Ще върне ли САЩ смъртната присъда чрез разстрел?

Смърт в ужасна агония провокира дебата
16 май 2014 19:17,
127
Ще върне ли САЩ смъртната присъда чрез разстрел?
Снимка: Reuters

Тъй като препаратът, използван в смъртоносните инжекции, с които се изпълняват смъртните присъди в САЩ са все по-недостатъчни заради ембаргото от страна на ЕС върху тях, в Америка се замислят за алтернативни методи при изпълняването на присъдите. Дали обаче ще се върне познатата от края на Гражданската война смърт чрез разстрел?

Смъртта чрез разстрел е рядко използвана в САЩ, разказва БиБиСи. Последната такава екзекуция е отпреди 4 години в Юта. Осъденият за убийство Рони Лий Гарднер сам избрал по какъв начин да бъде изпълнена присъдата. На 17 юни 2010 г. ръцете, краката и главата на Гарднер били пристегнати към метален стол. Петима снайперисти се прицелили към предварително означената цел – сърцето му.

Въпреки че по същество смъртта е била бърза и избрана от осъдения, методът е критикуван като варварски. Оттогава повече от 150 престъпници са екзекутирани чрез смъртоносна инжекция.

Но неуспешната смъртоносна инжекция в Оклахома отпреди месец повдигна отново дискусията как да бъдат умъртвявани осъдените с най-тежката присъда.

Осъденият изнасилвач и убиец Клейтън Локет привлече общественото внимание в последните мигове на живота си. Инжекцията, коктейл от три смъртоносни вещества, не успя да го упои и той започнал да се гърчи и стене. След 43 минути Локет починал от сърдечен удар.

Привържениците на смъртното наказание твърдят, че Локет е получил заслуженото, дори е страдал по-малко от жертвите си. Противниците обаче казват, че това е необичайна жестокост, която е забранена от Конституцията на САЩ.

ЕС е въвел строг контрол върху износа на някои медикаменти, който гарантира, че няма да бъдат използвани при изпълняване на смъртни присъди в САЩ или на други места. Това е довело до недостиг на медикаментите, използвани преди в екзекуциите. Брюксел е обърнал специално внимание на съставките, които традиционно се използват при смъртоносните коктейли.

Активистите, обявили се срещу смъртното наказание, посочват, че при екзекуциите с инжекции престъпниците умират в жестока агония. Така например Дени Макгуайър, изнасилил и убил бременна жена, починал след мъки, продължили 25 минути. Според специалисти това, което е почувствал, е усещане за горене на тялото.

Днес законотворците са пред дилемата дали да не върнат старите методи на смъртно наказание.

„Вероятно ще прозвучи грубо, но като баща и бивш човек на закона, изобщо не ме вълнува дали ще се използва инжекция, електрически стол, разстрел, обесване или гилотина“, казва Майк Крисчън от Камарата на представителите след смъртната присъда на Локет в Оклахома.

В Оклахома е позволено да се използва разстрелът като метод, така че там не биха имали проблеми, ако инжекциите бъдат забранени от Конституцията. Към момента в щата се забавя изпълнението на смъртните присъди, докато се изяснят обстоятелствата около случая с Локет.

В Мисури се изготвя законопроект, според който разстрелът ще може да се използва като метод при изпълнение на смъртните присъди. „Това не е опит да върнем миналото, нито пък искаме да се върнем в Дивия Запад или нещо подобно“, подчертава Рик Братън, представител на властта в Мисури. „Просто се опитвам да измисля някакъв начин, който да е малко по-хуманен и по-икономичен за държавата ни.“

Подобен законопроект беше отхвърлен в Уайоминг. Там идеята е била да се въведе газова камера, въпреки че нито щатът, нито държавата имат опит в това. Във Вирджиния пък има опити за връщане на електрическия стол, но проектът все още не е обсъждан в Сената.

Ричард Дайетър, директор на информационен център, занимаващ се със смъртните присъди, твърди, че методът на разстрела е по-скоро част от политическото говорене, а не реален проект. Според него това са заплахи, които казват, че ако ни забраните да взимаме смъртоносните медикаменти от едно място и ни накарате да ги взимаме от друго, ще потърсим алтернативни методи на смъртно наказание.

„Обществото ще бъде възмутено – ще има кръв, дим, миризма, хората ще бъдат отвратени“, казва още Дайетър.

Следващата екзекуция в САЩ е насрочена за 21 май в Мисури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Auschwitz преди 9 години
До АНТИМУТРАHeil ***!!!
99
2
 
0
 
! Отговори
око за безоко преди 10 години
много от тези престъпници са с психически отклонения. някои от тях много добре знаят, че са сторили ужасно зло, ноне са могли да се спрат. има случаи, в които те самите казват да не ги пускат на свобода, защото пак ще извършат престъпление. част от наказанието им е, че те знаят, че ще бъдат екзекутирани, но не знаят кога. и така дълги години с ежедневната мисъл за това. страданията на жертвите винаги са ужасни, но нима ние не се превръщаме в същите психопати, ако решим да горим на живо осъдените
98
0
 
3
 
! Отговори
ivn преди 10 години
Ще върне ли САЩ смъртната присъда чрез разстрел?-polzvaite vzriv
97
0
 
1
 
! Отговори
До Шоп преди 10 години
До ШопТъпако, знаеш ли нещо за системата Гатлинг - скорострелност, калибър, групираност? Гатлинг ***, а не гЪн, ако искаш да се правиш на амириканец! Тази система е от 19-ти век!
96
2
 
4
 
! Отговори
Яростен преди 10 години
До Анонимен 118Само *** може да повярва на гнусната измислица с прасетата! Само *** може да съпреживява една такава ситуация! Ясно ли ти е, нещастно късче вмирисана органика?
95
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ги хвърлят като комунистите на прасетата , хем прасетата сити, хем престъпниците умрели хем комунистите се забавляват
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако ще убиват бг комунисти да веднага
93
1
 
18
 
! Отговори
boc преди 10 години
Не ме интересува, как ще се изпълнава в САЩ смъртното наказание! Интересува ме кога ще се върне в България?!!!!!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A KAKVO NI INTERESUVA KVO STAVALO V AMERIKA KOQTO E NA DRUGIA KRAI NA SVETA . NIE JIVEEM V EVROPA I KATO 4AST OT NEQ DA SI GLEDAME NA6ETO EVROPEISKO ZAKONODATELSTVO . A NE PREZ DVA 4ASA KAVO STAVALO V AMERIKA . AMERIKANSKOTO ZAKONODATELSTVO NQMA NI6TO OB6TO S EVROPEISKOTO NITO KATO SADEBEN PROCES NITO KATO PRISADI . ZA6TO NITO EDIN ZAVAR6IL PRAVO V EVROPA NE MOJE DA PRAKTIKUVA V AMERIKA I DIPLOMITE NE SE PRIZNAVAT . MEDICITE SA RAVNI NAVSQKADE
91
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 10 години
САЩ няма да върне смъртна присъда чрез разстрел - опитите по изпитване на различни препарати не са приключили.
90
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВолен Сидеров *** !
89
2
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
толерастите горко плачат при всяка смъртна присъда
88
2
 
26
 
! Отговори
SemperFi преди 10 години
Казал Го е: "Който нож вади,от нож умира''!Просто е:Koйто е убил с нож-да умира от нож,убил с пушка-да умира от пушка...убил с Х-Й,умира от Х-Й !
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто да ги ползват за опитни свинчета с медицинска цел. И да умрат поне ще има някаква полза...
86
1
 
50
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Глупавите американци убиват извергите и изчистват генофонда си. Умните българи пращат извергите си да си лекуват кариесите, сецнатия кръст и високото кръвно. Справка - Трактора, Хамстера, Малкия Маргин, Маджо и куп още подобни кръвопийци и измети. Това е братя голата истина.
85
6
 
3
 
! Отговори
axaxaxax преди 10 години
Az sym protiv smyrtnoto nakazanie, no sam za dozivoten trud v minite :).Smyrta si e chisto spasenie za niakoj hora. A ideqta na nakazanieto e da nakara horata da spazvat zakonite i da se straduvat. I da im dade shans da se popraviat. A sys smyrta kakvo shte popravia az neznam. A ako se okaze v posledstvie che chovekat e nevinen, kakvo pravime. Zvynnime na dqdo Petyr li?,kato nikoj mu niama telefona.
84
13
 
14
 
! Отговори
Американофоб преди 10 години
Първобитни изверги, като им знам системата ще избият много невинни. С какво този меркантилен слабоумен античовешки режим е по добър от този на Сталин или Северна Корея.Истинска люлка на демокрацията и хуманизма,
83
0
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Навсякъде се краде!!!В Сащ крадат от инжекциите като ги разреждат наполовина и така жертвата се мъчи в неистови мъки докато пукне!! Подобно на кучетата дето ги горяха живи в подвижните фурни в Украйна на евро 2012!
82
2
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Подобен законопроект беше отхвърлен в Уайоминг. Там идеята е била да се въведе газова камера, въпреки че нито щатът, нито държавата имат опит в това.------------------------------------------Газова камера Газова камера!!!!!!!!!!!!!!!Гласувам с две ръце!!!
81
0
 
6
 
! Отговори
урунгел преди 10 години
До Тихомир ТомовНищо ни нямаа брат,"това което не ни убива ни прави по силни"