завършилите в София говорим на един език за разлика от тези в Свищов. Голи претенции и самочуствие на килограм. Имах си работа и с отличник на випуск на Академията. Абсолютен зубър. Никаква мисъл.
78
3
 
5
 
! Отговори
Илян преди 1 месец
Хич не ми дреме коя е. Мойта жена е по-убава, а и готви хубави манджи
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грънчарова-Кожарева очевидно е със занаятчийско-еснафски-земеделски произход. Поредната пешка разиграна от агента на КГБ Румен Радев.
76
4
 
7
 
! Отговори
адолф преди 1 месец
До Анонимен 63 Говоря конкретно за специалностите "Финанси" и "СК" а не за вузовете като цяло.И как ще обясниш тогава че по онова време във Висшия икономически институт в София се преподаваше финанси по учебници написани от преподавателите от свищовската академия и същите тия преподаватели ходеха в софийския вуз да преподават финанси?
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен да си тананикаме ка-калинка, калинка, калииинка мая, друго не можем да направим
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до N12 кой ще напусне проспериращия си частен бизнес, за да се заеме с такава неблагодарна работа? Малко логика моля
73
2
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
От Свищов излизат кадърни и послушни персони. Кап. ЙОСАРЯН, не можеше да проумее думите на Майлоу, които казваше, че купува яйцето на 10 цента, продава го на 4 и твърдеше, че е на печалба
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте,за да им объркаме сметките.Те разчитат на вашата пасивност и на твърдия си електорат.
71
3
 
13
 
! Отговори
Балккантурист преди 1 месец
Значи до този момент нищо не е работила!
70
2
 
3
 
! Отговори
кап.ПЕТКО ВОЙВОДА преди 1 месец
ГОРИЦЕ СИТНА ЗЕЛЕНА, ТАМ Е ИСТИНАТА
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво очаквате от Радев, та той е на акъла на Слави.