Петков пита: Защо не разследвате кредита на "Булгартабак"?

Фирмата имала обезпечение на хартия, но този кредит не се обслужвал
15 авг 2024 10:10, Нели Христова
69
Петков пита: Защо не разследвате кредита на "Булгартабак"?
Снимка: БГНЕС

На третия ден като министър на икономиката казах, че има осем фирми, които са взели 1 млрд. лв. от ББР, следващият месец беше битка да сменим надзора и веднага всички материали бяха пратени на прокуратурата. Това припомни съпредседателят на ПП Кирил Петков по NOVA. Той коментира, както скандала с дадения заем от 150 млн. лв. на фирма на Румен Гайтански-Вълка, за което сега има разследване, така и политически въпроси.

"Тези 150 млн. лв. са дадени на адвоката на Вълка, който купува фирмата на Румен Гайтански", обясни Петков.  

И попита: "Защо разследват 150 млн. лв., дадени на Гайтански, но не разследват 150 млн. лв., дадени на "Булгартабак". Твърдя, че г-н Антон Славчев (шефът на Комисията за противодействие на корупцията) изведнъж се събужда. Антон Славчев от чадъра на Пеевски стана бухалката на Пеевски. Две години нищо не направи, а си подбира кой казус да подхване". Петков отново припомни, че ПП-ДБ искат отстраняването на Славчев.

"Булгартабак" има обезпечение на хартия, този кредит в момента не се обслужва", обясни още Кирил Петков. Той  добави, че не знае за връзката на Гайтански с ТЕЦ-Варна.  

"Нашата борба за антикорупционната комисия е да имаме поне един орган, който да работи. Колко осъдени за корупция имаме, корупцията е най-големият бич, имаме едно и също управление на комисията и няма никакво решение", добави още той.  

След това припомни, че искат и смяната на главния прокурор от много време. И се върна към казуса с кредита на Гайтански. "В случая и прокуратурата не е направила нищо дълго време. Хубаво е, че поне тази банка (ББР) ще спре да раздава пари по този безумен начин", каза още той.

След това Петков коментира и политически теми.

"Няма да има нови изненади и сглобки", каза той.

И още: "Това, което стана с конституцията е, че след 30 години се опитахме да го направим, но видяхме, че има още един вратар и това се казва Конституционен съд и той върна топката", каза Петков за конституционните промени.

"През тези осем месеца непрекъснато бяхме в битки, защото искахме да променим конституцията, искахме и промени в регулаторите, но урокът, който научихме е, че с тези хора не може".  

Петков не пропусна и вътрешния министър Калин Стоянов.  За него отново каза,  че е предложение на ГЕРБ и "тази опорка, че е техен министър, не била вярна". "Когато го приехме, не знаехме зависимостите, това, което научихме са зависимостите", каза Петков.

Според него протестите в подкрепа на министъра ги организирал Пеевски. Петков смята така заради  съобщенията, които получавали полицаите.

"Знам, че Калин Стоянов се чува почти всеки ден с Делян Пеевски. Знам го от достоверни източници, които няма да ги споделя на екран", каза още той.

По повод на това дали с ГЕРБ могат да бъдат заедно след изборите каза, че имало някакви решения, които можели да се приложат умно. Той даде за пример Италия - да се "хване" един голям общественик като Марио Драги, и да се каже, отказваме се от постове, отказваме се от контрол. Това обаче не било говорено с ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
13
 
! Отговори
Фактите не лъжат! преди 1 месец
Кредитът от ББР на Румен Гайтански- Вълка е даден при ГЕРБ !!!!!!!!!!!
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29:Извинявай,но видяхме на Кирчо "промените"!Изразяваха се в опит да се сложат техни хора на висши позиции,за да си имат политическа бухалка и да преследват "русофилите",които не са никакви русофили ,а просто онези където им пречат да крадат!А за пък за онова "интимна връзка за 60 дни" какво ще кажеш?!По-голямо безумие няма!Да не говорим и че БЕЗ изисквания такива с двойно гражданство могат да управляват като това е рисково за националната сигурност!!!
23
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Кредитът от близо 150 млн. лева, даден от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 година на Роудуей Кънстракшън, е необезпечен и несъбираем! Милиони подарени от ББР от нашия джоб!!!! ББР се финансира от Бюджета - т.е. от нашите данъци!!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма как да направят промяна пп-дб, в цялата държава е минирано с гербави калинки и дпс слуги, разбира се че ще пречат, иначе по затворите, че и нови ще трябва да строим
21
1
 
10
 
! Отговори
Цитат преди 1 месец
Мавродиев и Вълка са избягали от държавата, защото чадърът, който ги закриля последните години, се вдигна. ББР се източва. Един заем, който Вълка беше взел за 145 млн., сега държавата получи за него 3,5 млн. лв., реално загубихме над 140 млн. държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР, какво прави г-н Антон Славчев на КПКОНПИ всичките тези години. Ние даваме информация, над един милиард откраднати от ББР, Славчев не правеше нищо!!!!
20
2
 
6
 
! Отговори
Мислеща преди 1 месец
Клоновете на мафията се хвана за гушите и всеки има компромат срещу другия. Но това е и единствения шанс на народа за разобличаване на престъпниците, защото на полиция и съд не може да се разчита!
19
4
 
6
 
! Отговори
Оффф! преди 1 месец
Кирчо, всичко дето го разправяш народа го знае и без ти да го светваш! Въпроса е, освен рекламата дето си направи, какво друго постигна по въпроса докато бяхте във властта!??Иначе на приказки знаем, че си силен...Или акъла ви стига дотолкова, че да се борите срещу мафията заедно с мафията? Или ни заблуждавате, че правите нещо? А...? ;)
18
1
 
6
 
! Отговори
Ха,ха преди 1 месец
До мечката.Петковбобикаляше от телевизия в телевизия за източване на ББР с един милиард по времето на ГЕРБ и Мавродиев.Гешев отказа разследване .
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро лъжеца
16
1
 
6
 
! Отговори
До мечка преди 1 месец
Напротив,попита ,даже ПП изпратиха сигнал до прокуратурата.Ни прокуратурата отказа да образува разследване и миналото лято прекрати преписката .Ако не си спомняш,потърси в интернет .Има много информация.
15
1
 
11
 
! Отговори
А спомняте ли преди 1 месец
за изтеклия запис на разговора между Стоян Мавродиев и Димитър Ламбовски,от който стана ясно ,че първият купува имот от втория,като за целта дори пренасят незаконно огромно количество пари в брой през българо-гръцката граница .Тогава от разговора стана ясно,че Мавродиев искал да купи една от двете къщи за подарък на тогавашния премиер Бойко Борисов.Защо Прокуратурата мълчи и не разследва?
14
4
 
8
 
! Отговори
Мечка преди 1 месец
Като беше на чело на власта защо не попита а сега питаш народа.
13
1
 
15
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 месец
Бруталното е, че парите в ББР са от Бюджета! Т.е. от джоба на всички нас - Данъкоплатците! И са раздадени на олигарси като Вълка, Пеевски, Георги Гергов, братя Домусчиеви, които станаха милионери на гърба на Българсщия Народ!!! Кирил Петков разкри схемата им през 2021 г.!!!! И оповести това! Затова го оплюват наетите от ***-фермата на Мафията, за да го злепоставят!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
напишете и за кредита на пеевски към КТБ, колко е, обезпечен ли е
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аха, разбрах, нова сглобка с ГЕРБ, че имали някои добри политики
10
6
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Този за нула време тази сутрин толкова глупости изръси по нова. Чудя му се как ги измисля
9
1
 
12
 
! Отговори
Борис преди 1 месец
Напишете за кредитите на близките до Пеевски фирми, взети от ББР. Там кога ще започнат обиски?
8
1
 
12
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 месец
Банката на Олигархията - с този незавиден етикет се е сдобила единствената в България Държавна банка. Създадена в далечната 1999 г. с пари от Бюджета, т.е. от джоба на всеки Данъкоплатец, задачата на Българската Банка за Развитие е да насърчава МАЛКИЯ и СРЕДЕН Бизнес, който трудно се добира до стандартните банкови заеми (такова бе и първото й име - Насърчителна банка). През последните 7-8 години обаче финансовата институция породи не един и два скандала, най-вече свързани с прекомерната си щедрост към близки до властта бизнесмени и политици!!!!
7
7
 
6
 
! Отговори
На про преди 1 месец
Ако редакторите не му корегират изреченията за да сглобят елементарна мисъл ще ни избие с тптата си.
6
11
 
6
 
! Отговори
до Офф преди 1 месец
Да, Кирчо много прилича на героя на Джим Кери във филма "Лъжльото"!