От трън на глог: Девет партии в следващия парламент

Ниската избирателна активност дава тази възможност
7 сеп 2024 18:29, Петър Бойчев
106
От трън на глог: Девет партии в следващия парламент
Снимка Стоп кадър бТВ

До 9 партии може да влязат в следващото Народно събрание на изборите на 27 октомври, а кабинет ще може да се направи от сътрудничество на поне четири от тях. Тази прогноза направиха пред бТВ социологът от "Тренд" Димитър Ганев и политологът Любомир Стефанов.

"Няма как да изкараме социология за изборите. Ще направим такава, когато всички партии се регистрират в ЦИК. Тогава и „Тренд“ и другите агенции ще излезем с официална социология", разясни Ганев.
"Сега някои партии ще са много трудни за проследяване. ПП-ДБ или ГЕРБ няма да имат по-високи резултати от предишния вот. Ще се запази тенденцията с ниска избирателна активност и оттеглянето на избирателите", прогнозира той.
 

„При БСП проблемът е същият. Те ще вървят под чертата. БСП не е социалистическа партия, защото не можа да премине в 21 век. Стана национално-популистка консервативна формация. Те са хем в ложата на социалдемокрацията, хем са в 21-и век. Това обединение спасява хората в него, за да им се обръща внимание. БСП обаче не припознава кауза, там няма идеи. Гражданите не гласуват в следствие на сложни причини. Никоя партия няма да спечели на вота, без значение кой ще е първи", заяви Димитър Ганев.
 

Според него българите са сърдити на ПП-ДБ, защото не им обясняват защо правят сглобки и колаборации. Избирателите на ПП-ДБ искаха рационални обяснения. Те са разумни хора и разбират, че 1 и 1 не прави три, каза Стефанов.
 

С тази все по-ниска избирателна активност, може да се стигне до още по-голяма фрагментация в Народното събрание. С ниска активност пада прагът за влизането в парламента. Има шанс да влязат между 6 и 9 партии в парламента. Ако са 9, ще е много трудно управлението, посочи Димитър Ганев.
 

По думите му ребусът не се опростява, а става все по-сложен. „Може да има правителство само при коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, плюс още не една, а две партии“, обясни социологът.
 

„Меч“ и „Величие“ имат електорален потенциал, който е около бариерата и може да влязат в следващия парламент“, обясни той и добави, че въпреки щетата на „Величие“ те все още имат шанс.
 

„До самия изборен ден няма да знаем точния брой формации, като те може да варират“, категоричен бе Ганев.
„Борисов опитно изчаква. Той няколко пъти призова всяка партия да си решава проблемите и държавата да не се превръща в частен инструмент и бухалка“, заяви Любомир Стефанов. По думите му обаче умората в гражданите е повсеместна. „Не произвеждаме нищо, а повече от същото. Това словоблудство от трибуната на НС не води до нищо“, коментира той.


„Борисов няма да подкрепи нито едно от двете ДПС-та. Той ще работи според волята на българските граждани. От години се измъква с този хитър отговор. Позицията му ще бъде ясна“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Избори 2024
Президентът: Ако едно общество се снишава пред явните безобразия, то е обречено на разпад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Волен Сидеров поне вече не се появява пиян" - Ба, просто не му личи толкова. Все пак битовите алкохолици се напиват от малко и ги хваща по различен начин.
60
2
 
6
 
! Отговори
европейски индианец преди 1 седмица
да живеят индианците докато вярват в светлото бъдеще -да с еспрат субсидиран ен апартиите над 1% това са грешни пари от бедната ни страна да с е дигн е прага за влизане на 5% за да отпаднат партиите бушони еднодневки и да им акой д атърси отговорност -коалицийките са вредни з а страната защото баницата за делене става трудна и и не води за реформи а за разпределяне на ресурси
59
3
 
8
 
! Отговори
Вдигнете прага на 10 преди 1 седмица
Не се ли вдигне прагът на 10 процента на следващите избори ще има и 15 партии вътре и нищо стабилно няма да може да се сформира.
58
0
 
0
 
! Отговори
До Благой 44 преди 1 седмица
:)
57
1
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 1 седмица
А бе списъците не са актуслизирани от 1000 години бе. А предишното преброяване беше ~2010. Тогава не знам опраскаха ли изборните списъци. Но сега след 2021ва със сигурност не са още ! Т.е. когато и да се направи се ще е плюс, колкото и късно да е. Кво ми се обясняваш да не се пипали списъците... Ти герберастче ли си. Що те най-много експлоатират списъците.
56
0
 
6
 
! Отговори
баси цирка преди 1 седмица
абе що регистрирате секи решил партия да прави , толко ли сме богати ??? в Америка има две партии тук сме за рекордите на Гинес по брой партии
55
7
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 1 седмица
Аз ще гласувам за партия България за Русия. Имат интересна програма и ме заинтересоваха.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 53 Волен Сидеров поне вече не се появява пиян пред екрана ако не друго.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един единствен депутат не е гласувал за сглобката и новата Констируция и аз ще гласувам за него! Това е средно европейска класа!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сидеров се кани и той да влиза като го гледам колко е деен в последния месец в ютюб.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди всяко гласуване трябва да се прави преброяване, когато изборите са през 4 години! Но сега ние произвеждаме избори през 6месеца 7 пъти, така че няма какво да се поправя в списъците!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И за кой да гласуваме като в парламента са апаш до апаша и айдук до айдука.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Избирателите на ПП-ДБ били разумни хора! Ти да вдидиш!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ний Българите сме умни. На подсъзнателно ниво знаем, че идва скоро края на света, така че сме непукисти
47
1
 
5
 
! Отговори
Дибидона преди 1 седмица
Проблемът е, че не искат да актуализират изборните списъци! След преброяването 20/21ва , трябва да изрежат около 1.5 млн мъртви душѝ. И ще лъснат много неща. Ама дъртите партии и техния ЦИК се ослушват вече 3та година !!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може да има само 9 олигарха! Само за тази година има 150 милионра в повече!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Цирк пълен ще е Ами гласувайте, бе Кой ви пречи?
44
7
 
6
 
! Отговори
Благой преди 1 седмица
Аз ще гласувам само за партия, която приеме закон, с който да задължава красивите жени между 18 и 21 години, да пускат на всеки, който си поиска. Много мъже сме минали 30 години и все още сме девствени, защото красивите момичета се правят на интересни и не ни пускат като си искаме.
43
3
 
9
 
! Отговори
Дидона преди 1 седмица
Кво им е на децата бе, мурво герберастka ?! Освен че Боко нapкодилъpa ги направи нapкоманчета и първолаците вече .. *** тва не ги брига шушумигите, те повече са притеснени в училище да не им обясняват на децата им за винтовете, гайките и резбите... Па нека си друскат и пият иначе малките, и ТикТока да се врътка по цел ден в училище.
42
0
 
0
 
! Отговори
Доган преди 1 седмица
До 38. Аферим!