Най-новата китайска атомна подводница потъна

Властите опитали да скрият информацията
27 сеп 2024 07:30, Стела Стоянова
211
Най-новата китайска атомна подводница потъна
Снимка БГНЕС, архив

Най-новата китайска атомна подводница е потънала в корабостроителница близо до град Ухан, съобщиха световните агенции, като се позовават на високопоставен американски военен служител.

Властите на Китай са се опитали да скрият информацията за извънредната ситуация, а според медиите инцидентът е станал в периода между края на май и началото на юни. Потънала е подводница клас Zhou, построена от China State Shipbuilding Corp. в корабостроителницата Wuachang. Тя е била първият плавателен съд от този тип. За последен път подводницата е видяна в река Яндзъ в края на май.

Поредица от сателитни изображения от Planet Labs от юни обаче показват кранове в корабостроителницата, разположени за да извадят подводницата от дъното на реката, пише "Сега".

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с ядрени балистични ракети, шест щурмови подводници с ядрено захранване и 48 щурмови подводници с дизелов двигател (общо 60), според доклад на Пентагона за китайската армия. Очаква се тази подводна сила да нарасне до общо 65 до 2025 г. и до 80 до 2035 г., твърди министерството на отбраната на САЩ.

Китай вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Не е известно каква е причината за инцидента, няма и информация за пострадали. Не се знае и дали на борда е имало ядрено гориво в онзи момент.

„В допълнение към очевидните въпроси за стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси за вътрешната отчетност на НОАК (Китайската народноосвободителна армия) и надзора на отбранителната индустрия, която отдавна е засегната от корупция. Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да прикрият потъването“, твърди американският военен служител.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация: „Не сме запознати със ситуацията, която споменахте, и в момента нямаме информация, която да предоставим“, твърди той.

В сряда Китай заяви, че е извършил успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан за първи път от 4 десетилетия - ход, който предизвика международна загриженост относно ядреното натрупване на страната. Китай активно изгражда въоръжените си сили в съответствие с целта на държавния ръководител Си Дзинпин за изграждане на армия от „световна класа“ до 2049 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: Китайподводница
Още от Русия
Русия се превърна в най-големия износител на пшеница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
3
 
! Отговори
До 152 преди 11 часа
Е огледай се в украинското
147
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Китай е в огромна демографска и финансова криза
146
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Китайските коли били много хубави, един ми обясняваше, че били му казали
145
6
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 11 часа
Пред руското посолство не виждам желещи
144
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Тази е за тази година, а миналата година ноември друга китайска атомна подводница се взриви край Филипините замърсявайки с радиоктивни материали огромна площ. Нещо не им се получава на китайчетата с атомните подводници ама иначе голям го вадят да си присвоят Тайван. Той Тайван не ги ще ама те много го искат. То и Украйна не ще Русия и се бие на живот и смърт с нея ама Русията много иска да ги пороби на всяка цена. Докога така бе друзя насилници?
143
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Прекалили са с руските части.
142
10
 
5
 
! Отговори
До 147 преди 11 часа
Да и за това няма да се обясняваш тук не ти е Уколандията
141
2
 
11
 
! Отговори
мхммм преди 11 часа
За Китай това не е новина. Всяко нещо там дава по 5-6 дефекта преди да заработи прилично.
140
6
 
6
 
! Отговори
До 151 преди 11 часа
Ти нали не беше русофил? Кво ми ревеш?
139
3
 
4
 
! Отговори
До 149 преди 11 часа
Не се обяснявай в чужда държава бе просяк
138
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Атомна подводница. Тия пак ще направят някоя мизерия. Много са мръсни жълтурите
137
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
На русофилите им потънаха мозъците вие за една подводница
136
3
 
12
 
! Отговори
Джо Пирата преди 11 часа
Фалшиво всичко като стоката им която ни продават
135
7
 
9
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 12 часа
Е вие какво искате - да излети ли ?!? Щом е подводница е нормално да потъне - жалки сте това журнаплистите!!!
134
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Тия жултури дето щели да изпреварят САЩ :):)И това го чуват от хора с претенции в световен мащаб. Сякаш са слепи и глухи.Рей Далио например който е тотално обсебен от Поднебесната.
133
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Аве гледам путинарко нещо реве пак за некви атоми ама айде
132
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Къде да дойда ве у панеленото гето при бълхите и плъховете ли? Да видя кво е кимизарници и как живеете като плъхове ли ве? Няма нужда, винаги мога да си пусна на видя как живеят пиняните мужици в голташка пРосия и да видя кво е и при вас в панелката- комуналката на баба ти
131
3
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 12 часа
Е като гледам те го лапат и за това реват в ефир
130
5
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 12 часа
Това заглавие тук се дублира с онова в "Сега" .Още едно доказателство,че у евреите няна персоналност,а движението им в света е колективно,тоест зомбарско. А че литайска подводница е потънала го знам още от най-ранното синдетство,когато установих,че китайците не стават за нищо. Падането на евреите запопна.В безспирна инерция са ,а това ги умаломощава.Започнаха да се обвиняват взаимно и жертвите ше бъдат безброй.Китайците и японците също са евреи. Не го забравяйте.Евреите не са живи същества!!!
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Не знам за китайските, ама 4етирите британски подводници едвам се държат на вода...... И единствената причина, че не са потънали е, че са постоянно в ремонт )))

Спонсорирани публикации