Радев: Не военните конфликти трябва да определят бъдещето на човечеството

Военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света
26 сеп 2024 08:53, Елка Василева
52
Радев: Не военните конфликти трябва да определят бъдещето на човечеството
Снимка: Президентството

България подкрепя благородната мисия на ООН политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството, заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк.

Президентът Радев открои възможността, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна, благодарение на което държавните и правителствените ръководители са равнопоставени и тяхната значимост се определя единствено от силата на отправените към света послания.

Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда, че Съветът за сигурност на ООН ще се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, и да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН.

Румен Радев изрази и безпокойството си от военните действия, които се водят в момента близо до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.

Укрепването на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения, които са темите на тазгодишната 79-а сесия на Общото събрание на ООН, следва да бъдат общи цели и да обединяват цялата международната общност, независимо от различията между отделните държави, заяви Антониу Гутериш.

Генералният секретар на ООН изтъкна и важната роля на България като източник на идеи и инициативи и за осъществяването на Целите за
устойчиво развитие.

По-рано през деня президентът Румен Радев проведе неформални разговори със свои колеги в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН и участва в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – партньорски формат на високо равнище между НАТО и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 г. на Срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева присъстваха на приема, който президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън дават в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище на форума. Тя започна на 24 септември и продължава до 30 септември. Радев вече взе участие и в Общите дебати на ОС на ООН.
(Специален пратеник на БТА Анелия Пенкова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Избори 2024
До днес партиите могат да правят промени в кандидатските листи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Против военните конфликти сме и ако тръгнем по логиката на юмрука- БГ армия да се закрие, оръжието да претопи- защото неговият наратив- НЯМА ДА ИЗПРАЩАМЕ ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА- ЗАЩОТО ДО КАТО ИМА ОРЪЖИЕ ЩЕ ИМА ВОЙНА- НЕЩО ПОДОБНО БАЛТАВИ И ВОЛГИН В ЕВРОПАРЛАМЕНТА- А ПОД ПОСТА НА ВОЛГИН В ЮТУБ РУСНАЦИ ЖИВЕЕЩИ В БГ НАРИЧАТ ВЪЗРАЖДАНЕ- НАШАТА ПАРТИЯ ВЪЗРОЖДЕНИЕ- НА КОГО СЛУЖИТЕ ГОСПОДА- БРАТУШКИ- ТО МНОГО УДОБНО- БГ *** ВИ ЗАЩИТАВАТ А НИЕ И ЕС ИМ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ- НАПРАУ СТЕ ГЕНИИ!
16
2
 
0
 
! Отговори
Тогава кой? преди 17 часа
Кой ни представлява в Общото събрание на ООН, защото там не гласува против военните конфликти?!
15
5
 
5
 
! Отговори
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУ преди 17 часа
НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ! СМЪРТ ЗА ОКУПАТОРА САЩ И ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛГБТ АГЕНТИ В БЪЛГАРИЯ!
14
6
 
8
 
! Отговори
емо преди 17 часа
един от малкото умни и адекватни политици, както в България, така и в Европа.
13
3
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 17 часа
До АнонименТе и в русия не го искат! Изгоряла фурнаджийска лопата не е потребна никому! Радев излъга 2 млн българи! И аз гласувах за него. Мъжкар, казах си! Да, ама не! Властта се услажда с времето! Довлече ни Киро простото и самодейната му група. Настани ги удобно в министерски, депотатски кресла и кревати по бърдаци, да им плащаме секса в чужбина! Сега тук говори против подпомагане на Украйна, а пред ООН се изгърмя, като снаряд, че сме п/ в Русия!До тука беше Радев!
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Мачкай, Румба!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Президентът да не се измъква, той изпрати военна помощ за украйна, ама било по решение на НС, парламентът не може да наложи свои решения на служебното правителство, защото не е назначено от него, отговорност носи президентът, сега вече не, служебният главчев е на каишка на борисов и пеевски
10
3
 
2
 
! Отговори
Среща с ГютермишЪ преди 17 часа
Получихме новите инструкции за бъдещето на човечеството.Одобрени и съгласувани с Посолството. Натовския Самальотчик гордо козирува и докладва значителния напредък по унищожението на колония БългЕрия в унисон с план РанЪт и успешния европенетрейшън на евроGейските атланшитски екоклиматични неолибералфаши3тки ценности. "С вас сме гусин Президент!"... Боже,пази България!
9
3
 
6
 
! Отговори
Радев преди 17 часа
Ти си един долен лицемер. Двуликите ги бият и по двете лица! С каква съвест си лягаш и ставаш? Знам! С тази, зависи къде си лягаш и къде се събуждаш! Тук говориш едно, а пред форумите друго! И кой ти даде право да правиш изявления, че българският народ осъжда навлизането на руските ойски в Украйна??? Войната е гадно нещо, но по- гадни са тези, които я подклаждат и подпомогат? Какво е участието ти като Главнкомандващ на БГ войски в мзноса на военна техника за наркомана военолюбец Зеленски?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
До Анонимен 1. Не може да бъде да си чак толкова далеч от истината. То с писане не стааа бе. То кат го надраскаш не става реалност бе.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Така е, но винаги те са го определяли. През цялата история на света.
6
3
 
11
 
! Отговори
Комуновирус преди 18 часа
А каза ли на Гутереш,че Крим,Донецк,Луганск,Запорожие, Херсон,Кривой рог и так далече са руски.
5
6
 
7
 
! Отговори
бачкатор преди 18 часа
По-добре Земята да се разцепи, отколкото геюве да ми дават наклон на х...
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Точно така Радев! Сега се обади на Путин и кажи да изтегли войската от Украина! Обади се на Хамас, Хизбула и Израел! Всеки може да говори като популист! Кажи Крим на кой е !
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
ООН е най-безполезната организация, харчеща милиарди на данъкоплатците в нищоправене
2
2
 
8
 
! Отговори
бачкатор преди 18 часа
Без да чета статията ще кажа, че точно конфликтите ще определят бъдещето, не Бил Гейтс и подобни геюве. Щом има геюве като тоя, само военните конфликти оправят нещата. Никога няма да се дам на тия жеюве, та ако ще и Земята да се разпадне.
1
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Този комунист Радев не разбрали ли, че 80% от народа НЕ ГО ЖЕЛАЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ! Най-добре е да подаде оставка, а още по-добре ще бъде, ако се махне от държавата. Да върви в любимата му Русия - там няма човешки права и свободи.