Градът със 180-километрови задръствания

Къде е най-големият кошмар за шофьорите?
Обновена: 30 сеп 2012 09:09 | 30 сеп 2012 09:09,
113
Градът със 180-километрови задръствания
Снимка: Reuters

Следващия път, когато се оплаквате от трафика в града си, трябва да знаете, че не сте във възможно най-лошата ситуация, посочва Би Би Си. И се аргументира на мига – защото едва ли задръстването, в което сте попаднали, е сравнимо с тези в най-големия бразилски град Сао Пауло.

Там петъчните задръствания от и към града често водят до колони от превозни средства с обща дължина 180 километра, а в наистина натоварени дни – цели 295 километра. Червените светлини на стоповете се виждат, докъдето може да стигне човешкият поглед, а „пътешествието” продължава часове наред.

„Това е море, море от коли”, казва Фабиана Креспо, докато се придвижва с колата си в компанията на 10-месечния си син Родриго. Непоносимият трафик кара Фабиана да смени местожителството си: „Цял живот съм живяла в южната част на Сао Пауло, но работех в другия край на града. Когато се ожених, преместването на север стана неизбежно. Задръстванията щяха да превърнат ежедневието ми в истински ад”.

Но ето, че животът изправя бразилката пред ново предизвикателство – налага се да ръководи семейния бизнес на родителите си и сега пак трябва да прекосява целия град. Това й отнема общо по 4 часа на ден.

Задръстванията са сериозен проблем в целия свят – Мексико, Пекин, Найроби и Йоханесбург са сред градовете, където за шофьорите е най-тежко. В Европа „първенството” се държи от Варшава, Марсилия и Рим.

Но в Сао Пауло трафикът е нещо повече от досадно неудобство. Той е неделима част от живота и културата на 11-милионния мегаполис. „Ние се превърнахме в роби на задръстванията и трябва да планираме живота си спрямо тях”, споделя Фабиана Креспо пред Би Би Си.

Конкретно за нея трафикът носи и щастие. Именно в поредното задръстване Фабиана се среща с бъдещия си съпруг. Часове наред тя е ухажвана от настойчивия Маурисио, който в крайна сметка успява да я убеди да му даде телефонния си номер.

„Мисля, че това е единственият случай, в който не съм се оплаквала от трафика в Сао Пауло”, признава бразилката.

Романтиката обаче трудно пробива в напрегнатото чакане и изнервящо бавното придвижване. В града дори има радиостанция, изцяло посветена на трафика – сведения за пътната обстановка слушателите получават 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

От своето създаване преди 7 години „Sul America Traffic Radio” натрупва солидна база от слушатели, които изпълняват функцията на репортери – постоянно се включват на живо, за да предават промените в движението по пътищата.

По време на пиковите часове станцията праща и хеликоптер, от който се добива по-мащабна представа за размера на задръстването.

Ситуацията с трафика се усложнява и от бързото развитие на бразилската икономика, нарастването на доходите на милиони бразилци и последващата възможност за сдобиване с личен автомобил. Да имаш своя кола е символ на благосъстояние, но и крайно необходимо удобство предвид кретащия градски транспорт в Сао Пауло.

Но повишаването на нивото на „морето от коли” води до промяна в поведението на хората. „Движението по улиците е като война – всички се превръщат в големи егоисти, щом застанат зад волана”, жалват се жителите на мегаполиса.

За по-заможните има изход – транспортирането с хеликоптери. „Ако си наема хеликоптер за няколко часа, мога да присъствам на 4-5 срещи на ден. Това би било невъзможно, ако се придвижвам с кола”, посочва пред Би Би Си правният консултант Серхио Алсибиадес. „В случаи като моя разходите за „въздушно” такси са изцяло оправдани”, убеден е Серхио.

Собственик на компания, която предлага превоз с хеликоптери, разкрива, че бизнесът му процъфтява – 16-те хеликоптера на фирмата почти не се задържат на земята. ”Когато става въпрос за трафик, колкото по-лошо става положението, толкова по-добре за нас”, разкрива предприемачът.

Като изключим въздушният транспорт обаче, икономическият ефект от големите задръствания със сигурност е негативен, пишат от Би Би Си.

Транспортният експерт Клаудио Барбиери счита, че най-разумното решение на проблема е да се гледа в дългосрочен план, да се планират възможности за облекчаване на трафика за години напред.

На първо време за Барбиери има само един изход – да се инвестира сериозно в градския транспорт, който да се превърне в предпочитана алтернатива за придвижване и хората да оставят колите си у дома през работните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: задръстванияСао Пауло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Fox преди 11 години
Има една много хубава книжа- Махалото на ФукоПрочете я и после пак си изгледайте филмите, може и да се окаже,че има някаква конспирация в тия филми за конспирации
50
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ей аман от глупости. Гледате 2-3 филма за конспирацията и се почва едно - пръскат ни, тровят ни и кви ли не щуротии. Американците отдавна са се научили да изкарват пари от простотията на хората - такива като вас. Защо си мислите че на някой му пука за България. Ние ли сме най-важни да ни пръскат от самолетите?
49
1
 
6
 
! Отговори
До гъбаря преди 11 години
Току що ми мина ефекта от гъбите и облаците станаха нормални.Оттеглям си всички писания до тук!Извинявам се, че ви загубих времето и ви благодаря, че ме светнахте за гъбите. Бях забравил, колко са коварни!Ако някой ден се решите, че все пак може и да има нещо такова - помнете, че е от гъбите.Вярвайте само на БТВ, щото иначе сте на гъби!Не гледайте често небето, щото може да минете на гъби!Ако минете на гъби, ще спрете да пиете вода от пластмасови бутилки, няма да се ваксинирате и др.
48
1
 
2
 
! Отговори
До 78 преди 11 години
Ако ние се опитваме да изкараме пари, някои ги печатат!И ако ние изкараме повечко, те печатат повечко и нашите пари пак са по-малко!Имаш производство и отпадни химически или радиоктивни отпадъци. Много ти е скъпо да ги депонираш и съхраняваш. И кво може да стане, освен да измислиш къде да ги продадеш, като добавка или да ги закопаеш в земята и страничния продукт да е "шистов" газ и нова отрова, но под земята!Докато парите са водещото, не очаквай някой да те жали!А това, че ни пръскат е мит А
47
1
 
2
 
! Отговори
До 73 и 74 преди 11 години
Това ли е ме прави обективен? Дали съм написал правилно СЪС или С?!? Това ли е най-важното за теб?И не е почнало с първите самолети! В Америка пръскат и 1993г., а в БГ от 2004г.Виж как става лека по-лека, за да не се усетим и някои да си мислят, че съм на гъби ;-)Че звучи умопомрачително - е така! Но това, не значи, че не е истина нали?!?!От 5 години променят постоянно и наредбите за съдържание на авиационните горива. И уж, че с тази добавка ще харчи по-малко... уж, че парите са стимула
46
2
 
2
 
! Отговори
ДО 75 преди 11 години
Според мен е на халюциногенна гъба - може би 2,5 - 3 грама е хапнал.
45
2
 
2
 
! Отговори
наркоман преди 11 години
Колега,любител на конспирациите,кажи моля те на каква дрога си,та ги виждаш пухкавите облачета.От тоя Паркезан само змейьове и чудовища разни ми се привиждат.
44
1
 
1
 
! Отговори
Fox преди 11 години
До 72.Звучи логично така като го казваш.Ама явно е започнало още с първите самолети,защото тия следи винаги ги е имало - такива стелещи се. Вече всичко е ясно и само да питам, хоросана от къде се купува и с колко вода се разрежда ?
43
1
 
1
 
! Отговори
ДО 61 преди 11 години
Поне като се опитваш да бъдеш компетентен се научи да пишеш ГРАМОТНО! Провери в "google" кога се пише "СЪС" и кога "С" ,освен да попиваш всичко в интернет ,научи се да подбираш,както не вярваш на мас медията ,не вярвай и на всичко в интернет.
42
0
 
3
 
! Отговори
До логичните преди 11 години
Ето ти логиката. И не гледай само през почивните дни небето!Пръскат точно преди да вали с една смес, която пада в почвата и водите! Затова Монсанто произвеждат зърно устойчиво на алуминий!!! Виж го на страницата им.Друг път пръскат с друга смес, за да изсмучат влагата на определени места и да предизвикат наводнения в други места. Нали трябва да ни убедят, че има глобално затопляне. А те го предизвикват и уж се борят с него. Колко удобно да тровиш хората, почвите и водите. И после сме зависими
41
0
 
1
 
! Отговори
До редакторите преди 11 години
хващам се на бас, че всяка една статия тук, която не отразява поредната изява на Б.Б. е копирана от чужди издания.Ама много сте смотани и жалки, бе!Как па не се постарахте да изградите доверие и уважение между вас и бедната аудитория.
40
0
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
Мислиш ли, че тези които ни пръскат нямат възможност да следят коментарите и да дезинформират?И щом някой почне да пише за сериозни неща и пробеми, хоп някой започва да пише за зелени човечета и да размива основния въпрос?! И хората не знаят на кой да вярват. Всичко звучи много абсурдно и страшно. Но когато човек се светне, че е истина става страшно и иска да информира другите. Но те другите вече на знаят на кой да вярват и продължават да приемат информацията от офицялните медии за реалността.
39
0
 
1
 
! Отговори
Vankata преди 11 години
Прощавайте за грешката: кондензът лесно се улавя от тежките частици - поправка: тежките частици лесно се улавят от конденза!:)
38
0
 
1
 
! Отговори
Vankata преди 11 години
Намесвам се в спора с облаците и конспирациите Ви, без да взимам отношение към теориите Ви!:)Когато живеете в град близост до огромно летище, тогава се наблюдава силно замърсяване и задушлив тежък въздух, но само при мъгла и повишена влажност на въздуха, тъй като кондензът лесно се улавя от тежките частици, а съответно мъглата ги задържа и смъква ниско, в близост до земята!:)Затова не се препоръчва на астматици и хора с белодробни проблеми, разходки сред мъглата!:)
37
1
 
4
 
! Отговори
миньор преди 11 години
абе тия метро нямат ли бе?
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли им гори на 100 на бразилците :)
35
1
 
6
 
! Отговори
До Маг Маги преди 11 години
Добре бе. Да оставим следите и магиите.Нека погледнем какво се случва със следите в последствие! И от време на време, докато четете поглеждайте небето.Естествените следи от самолетите се разсейват след известно време.Химическите следи се разстилат като накъсани влакна и са плоски. Естествените облаци са триизмерни и пухкави!!!После ще ни убеждават още, че има температурни рекорди, пчелите не се ориентират и тн.И после CO данък, ЕКО данък... мислете или се откажете
34
1
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 11 години
Не искат да ни убият всички на куп. Искат да ни разболеят, за да сме зависими към системата и фармацията. Истат да изчистят всички будни хора и да си оставят само промити мозъци, за да си им робуват! Гледай "Esoteric Agenda"Със тези химии искат да ни внушат, че с естествената си човешка дейност сме замърсили природата и да ни наложат ЕКО данъци. Сега унищожават всичко, после ще жертват някои балъци - уж те са виновни за всичко. И после пак ще ни г*зят, за да оправим стореното. И така колелото
33
0
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
Радвай се, че има такива "***" по тези земи. Щото елита иска само такива като теб умници!!!Не вярвай на медийни факти! Не бъди роб и мисли. Ама мисли истински, а не както са те научили "програмирали" в училище!Не те мразя, но се дразня, когато някой "компетентен" се обади преди да се информира!!! Щото после ще кажеш: "- ама аз си мислех.... ей извинявай, много съм ***"
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де,ако някой иска да ни убива (най-вече обичайните заподозрени американци),не е ли по разумно да инсценират терористичен акт с ядрено оръжие?Ефектът има само плюсове пред това некви самолети да те пръскат с некви пушеци.1 Ще умрат повечето в района за няколко секунди.2:По-лесно за прикриване е.(винаги отговорността може да бъде поета от някакви" войни на исляма" дет никой не ги е чувал,ни ги знае-та те милиони групировки)3-то Чудесен повод да думнем Иран и други подозрителни ***.. И тн..