От трън на глог: Девет партии в следващия парламент

Ниската избирателна активност дава тази възможност
7 сеп 2024 18:29, Петър Бойчев
106
От трън на глог: Девет партии в следващия парламент
Снимка Стоп кадър бТВ

До 9 партии може да влязат в следващото Народно събрание на изборите на 27 октомври, а кабинет ще може да се направи от сътрудничество на поне четири от тях. Тази прогноза направиха пред бТВ социологът от "Тренд" Димитър Ганев и политологът Любомир Стефанов.

"Няма как да изкараме социология за изборите. Ще направим такава, когато всички партии се регистрират в ЦИК. Тогава и „Тренд“ и другите агенции ще излезем с официална социология", разясни Ганев.
"Сега някои партии ще са много трудни за проследяване. ПП-ДБ или ГЕРБ няма да имат по-високи резултати от предишния вот. Ще се запази тенденцията с ниска избирателна активност и оттеглянето на избирателите", прогнозира той.
 

„При БСП проблемът е същият. Те ще вървят под чертата. БСП не е социалистическа партия, защото не можа да премине в 21 век. Стана национално-популистка консервативна формация. Те са хем в ложата на социалдемокрацията, хем са в 21-и век. Това обединение спасява хората в него, за да им се обръща внимание. БСП обаче не припознава кауза, там няма идеи. Гражданите не гласуват в следствие на сложни причини. Никоя партия няма да спечели на вота, без значение кой ще е първи", заяви Димитър Ганев.
 

Според него българите са сърдити на ПП-ДБ, защото не им обясняват защо правят сглобки и колаборации. Избирателите на ПП-ДБ искаха рационални обяснения. Те са разумни хора и разбират, че 1 и 1 не прави три, каза Стефанов.
 

С тази все по-ниска избирателна активност, може да се стигне до още по-голяма фрагментация в Народното събрание. С ниска активност пада прагът за влизането в парламента. Има шанс да влязат между 6 и 9 партии в парламента. Ако са 9, ще е много трудно управлението, посочи Димитър Ганев.
 

По думите му ребусът не се опростява, а става все по-сложен. „Може да има правителство само при коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, плюс още не една, а две партии“, обясни социологът.
 

„Меч“ и „Величие“ имат електорален потенциал, който е около бариерата и може да влязат в следващия парламент“, обясни той и добави, че въпреки щетата на „Величие“ те все още имат шанс.
 

„До самия изборен ден няма да знаем точния брой формации, като те може да варират“, категоричен бе Ганев.
„Борисов опитно изчаква. Той няколко пъти призова всяка партия да си решава проблемите и държавата да не се превръща в частен инструмент и бухалка“, заяви Любомир Стефанов. По думите му обаче умората в гражданите е повсеместна. „Не произвеждаме нищо, а повече от същото. Това словоблудство от трибуната на НС не води до нищо“, коментира той.


„Борисов няма да подкрепи нито едно от двете ДПС-та. Той ще работи според волята на българските граждани. От години се измъква с този хитър отговор. Позицията му ще бъде ясна“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Избори 2024
Президентът: Ако едно общество се снишава пред явните безобразия, то е обречено на разпад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!
80
13
 
3
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 седмица
Аз този път ще гласувам за Величие.. убедих се, че Костадинов е американска подводница
79
0
 
2
 
! Отговори
ЧЕП преди 1 седмица
Гласувайте за нас
78
7
 
15
 
! Отговори
До 78 преди 1 седмица
Тук са лапета и не са живяли през социалистическия строй. Слава богу аз съм роден 1986 година и помня много добре колко добре живеехме. Всяко лято по 20 дни на море, а зимата 20 дни на планина. Храната беше истинска, в училище държаха на знанията и имаше за всички работа.
77
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Който е живял в социализма достатъчно дълго преди 89г може да направи съпоставка със сегашното положение и за жалост като сложиш на кантар сегашния и миналия соц. период колкото и да ми е мъчно предимството не е за съвремието.Борихме се яростно да се освободим от тоталитаризма, но всичко сега се опорочи и неравенствата сега са драстично по-големи, да не говорим за напълно окуцялата съдебна система и в резултат на това пълно беззаконие. Нещо драстично трябва да се промени.
76
3
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Нека всеки уважаващ себе си човек със здрав разум да не гласува за никой.Това е извращение трета година едни и същи резултати и една и съща врътка и винаги сме губещите.
75
1
 
4
 
! Отговори
Социопат преди 1 седмица
*** ьоо, какео му е на материала? Материала няма участие в резултатите от изборите. Единственото, което може да направи материала, е да хване оръжие. Само че никъде по света материала не прави това. Яма нито една революция, която да е осъществена от някакъв материал. Всички революции са плод на задкулисни намеси.
74
1
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 1 седмица
Вече така ли му казваме на нагласеноте избори-9 партии ще влязат. То това и бе целта последните години- да се увеличи броя на партиите, за да се хване трудно фалшификацията. Ако са само 3-4 партии и на една от емеш гласовете, ще е твърде забележимо. Но при 9 партии е лесно да прибавиш по 1-2% на 5 от тях, колкото да смъкнеш резултата като цяло.
73
3
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 1 седмица
А няма ли най-после някой да извика на висок глас, че големият проблем е в матр'яла! И че с това племе се получават такива политици и това състояние на държавата. Нация от мазохисти.
72
0
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 1 седмица
Ама много се дразня, когато глу.паво се бъркат термини! Не може да кажеш "сега не можем да направим социология", защото социология е НАУКАТА. Правилното е "сега не можем да направим социологическо проучване"!
71
11
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Грешат и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ. ГЕРБ ще има по-висок резултат, защото са най-стабилната партия, а променкаджиите ще се сринат, защото показаха, че са НЕКАДЪРНИ да управляват.
70
1
 
7
 
! Отговори
09 преди 1 седмица
Тези момчета да си правят проучванията,да ги предоставят на поръчалите ги,но да спрат да ги разпространяват по телевизията, в новини и т.н.Българина не е глупав,както го мислят те и може сам да се ориентира за кого да гласува.Стига вече.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
35 години баламосват хората 35 години все по надолу лошия комунизъм предприятия, фабрики и заводи, сега молове и кафенета икономика нула върнаха ни дори в годините на, турското робство 3 милиона по малко българи вече близо 2 милиона ромеи завладели България
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не лъжете герба от 15 гм има едни същи проценти виж за пп крадците може да е вярно,даже мисли че може да имат и 5 ..6%горе долу колкото БСП ,гадове мушеници ,украйнска партия сте марш при Путин ПП
67
1
 
6
 
! Отговори
Щрауса така прави преди 1 седмица
Няма Възраждане, не.....те не съществуват....омммм.....затварям очи и си повтарям ,че ги няма ....омммммм ......клоуни:-)
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парламентарната криза ще се реши единствено с вдигане на прага за влизане на поне 8%. Тогава партиите "разредител" ще остават навън.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези кой ги спонсорира?
64
1
 
1
 
! Отговори
Димитър до Чукча преди 1 седмица
Като убиждаш само се излагаш без да излагаш агроментаций и се вижда колко си неграмотен и само себеси излагаш. Не си чел книги и се излагаш като убиждаш.
63
0
 
1
 
! Отговори
61, преди 1 седмица
Точно така ! Ама щом е разумно , значи партиите със сателити - Герб-*** , Дпс - Итн , няма го припознаят да го гласуват .
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борбата е за кокала от субсидиите. Кокошкарници. Нямат ресурс за партии. Намират олигарси клиенти на прокуратурата за спонсори и правят партия. След това се натискат да работят и в комисии. От 49 НС само Христо Бойкикев и Нинова не участваха в комисии. 2.500 лева е заплащането за работа комисия.Така заплатата удря 10000. Отделно пари за квартири, за дрехи и така куче влачи рейс, диря няма. Единственото спасение да се вдигне прага за влизане в НС на 8%. За да има стабилност не може да е 4% прага.