Кабинетът ще евакуира поетапно по въздух българите от Ливан

Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация
Обновена: 29 сеп 2024 16:23 | 29 сеп 2024 15:45, Красимир Ангелов
70
Кабинетът ще евакуира поетапно по въздух българите от Ливан
Снимка: БГНЕС

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията директно чрез посолството ни в Бейрут, в координация със ситуационния център към българското външно министерство.

Още по темата
Приоритет ще бъде даден в този процес на семействата с деца и уязвимите групи. Това беше решено на свиканата от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

"Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията", категоричен беше министър-председателят Димитър Главчев. Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова докладва информация, предоставена ѝ от българското посолство в Бейрут относно динамично променящата се обстановка в Ливан, се посочва в съобщението.

Президентът Румен Радев е уведомен за действията, предприети от българското правителство, допълват още от Министерския съвет.

Както е известно, преди ден бе съобщено, че се предприемат мерки от българската държава за извеждането на сънародниците ни от Ливан във връзка с ескалацията на ситуацията в Близкия изток. По указания на министър-председателя в МВнР бе създадена работна група, в която са включени и представители на други институции, чиято основна задача е да координира и предложи най-подходящия вариант за извеждането на българските граждани и членове на техните семейства от Ливан, съобщиха от външното министерство.

От МВнР призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната при първа възможност.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Политика
МВнР: Пътуванията до Израел да са само по неотложност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 45 минути
Йемен е доста далече, евреите трябва да използват само крилати ракети с голям радиус на действие! Туй си е чиста форма на "скъпа" демонстрация на сила и нищо повече!!!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Израел нападна Йемен преди малко, ал Джазира съобщи. Нашино новинарски агенции блеят.
62
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 54 минути
Добре, че все още сме поне малко хора, а не сме още 100% евроатлантици както холандците дето оставят техните!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Разкажете какво стана с Контрабандиста Бойко Методиев в последните 24 часа след като арестуваха лейтенанта му Николов
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Видимо в Ливан е по-добре от Бг. щом там живеят българи. Не става дума за държавни служители, високо квалифицирани специалисти изпратени там от частни или държавни компании, или туристи!
59
0
 
0
 
! Отговори
Новият преди 1 час
"българите от Ливан" са всъщност всичко останало, но не и българи, а българките са ромски леки жени. ГЕРБ ДПС има нужда от тези избиратели, България няма нужда от тях
58
0
 
2
 
! Отговори
Еврометла преди 1 час
Време е копейките да бъдат върнати в мать Росссия! Там ще им харесат и опорките (те са само на Путин), липсата на опозиция, и опушеното месо на фронта. Плюс това там имат широк фронт за реализация. Там колкото си по-корумпиран и по-тъъпп, толкова повече те издигат в йерархията.
57
3
 
2
 
! Отговори
Питанката преди 1 час
А българите от България кога ще евакуирате? Така сте се фокусирали върху краденето на еврофондовете и замазването на следите, че забравихте за тях!
56
4
 
3
 
! Отговори
Има ли Държава преди 1 час
Пернишка банда убива хора в Австрия Виена убиват главно Българи, защо МВР и Външно не реагират! Явно тази Държава зависи само от Главчев и Пиарите му! Абсолютна трагедия сте!
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Възраждане!!!!
54
2
 
3
 
! Отговори
Главчев преди 1 час
Аз предлагам ПОЕТАПНО правителството и техните превърженици да бъдат евакуирани в Украйна, Ливан и Израел! Без право на връщане! Омитайте се, непотребни обелки!
53
0
 
0
 
! Отговори
Секс преди 1 час
Енджи Касабие е ливанка.
52
3
 
3
 
! Отговори
ъахахахах преди 1 час
Тя войната свърши, нашите се сетиха.
51
2
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 час
До До Вьзмутен А дали Мосад си бяха затворили очите, и през това време са обработвали пейджерите. Израелците са религиозни фанатици! Убити 40 000 палестинци срещу 1300 евреи.
50
3
 
2
 
! Отговори
Бай Лазар преди 2 часа
Целува Корана от уважение към вярата. Помаците, които живеят в България и са българи проблем ли са ти?!
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До До Бай Лазар. Само в твоята неука главичка е партенка.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До До чудно ми е - А българите след 35 години целуване на американски гьзове могат ли свободно без визи на пътуват и да живеят и да работят в САЩ?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Факт:45. И теб кво те брига тая работа ? Израилтянин ли си ? Някакви интереси ли имаш в тоя район ?
46
4
 
4
 
! Отговори
До Бай Лазар преди 2 часа
оф, пак соц партенката за славянството, знам че сте учили по соц учебници, ти ми обясни защо тогава православна русия има президент, целуващ корана
45
1
 
6
 
! Отговори
Факт: преди 2 часа
Факт: Специалните служби на израел проведоха блестяща операция по внедряване на агенти в Хизбола, операция подготвяна дълго време, което позволи да убият голяма част от ръководството на Хизбола с пеийджърите и с ракетните удари. Без тези агенти това не можеше да се случи. Въпрос: отчитайки този факт, как е възможно израелските специални служби да допуснат един от най-големите терористични актове срещу Израел на 7 октомври миналата година.