Радев посочи датата на изборите – 20 октомври

Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност, заяви Горица Грънчарова-Кожарева
Обновена: 9 авг 2024 11:07 | 9 авг 2024 10:38, Красимир Ангелов
84

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-подходящата дата за нови избори е 20 октомври. заяви президентът Румен Радев, който посрещна определената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

Още по темата
Най-късно до 19 август трябва да бъде предложен състав на служебно правителство, каза още държавният глава.

"Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев.

"Искам да ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача. В нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си", добави той.

Президентът благодари на настоящия служебен премиер Димитър Главчев за усилията и постигнатите резултати. "Но най-вече за това, че пое отговорност в един труден момент, когато всички останали потенциални кандидати в списъка отказаха. Винаги, когато съм съставял служебни кабинети съм се стремял служебният премиер да бъде реално отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на Главчев, защото знаете, че отказът на всички останали в и без това късия списък, ме остави без избор", заяви Радев.

Той посочи, че през изминалите месеци около кабинета на Главчев се е натрупало напрежение и се е породило съмнение за политическа употреба на служебната власт.

"Винаги съм смятал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат", каза президентът. Според него в тази ситуация кабинетът на Главчев трудно би постигна целите си, особено на фона на вече започналата предизборна кампания и едни много оспорвани бъдещи избори. "Поздравявам го, че предприе една достойна постъпка", добави президентът.

"В тази ситуация г-жо Грънчарова-Кожарева вие сте единственият възможен кандидат. Убеден съм, че осъзнавате тази отговорност и ще направите всичко възможно, за да имаме един служебен кабинет, който наистина да ни преведе през критичните ситуации. Заповядайте този мандат и ви пожелавам успех", заяви Радев, връчвайки й мандата.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство", заяви кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева пред президента Румен Радев.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", добави тя. Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори, подчерта Кожарева.

По-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев ще приеме днес Горица Грънчарова-Кожарева, за да ѝ връчи мандат за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
6
 
! Отговори
Като бях млад преди 1 месец
Като бях млад в началото на 90-те тук ситуацията беше безнадеждна. Опитах се, чрез познати да избяхам в Гърция през 1995-та и не съжалявам. Прибрах се 2009-та от Гърция, като си бях построил чисто нова къща и бях купил малък апартамент. Имах и леки спестявания. Сега Гърция не е добре, но нашият съсед Румъния много дърпа напред. Вижте ги и спорта на какво ниво им е - ТОП 15 на Олимпиадата! Доходите са вече двойни на нашите - гонят Унгария и Чехия вече. Ще се върни там, тук е блато! Факт!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата служебна премиерка ще е чистачката. Всички комунистически лелки на борба за демократични избори и свобода!
45
4
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 месец
До 17: ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЯВА ГРОБ БЕ ***, ПЪРВО КАТО ИНТИМЕН ПАРТНЬОР НА ШАРЛАТАНИТЕ И ПОСЛЕ СЪС СЛУЖЕБЕН ГЛАВАНАК КОЙТО Е НА БАШ БАШ КАДЪНАТА ТИКВИЧКА ОТ ЛЕХАТА. ТА ЗА УЖАСИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ МОЖЕ ДА ПИТАШ БАШ БАШ БОЙКА КАЛДАРЪМ КАДЪНА И ХАРЕМ ГРОБ.
44
3
 
9
 
! Отговори
Гъбаро преди 1 месец
Ееее.....тогава съм за гъби!
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на премиера на борисов му биха шута. дано новия премиер да работи за България а не за зеленски и пеевски
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какво става, преди КАЛКУЛАТОРКА беше много активтаси час по час ни информираше за рускете "успехи" , пък къде изчена сега?Калкулаторке, хайде ***...!
41
10
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Украински бойци нахлуха в Курск. Украински изтребители летят с 1200 км/ч на 40 метра над земята. Путинистите са в ужас и бягат панически. Снощи ХИМАРС изпариха цял руски батальон.
40
5
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
От "кожодери" със " селски и патриархален " манталитети , които като добавка са и " деца на социализма " е логично да се очаква да си дадат и името което олицетворява техните мисли и действия - Кожодери или в женски род и единствено число - Кожодерова , тъй като тя ще приеме поста на ръководител на Република България .
39
4
 
6
 
! Отговори
Во Тридневния преди 1 месец
Какво стана с наступа? Върнаха ли вече Курск и Киев? Курск и Киев върнаха ли си ги вече?
38
5
 
1
 
! Отговори
Хубав ден! преди 1 месец
ОБИЧАМ ТВИТЕР. Таймлайнчето сега ми е пълно с ревящи и крещящи и скубещи косите си тьотки които молят Путин за помощ. Една дори викаше че не били политични и за това Украинците не трябвало да ги нападат ох какъв мехлем за моите уши. Днеска ще има още една голяма порция от ревящи opkи.
37
8
 
3
 
! Отговори
До Объркан русороб преди 1 месец
Не може да се върне това, което не е взето.
36
7
 
2
 
! Отговори
русофил заклет преди 1 месец
важното ,че путин спечели изборите в русия и сега побеждава по всички фронтове ходи по слънцето, побеждава мечки, прави земетресения и пожари където си поиска вече е на финала да върне границите на бившия ссср и да направи българия 50-тата република. хубавото е че и китай и индия нападнаха запада.
35
8
 
5
 
! Отговори
News преди 1 месец
Колоната изпратена от руснаците вечерта за да се справят с ВСУ в Курск е била тотално унищожена от прецизни ракетни удари. Явно не са минали само 1000 души от ВСУ както се твърдеше. Май май освен подводницата се очертава ново голям бедствие с име Курск.
34
4
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
С тази толу път става още по-зависим от Пеевски... Не че ПП са много умни, особено идеите на Василев за вдигане на данъците за да плаща по-големи пенсии, но сега банкянският политкорифей се хапе за анадолските част , че предизвика избори, които няма да му позволят да управлява дори и с Пеевски/Доган....
33
7
 
4
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Само за един ден украинските военни са преминали 30 км по пътя от Суджа към Курск, показват данни на Радио "Свобода" за местата на сблъсъците в Курска област. До АЕЦ-Курск остават по-малко от 50 км. ВСУ също така са преодоляли около 7 км по пътя към Лгов и вече са на 10 км до районния център. Z-военният кореспондент Юрий Котенок пише, че украински диверсанти са на разстояние от град Курчатов, където е разположена АЕЦ-Курск.
32
3
 
5
 
! Отговори
СССР гази фаши бълхи преди 1 месец
20 oктомври е късна дата, но поне е посочил вярна госпожа!
31
4
 
5
 
! Отговори
Объркан русороб преди 1 месец
А какво става с контранастъплението, върнаха ли вече Курск???
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай стига с тоя Радев, напишете за изборите в САЩ за руските победи
29
2
 
3
 
! Отговори
Путевич преди 1 месец
Простолюдието пак ще бастисат гласове за някоя групировка като Величие.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски на въпрос за предстоящите американски избори: "До тогава Русия няма да съществува." - ЕВАЛА!!