Пеевски със сигнал за съдебен процес за възродителния процес

Той е подаден до Военно-окръжната прокуратура
26 сеп 2024 09:03, Елка Василева
94
Пеевски със сигнал за съдебен процес за възродителния процес
Снимка: архив, БГНЕС

За провеждането на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. възродителен процес се призовава в сигнал, подаден до Военно-окръжната прокуратура от председателя на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски и заместник-председателите на ПГ Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид. Това съобщи пресцентърът на "ДПС - Ново начало".

“Настояваме ръководената от Вас институция незабавно да предприеме действия по установяване и проверка на фактите за събитията от 1984 г., както и за тези от 1989 г. и на по-късен етап, като при установяване на извършени престъпления да се пристъпи към повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани”, пишат вносителите на сигнала.

В сигнала вносителите припомнят, че през 2022 г. Софийският апелативен съд постанови на Военно-окръжната прокуратура да продължи разследването за престъпленията срещу българските турци и мюсюлмани и отмени решението за прекратяване на наказателното производство. Това ще позволи да се избегне поредно неглижиране на случая с мотив, че е изтекла абсолютната давност за зверствата на комунистическия режим и репресивния апарат на тоталитаризма.

"Сега ДПС ще изпълни своята историческа мисия - да бъдат осветени и наказани не само виновниците за т.нар. “възродителен процес”, но и изпълнителите, с които нашите хора са се сблъсквали в онези мракобесни години и за които очакват възмездие вече повече от 30 г.", посочи вчера Делян Пеевски, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от Политика
Радев: Не военните конфликти трябва да определят бъдещето на човечеството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
13
 
! Отговори
Сега преди 17 часа
Тези които искат нов процес по това време на много от тях устата им е миришела още на мляко а други са били в една партия която се е съобразявала с тези закони .Но сега се правят на великии
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Човека си прави реклама.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
А защо не се разследват взривовете на гара Пловдив и Стара Загора и други терористични актове, които предизвикаха възродителния процес.
42
0
 
18
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 17 часа
Защо сега? Защо именно преди изборите?...Тоя дебеловрат тип един ден ще си получи заслуженото...
41
0
 
13
 
! Отговори
красив преди 17 часа
Да , изтекла е абсолютната погасителна давност за търсене на наказателна отговорност от виновни лица. От 1971 г.е имало закон-ЗЛС, по силата на който е трябвало всяко новородено дете да се записва с български имена и кой не е спазвал този закон. Стига с тези пушилки ! А защо не се казва, че всички изселени булгарски турци в Р.Турция още на границата в Турция им сменят бащиното и фамилно име, заличават ги, и им дават друго второ име.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
"възродителния процес" е една лъжа , ромите сами си сменяха омекнат
39
0
 
16
 
! Отговори
Боко възродителя преди 17 часа
Боко е участвал във възродителният процес. Товарил е хората в камионите. Ступвал е някоя друга баба, ако му е било по силите. Тоя ход на Шиши удря по Боко.
38
6
 
10
 
! Отговори
обикновен българин преди 17 часа
Закона за Магнитски подозирам , че за Пеевски ще отпадне . Защото Пеевски работи и действа за ЕС и НАТО
37
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 17 часа
Ген.Атанасов от пп дб е пряк участник във възродителния процес!!!
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Има доказателства и свидетели, че Ахмед Доган е участвал във възродителния процес! Освен това е и агент на ДС!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
напъни да накара турците да гласуват за него
34
1
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 17 часа
Политикът-нерез наистина прекалява!! Но странно е, че всички медии ни го натрапват и коментират. Оставете го да се изгуби в настоящото и ще отлети безвъзвратно в миналото.Нещастен популист
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
С това си действие Пеевски удря агентите като Сава / А. Доган , Ю Лютви / и стотиците други в ДПС . Които бяха с благините на БКП ,ДС.
32
1
 
15
 
! Отговори
ехааа преди 17 часа
Какво стана със сигнала по ЗАКОНА МАГНИТСКИ? Или пПеевски чете законите като дявола т.е. на него каквото и както му изнася.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Е, те най-големите виновници за този процес отдавна не са измежду живите.
30
1
 
9
 
! Отговори
кореняк преди 17 часа
Гласувайте повече за да има по малко проценти. Еничарите са най проклетата *** !
29
6
 
2
 
! Отговори
Анна преди 17 часа
Трябва да излезе истината и виновните за трагедията на тези хора.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Сетила се Мара да се побира. 40 години минаха от тогава и сега вместо да се обсъждат проблемите на настоящето ще търсим предизборно под вола теле. Идеолозите на този срамен акт отдавна не са между живите,както и голяма част от преките извършители с изключение на тези,които в момента са на власт./ като ББ/
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Тоя съвсем се оля! За да не изтърве кокала сигурно ще иска да съди Левски и Ботев за тероризъм!
26
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 17 часа
Крайно време е да се разсекретят документи и да се покаже защо всъщност са тръгнали тези процеси. Никой не казва за струпването на моджахидини в Родопите по това време и опитите за ислямизация на населението там, на които едно от противодействията по това време е именно Възродителния процес.