"Българската следа" при пейджърите: Операцията е перфектно измислена

Акад. Ралчев: Вратата за преговори все още не е затворена
Обновена: 20 сеп 2024 12:13 | 20 сеп 2024 12:12, Инна Ангелова
41

ДАНС официално съобщи, че в България не са произвеждани, изнасяни или внасяни пейджъри като тези, които се взривиха в Ливан и Сирия.

"Независимо от становището на ДАНС, ангажиментът трябва да е по-дълбок, като се проверят всички версии и да се излезе на държавно ниво с позиция, доколко и ангажирани ли сме по тази сделка. Закъсняваме с тази реакция, това в дадени моменти е доста фатално. Неминуемо ще има отговор по отношение на тази избухвания, какъв ще е той - локализиран ли ще е, или ще тръгнат по света - за да се интернационализира този проблем", коментира председателят на УС на Национална служба "Безопасност и охрана" акад. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в рамките на 24 часа след взривовете службите могат да съберат информация за т.нар. "българска следа". Той определи ситуацията като "горещ картоф", който всеки иска да прехвърли, за да излезе от положение.

"Отлична реализация на оригинално хрумване"

Експертът по национална сигурност определи операцията като перфектната комбинация, римейк на няколко филма, в които се взривяват пейджъри.

“Толкова масово и претеглено действие показва изключителни позиции за разузнавателното управление, което е реализирало тази акция. Това е христоматиен пример, който не се се среща толкова често в историята. Пейджърите са поръчани и обработени - имали са възможност за това проникване, да се раздадат и да е ясно, че функционират, и тогава да се натисне копчето", каза още акад. Ралчев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Масовото взривяване на пейджърите показва голям пробив в сигурността на "Хизбула" и дълбоките позиции на чуждото разузнаване. Гостът подчерта, че с тези действия са извадени хиляди души от ръководния състав на "Хизбула".

Вижда ли се краят на войната?

Акад. Румен Ралчев сподели мнението си, че несправедливото разпределение на площта, която владее Израел и недаването на възможност за организирането на палестинска държава, независимо от решението на ООН, ще поддържа жив конфликта, който продължава повече от половин век.

"Това са няколко поколения, които са до крайна степен радикализирани и решаването може да стане с волята на всички държави, справедливо. Важно е да не поощряваме Израел. Този конфликт ще продължи, оборудват се с по-добро оръжие. Какво чакаме - да се направи химическо заразяване, радиоактивно? Когато човек е притиснат в ъгъла, той се чувства обречен", подчерта гостът.

Журналистът Весела Райчинова от Бат Ям сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че страховете в Израел са се увеличили след масовото взривяване на пейджъри.

"Опасност винаги съществува, това е конфликт, който е от дълги години. Въпросът е до каква степен може да даде друга картина - безпрецедентно събитие, което може да доведе до глобална война. Никой не е заинтересован от нея - нито Ливан, нито Израел. Копчето може да се натисне във всеки един момент, на няколко фронта", каза журналистът.

Според нея обаче вратата за преговори не е затворена.

Тя припомни, че днес се навършват 350 дни от задържането на отвлечените в Ивицата Газа хора.

Акад. Румен Ралчев също е на мнение, че вратата за преговори не е затворена, независимо каква война се води.

Гледайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от ЕС
Докато РСМ не изпълни изискванията, няма как да бъде член на ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Оффф толкова ли са отвратителни тия фалшиви медии да ни набутват у шамарите без никаква причина, заплашват сигурността и живота ни!!!. ДАНС ДА ИМ КАЖЕ ДА МЛЪКВАТ!
18
1
 
5
 
! Отговори
Оцеола преди 3 часа
Черните вдовици,мюсюлмански братя и други спящи клетки чакат команди.Това е причината всички наши политици начело с Толупа да отричат българска следа.
17
3
 
7
 
! Отговори
Митю Очите преди 3 часа
Румен Ралчев/Мусона.Шев на личната охрана на Бай ви Тошо.Перфектни сме,първо с камиона пълен с взрив който се взриви на Кримския мост,сега пейджъри.Криминална бандитска държава.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Do 7 kakyv germanez si be paturko nestasten ze zives v Germania ne osnazava ze si Ovzar smotan
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Руските служби пак шокирани,пият водка и цъкат с език,техните технологи са макарони и падане от висок етаж,толкова са им силиците
14
3
 
7
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
До потенциалния четник с коментара за мен.1. Но въпросът не е в това кои са жертвите, а в начина2. Според всички конвенции това е терористична операция3. Малко помисли от цру е направена. Ако е яка операция защо се крият и бутат дребните риби мосад напред.
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като нищо ще се окаже, че сме замесени. Дет се вика - няма дим без огън!!! А като прибавим и, че истинското име на ББ е Бахурр Бахарр т.е. и той е чифутттин, то картинката се нарежда!!! Човека здраво бачка за обезбългаряването на тази малка, но БЕЗЦЕННА територия наречена България!!!!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ако го беше направила, например, Русия, щеше да е тероризъм. Но щом е от Израел, е операция. А ръководителите на Хамас и Хисбула работят ли на кооперативния пазар?
11
2
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Чета на вас разчитам. Сега вече ми вярвате. Службите у нас искам да са от 100% четници.2. Значи се кефи и иска в учебниците да влезе3. Сигурно се кефи и на Хитлер за бомбите детски играчки които децата носят в къщи и чак тогава бум4. За ползването на концлагеристи за безплатен труд егати и идеята5. Какъв трябва да си да измисляш прилагаш и да се кефиш на такива яки идеи
10
2
 
8
 
! Отговори
Ти си къкче преди 3 часа
До Войводата - Най-смешното е, че дори и сега ако отидеш в Твитера ще видиш как целия арабски свят празнува. В Сирия и Либия има вече 'beep day', твитера се пука по шевовете от мемета на щастливи араби, които най-добре разбират какво значи радикалния ислям и обичат МОСАД и Израел за тази огромна услуга която им правят. Изведнъж, идва някво pycopoбче като тебе и ми говори за някакъв тероризъм срещу терористи :DDD, ае скрийй са
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Това е операция пейджър шок и ужас,на единия шеф на терористите половин час са му стърчащи главата от стената
8
1
 
0
 
! Отговори
как измисли преди 3 часа
абе бързи отговори . а за пилотите и черната кутия . падат - виновни . а то се влачи 3 месеца, 10 дена . с гсм на алексей пак 1 година . и футбола е с разбирачи , а в европа и на световно не се ходи . един сложил детонаторски взривател до батерията , друг преди 15 г ги заредил , трети нямало българи .
7
5
 
6
 
! Отговори
Германец преди 3 часа
Обичам българите и украинците доста работа съм вършил с тях. Руснаците за съжаление за *** и не стават.
6
4
 
10
 
! Отговори
Майка на ЧовешкоДете преди 3 часа
Що за Човек трябва да си - има Убито Момиченце на 10 годинки - сигурно и то е Терорист, че да кажеш "Операцията е перфектно измислена"?!
5
1
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 часа
Мосад плаща на Йосиф с подставено лице толкова, че работата му вече няма значение. При което той си заминава и започва нов живот където Мосад му е вече приготвил, дали ще е на Кариби или Бора Бора като защитен свидетел е трудно да се предположи. България не е замесена, просто фалшиво прокси за спечелване на време.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Във връзка с "перфектната" операция, очаквам в скоро време Моисей да се откръсти от израелтяните.....
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
След като арестуваха съветския пощальон Дуров и въведоха надзор над всички "телеграми", след показното с пасивните пейджъри вече няма грам спокойствие за терористите.
2
4
 
17
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. Този човек като че ли хвали тази операция която е терористична 2. За това ви говоря чета. Имаме проникване не просто от страна на САЩ в нашите служби ами направо купуване с контейнери3. Луд човек. Ами ако почнат по цял свят да гърмят коли той пак ли ще е толкова очарован
1
9
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 4 часа
За пореден път МОСАД доказват,че са най-добрите.Технологичното превъзходство е смазващо."Хизбула" избраха една забравена технология като пейджъра,но и това не помогна.