Мартин Владимиров: Поне да внасяме втечнен газ от Турция

“Боташ“ отклоняват желанията ни
12 авг 2024 09:36, Инна Ангелова
57
Мартин Владимиров: Поне да внасяме втечнен газ от Турция
Снимка: БГНЕС

“Нямаме много опции що се касае предоговаряне на условията с “Боташ“, поне да започнем да внасяме втечнен природен газ от Турция. Плащаме за нещо, което не получава”, каза Мартин Владимиров, който е директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Владимиров допълни, че “Боташ” купува руски газ и ние ще подпомогнем с тази сделка той да се “замаскира“, когато спре да се доставя през Украйна за Европа.

“На практика ние не сме използвали тези терминали за втечнен газ на турска територия, с които споразумението бе представено в България. Но то в действителност дава възможност на “Боташ“ да резервира капацитет в българската енергийна газова система“, каза Владимиров пред bTV.

Преговори с турската компания „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът, който служебният кабинет на Гълъб Донев подписа с тях, предстоят през тази седмица.
 
Депутатите поискаха от енергийния министър да постигне нови условия за доставките и капацитета, за който плащаме, а не ползваме. Освен изслушване на Владимир Малинов в парламента през миналата седмица стана известно, че “Боташ“ отклоняват нашите желания. В писмо, с което и bTV разполага, се дават следните аргументи:

“Позовавайки се на изменения в пазарните условия, “Булгаргаз“ предлага съществени изменения по ключови текстове от Договорните условия и се заявява, че ако не бъдат приложени тези изменения, то няма да може да изпълнява задълженията си за разплащане”, допълни Владимиров.

Следва да се подчертае също така, че невъзможност за плащане би било съществено нарушение на договора със сериозни последици.“
Владимиров обясни, че в няма как да се развали договорът. В най-лошия случай, ако отидем на арбитраж, ще трябва да платим всичко - над 4 милиарда лева.

“В този случай "Булгаргаз“ ще фалира. Това е много сложен казус, който може да се проточи с години. Никой не може с точност да предвиди какво ще се случи“, уточни Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
До АнонименМосква си го каза "България ще я изкупим цялата"..... Москва не може да каже такова нещо защото България ОТДАВНА е изкупена цялата на безценица от Американски и Западноевропейски компании. Дори Българската ни Народна банка не е вече Българска. Служим на новите ни Западни господари че пушек се вдига... и от време на време обвиняваме Москва за собствените си некадъърни издинки, направени от раболепие и сляпо покорство към господарите. На крив гъ** ... Москва му е виновна.
28
3
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Само ти ли не знаеш кой подписа този договор? Служебното правителство на Радев с премиер Гълъб Донев и министър на Енергетиката Росен Христов.Същият,който сега си живее бейски в Дубай,а ние плащаме по милион на ден.
27
3
 
21
 
! Отговори
КарибскияПират преди 1 месец
22 Какво да ти кажат бе?!Това е национална измяна подписали са за пари!!!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е па нема пък, НА !
25
2
 
19
 
! Отговори
Договорът преди 1 месец
С "Боташ" е най- корупционната сделка след Турски поток на Борисов.Плащаме по милион на ден,без да внасяме нищо.И така 13 години- и децата ,които сега са 10 годишни ще плащат, за да може Радев да си пълни чекмеджето.
24
2
 
9
 
! Отговори
Ботаж преди 1 месец
Здравейте абонатчета
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо давате трибуна на този ***, който агитираше да спрем Марица Изток и да внасяме ток от чужбина?
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой подписа договора ? Да излязат хората подписали договора и да кажат на какво основание подписах такъв робски договор. Съд трябва за тези хора, но съдебна система в България няма.
21
4
 
13
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Сега разбрахте ли какво е страната ми да бъе управлявана от Де Били . Ще има ли най-накрая възмездие за некадърниците взели решение и подписали този договор ? И накрая да попитам: и за тази дивотия е виновен Путин ?
20
8
 
9
 
! Отговори
американеца преди 1 месец
ами кой затри проекта ние да станем газов хъб и го подарихме на турците наште подкупни павиани които от навеждане пред колективния запад затри и АЕЦ ,после Булгаргаз щял д афалира че тя държавата е фалирала
19
5
 
17
 
! Отговори
???????????????????? преди 1 месец
Някой поинтересува ли се как Радв и Гълъб продадоха България на Боташ и Кремълските му доставчици. Рушвета бе стотиците милиони за да задължат България и децата ти да плащат 4 милярда дори и без да купуваме Газ и без право на отказ. А ти Българино си мислиш, че служебното правителство няма значение. Има ще си беден а децата ти ще са обслужващ персонал на децата на Гълъба и Радев. Ще им сервират, ще има сменят завивките в хотелите им, ще им лижат *** защото децата ти ще са бедни.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "експерт " за каква дипломация сТурция говори ,та това е частна фирма .
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя договор беше подписан с едничката цел булгаргаз да бъде фалиран и продаден на москва. Москва си го каза "България ще я изкупим цялата".
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
проблемът на България се казва Румен Радев. След 2027 година всичко ще тръгне нагоре. Не вярвам, че българите могат да изберат президент по-глупав и невеж от сегашния.
15
2
 
7
 
! Отговори
НЯМА ЗА КОГА преди 1 месец
ТОЙ ВЕЧЕ СВЕТА ГОРИ
14
9
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
България се отказа от руския газ... като започна д купува РУСКИ ГАЗ на цени с посредническа такса от Гърция и Турция. Ахахахахахаха. ПрроZти ли сме? Ама многооо. И какво стана с Азерския газ дето щял да идва като река към нас? На едното магаренце от транспорта му се изкълчило копитцето и доставките спрели. А умниците ни в управлението продадоха ли вече реакторите ни на Украйна ? А ядреното гориво от Уестингхаус още ли е с етикетче "Сделано в Русия" или вече го махат че изглеждаме като гл0пацци.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
къде оня руззки анъс дето го подписа? някой повдигнал ли му е обвинения в държавна измян?
12
10
 
11
 
! Отговори
евроатлантист преди 1 месец
Не получаваме газ, защото не искаме, никой не ни е отказал. Договорите са за да бъдат изпълнявани, ако бяха пожелателни, тогава нямаше да има нужда от тях. А при нас, ох, няма газ за предприятията ни, дайте договор. А после, ох, тя цената падна, дайте да предоговорим договора ... Е то да не е концерт пожелание?
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решил си ей така Гълъб Донев и подписал едно договорче с боташ.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради Украйна евтината руска газ свърши за цяла Европа а оттам и всичко се увеличи неимоверно