В България крадат ток, за да свързват двата края

Ройтерс за управлението: на много ниско ниво и пропито от корупция
Обновена: 7 мар 2013 10:47 | 6 мар 2013 19:17, Елка Василева
104
В България крадат ток, за да свързват двата края
Хората крадат ток, рискувайки живота си. Снимка: Reuters

Жители на западнал квартал на София крадат електричество, рискувайки да загубят живота си и да си навлекат гнева на своите съседи, съобщава Ройтерс в репортаж от страната ни.

Крадците заобикалят измервателните уреди или ползват ток за сметка на някой друг, борейки се да свържат двата края в най-бедната страна в Европейския съюз. Миналия месец съпроводени с насилие протести доведоха до оставката на българското правителство, отбелязва агенцията.

"Те измислят хитрини - поставят клечки за зъби в ключовете за осветлението, така че електричеството във входа да може да тече и те да могат да се прикачат към него", каза Лора Тодорова, домоуправител на жилищен блок от времето на комунизма в "Модерно предградие" - квартал, където реалността няма нищо общо с това, което предполага неговото име.

По думите й изглежда никой не прави нищо за справяне с проблема - нито полицията, нито електрическите компании.

Шест години след влизането на България в ЕС управлението й продължава да бъде на много ниско ниво и пропито от корупция.

Според организацията "Трансперънси интернешънъл" страната е на второ място по корупция в общността.

Населението на България намаля със седем прицента в рамките на десетилетие до 7,3 милиона. Жителите бягат от корупцията, от слабото управление и слабата инфраструктура. Много от ЕС  и особено Великобритания са притеснени за емигрантите, които напускат България и Румъния. Но и двете страни остават блокирани от Шенгенската зона за путъвания без паспорт заради корупцията и организираната престъпност.

Няколко правителства не успяха да решат и разкрият стотиците поръчкови убийства, които се случиха в София и други български градове от 1990 година насам.

„Живеем във време, в което корпуцията диктува действията на политиците“, казва студентът Григор Радков, разхождайки се из центъра на София.

Всекидневният живот е борба, утежнявана от честите прояви на корупция на ниско ниво. Дори пациентите в болниците трябва първо да дадат пари, защото лекарите и медицинските сестри настояват за допълнително заплащане заради ниските заплати.

Всичко това доведе до протести, продължаващи почти месец. Трима демонстранти даже се самозапалиха в знак на протест срещу високата цена на тока и ниския стандарт на живот.

„Нашите сънародници искат прости неща – искат достойни политици, не искат да бъдат ограбвани, не искат да бъдат лъгани и искат по-добър живот“, каза президентът Росен Плевнелиев в реч миналата седмица.

Лора Тодорова е обнадеждена от наближаването на пролетта, когато сметките за електричество трябва да станат по-ниски, а семействата, които крадат ток, ще имат по-малка нужда. По думите й други жители на квартала имат необичайно високи сметки, а инспектори на електрическата компания ЧЕЗ са потвърдили, че има кражби.

Хората изглежда не се срамуват да крадат ток от своите съседи. Местни жители са станали свидетели на празненство със силна музика и светлини в апартамент, на който е било спряно електричеството заради неплатени сметки. Някои палят огън на открито, за да се топлят, тъй като не могат да плащат за електричество и все пак получават сметки за по 150 лева, равняващи се на повече от половин редовна пенсия.

„Всяка сутрин проверявам дали няма кабели, които са свързани на непозволени места. Но те крадат и през нощта, а няма как да си позволиш охрана за 24 часа“, казва Тодорова.

Електрическите компании казват, че губят около 15 процента от доставките на ток при разпределението. За сравнение в други бивши комунистически държави в ЕС загубите са под 10 процента.

Няма официални данни за общия размер на кражбите, защото голяма част от тях остават неразкрити или загубите се понасят от невинни потребители, а не от компаниите, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
Джерито преди 11 години
Ами да, то се краде наред. Аз като телевизионен техник го потвърждавам, защото ходя по къщите и виждам често това, даже не се притесняват от мен!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори пациентите в болниците трябва първо да дадат пари, защото лекарите и медицинските сестри настояват за допълнително заплащане заради ниските заплати.***, за потребителската такса ли говоритеЗащо не кажете по колки милиона събират нашите сънародници, за да се лекуват в чужбинав същия тоя ЕС,независимо , че някои от хората работят тамПравят им нещо да замажат очите им, а ако искаш истинско лечение - плащаш сиРойтерс е станал много - мноого жълт вестник
71
3
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Защо е скъп тока..., КОЙ ИЗКАПА МИНЬОРИТЕ НО УЛИЦАТА... И ЗАКРИЛЯ КРАДЦИТЕ МОНОПОЛИСТИ...- Традиционно България изнася ток, в момента ние внасяме ток - около 500 мегавата мощности от Сърбия, Македония и Румъния. ТЕЦ "Марица Изток" 2 и мините умишлено се водят към фалит. Очевидно целта е бърза приватизация на ниска цена... , токо...КАКТО 25% ОТ "ЧЕЗ"... ВЕЧЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА БОКО ОТ ***...ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ...!!!
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези точно за кражбите на ток ли решиха, че са най-големия проблем на България? А че премиерът е мутра и правителството - мутренска банда, явно не е важно. И че откраднаха 8 млрд за 3.5 г. е нищо в сравнение с кражбите на ток?
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, хайде, моля ви се! Хванали 3-*** *** да крадат ток и вече "в България крадат ток..." От написаното излиза, че 90% от хората го правим. Ама като я караме така, що не се разходят до техните гета, да видим как е там, а? Защото и там има гета, не само тук!
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така виждат нещата от Ройтерс. Попитайте ББ или Цв Цв- те ще ви кажат,че всичко е по мед имасло.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 - обяснявам - това че някой си превърта електромера - нямам никаква вина аз, които си плащам редовно сметките за тука....
66
0
 
6
 
! Отговори
м-р Х преди 11 години
имам няколко разумни предложения1. Чез-Мез да направят месечни отчитания като водата. Отдавна съдът ги е задължил да го сторят. Така изравняването срещу което всичик пищим ще отпадне2. Чез (Е.ОН) да махнат такса пренос - ние притежаваме сградите и трябва да плащаме за количеството което потребяваме, а не да доставката - това не е наша грижа.3.количеството консумирана енергия, което се получава в преразход спрямо подадената енергия да се разхвърля между НЕРЕДОВНИТЕ платци.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До etni4eski emigrantАБЕ *** ПЪРВО СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ -ООО ИЗВИНЯВАЙ ТИ СИГУРНО СИ ПЛАТЕН *** ОТ ГРОП И ТОВА ТИ Е НЕПОНЯТНО.НЕКАЧЕСТВЕНИЯТ МАТЕРЯЛ СИ ТИ НЕГРАМОТНИКО И ШЕФОВЕТЕ ТИ БОКО И ЦВЕКО -КАКТО МНОГО ХУБАВО ГО БЯХА ОПИСАЛИ ОТ ЦРУ(ЗА БОКО -ТОВА Е ЧОВЕК С УЛИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ).ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЦИ НА БГ СА ЛОШ МАТЕРЯЛ НО ТИ НЕМОЖЕШ ДА ГО РАЗБЕРЕШ ЗАЩОТО СИ НЕГРАМОТЕН КАТО ШЕФА ТИ
64
1
 
5
 
! Отговори
иван преди 11 години
До Анонимен 79Акото,нали знаеш за къде е,ако тва,ако онава...ами ако баба ти беше мъжка и теб нямаше да те има,нали ?Аре стига тоя измамник Сидеров ви е пълнил главите със щуротии
63
0
 
4
 
! Отговори
Не,не преди 11 години
В БГ то ток се краде за спорта,тариклатък,*** по право и хиляди други причини.Но в един момент капитала е вече частен.Някои трябва да плати кражбите.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България най-много крадат политиците. Рибата се вмирисва от главата.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Краю Връзката Как да осигуряват работни места работодателите при тия лихви които получават за парите си които са внесли в банките.Ненапразно в банките има 35 милиарда лева.Тези пари не са на бедните а са на богаташите, които заграбиха всичко по време на прехода.Само миналата година има 102 нови милионери в България.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кубрат ако докажем, че ЧЕЗ е нелоялен по договора няма да плашаме никакви неустойки!
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛОШО ЧЕ РОЙТЕРС СА МНОГО ПРАВИ. ЗНАМ ЧЕ БЪЛГАРИЯ САМО БОЙКО ЩЕ Я ОПРАВИ.ЩЕ ГО ИЗБЕРЕМ ПАК, ДА ДОВЪРШИ ЗАПОЧНАТОТО.
58
4
 
2
 
! Отговори
Маги преди 11 години
До etni4eski emigrantЕй ***,вземи си Бойко при теб и оставете некачествения материал в България
57
0
 
9
 
! Отговори
Краю Връзката преди 11 години
То, за да свърже двата края, българинът не ходи на зъболекар, на почивка, не спортува, копае на нивата, кара 20-годишна кола, бяга в чужбина, мизерства. Едно време богатияг е викал бедните да работят, за да увеличава богатството си. Интересно сега защо има безработица и избягали по света. Никой ли няма нужда от работници, как забогатяват без фабрики, производства, заети хора?
56
0
 
11
 
! Отговори
krum преди 11 години
Само що киловатите ни пораснаха двойно? Цената я остави - тя е ясна. Как потреблението на цяла Бг стана двойно. Те таа измама как стана?
55
0
 
15
 
! Отговори
Hristo преди 11 години
Няма нормална страна в света, която да бъде обирана така и населението малтретирано така от безродни ***, освен в най-убийствените африкански държави- БЕХ и структури, получаващи милиарди от нищо с лицензи, най-изгодно е да се прекрати гражданството на всички тия и да се изгонят от страната
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ройтерс откриха електричеството и топлата вода.Браво това не е новина а стандарт БГ.