Мъжки клуб ли е Европейската комисия?

Нежният пол има нужда от подкрепа за стабилно присъствие във влиятелната структура
Обновена: 31 авг 2014 20:46 | 31 авг 2014 20:46,
31
Мъжки клуб ли е Европейската комисия?
Снимка: Reuters

С края на месеца всяка страна-членка на Европейския съюз трябва да номинира кандидат за място в общоевропейския изпълнителен орган. Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече отправи призив за повече жени-кандидати. Беше даден старт и на мащабна онлайн кампания за по-осезаемо женско присъствие по високите етажи на европейската власт.

Сп. “Тайм” обаче отбелязва, че тези инициативи не впечатляват особено правителствата на страните-членки – до момента има само 5 “женски” номинации, като своя избор не са направили 4 държави.

Целта да има повече жени еврокомисари е съвсем логична, считат от “Тайм”. Изданието посочва, че все пак повече от половината граждани на Европейския съюз (507 милиона души) са жени. И е нормално тази по-голяма част от населението да има пропорционално представителство що се отнася до политика, бизнес, медии. Но към момента това не се случва.

Затова и все по-често се прокрадва идеята за задължителни квоти на база пол. Така поне на първо време жените могат да получат достъп до водещи позиции. Впоследствие тази мярка би могла да отпадне, но първо обществото и политическият елит трябва да привикнат с присъствието на дами във властта като нещо нормално, а не като изключение тип “Ангела Меркел”.

През 1997-ма година Лейбъристката партия във Великобритания решава да заложи в някои избирателни региони на листи, съставени изцяло от кандидати-жени. По-късно същата година рекорден брой дами влизат в парламента, като и до днес лейбъристите имат най-висок процент жени-депутати на Острова.

Консерваторите обаче не са толкова толерантни. В настоящия кабинет, оглавяван от тях, има едва 15% жени, което поставя Великобритания зад Мароко и Кот д'Ивоар в тази своеобразна класация.

По този показател ситуацията е още по-тежка в други страни-членки на ЕС като Гърция, Кипър и Унгария. Според проучването на ООН обаче има и държави като Швеция и Финландия, където жените се радват на равенство, дори имат преимущество. Франция и Норвегия също са близо до паритет.

Общото между всички тези страни е, че често прилагат ефективни програми за полово равенство в обществото. Норвегия е първата страна, която узакони задължителните квоти за жени в директорските бордове на големите компании, докато Франция въведи подобни квоти и в бизнеса, и в политиката.

Експерти посочват, че квотите не са най-доброто решение в дългосрочен план, но със сигурност спомагат за по-явното женско участие във взимането на управленски решения. За да бъде ефективна мярката, тя трябва да върви ръка за ръка с наказания за неизпълнение.

Според “Тайм” Европейският съюз изобилства от интелигентни, добре подготвени и готови за голямата политическа сцена жени. И би трябвало да се вземат по-категорични мерки за промяна на мъжкото статукво в Европейската комисия.

Изданието настоява, че Жан-Клод Юнкер и Европейският парламент, който одобрява кандидатурите, трябва да положат необходимите усилия за избягване на прекалено “мъжки” състав на водещия общоевропейски управленски орган.

Да, в бъдеще евентуални задължителни квоти биха могли да отпаднат. Но в момента Европа е много далеч от равенството по отношение на пола. И радикалните мерки са средството, с което да се даде началото на значима и трайна промяна в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До толерантенОбаче има жени металурзи, кранистки и т.н. А и жени миньори може и да има, ама ти кога ще почнеш да раждаш?
20
0
 
6
 
! Отговори
хаххаха преди 9 години
Не е нито мъжки, нито женски. ЕП е по-скоро от 3-ти и 4-ти пол.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъжки клуб ли е Европейският парламент? НЕ НЕ Е ,, там вече е Станишев, а както всички знаят той е трети род..... мъжки род ,, женски род ,, и СЕРгей -пед...са
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Днпро - 1Ти и твоите братя украинци сте толкова прости, че ако някой от опълчението, след като ви плени, ви размени лявата и дясната обувка и ви пусне да си ходите, не можете да се приберете.
17
1
 
7
 
! Отговори
Политкоректен преди 9 години
Това с квотите е или велика глупост, или поредната еврейска измислица. Не може да има квоти за професионална дейност, по какъвто и да било признак единственият критерий са твоите способности. Управлението на съюз от държави едва ли е по-малко отговорно дело от управляването на автомобил и все пак, не сме чули някой да иска квоти за слепи шофьори...Аз може да поискам и квота за мъже сред родилките, ама няма как да стане. А също и квота за *** сред учените (за политиците няма нужда...).
16
6
 
9
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Хора не мислете че това са случайни хрумвания - не! Целта на тоя нечестив съюз е да подмени християнските ценности на истината и да ги замени с езичество/дяволопоклонничество както е било в предхристиянските езически общества като се настани на същата територия като езическия Рим. Европейски Съюз - възроден древен Рим с всичките му гнусотии. Затова и толерантността е толкова важна за тях - за да може да се върне злото в обществото то трябва да се ТОЛЕРИРА, ако не го толерираш ти не го допускаш.
15
3
 
7
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Какви са идеалите на тоя т.н. Европейски Съюз? и в какво вярват учредителите му? Създателите на този съюз са прикрити дяволопоклонници, те са езичници и съответно те желаят да изпълняват похотите на баща си дявола, затова се промотират и налагат със нечестиви закони гнусни неща и извращения - мъжеложство/содомия/***, налагане на жени на власт, налагане на "равенства" на долни малцинства, феминизъм, трансексуални ***/*** - те са "свещени" в езическите демонски религии.
14
6
 
5
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Откъде дойде това, чия идея е и накакъв принцип почива? Нека изкажем истината - древна китайска "Книга на Основите" - "Ако жена получи власт нещастието няма да се забави". Библия - "Народе Мой - тебе те управляват жени и деца!" още "Голям стид и срам е жена да владее над мъжа си".Защо прочее Еврогейският Съюз тенденциозно настоява за дискриминационни по полов белег квоти? - защото той е изграден върху прикрит сатанизъм/езичество и прави обратното на Божиите Заповеди.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека се определят квоти за мъже, жени, гейове, лезбийки, транссексуални, *** и т.нНека има равенство.Нека бъде светлина!
12
4
 
8
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
И това сако не еполова дискриминация именно спрямо жените - не е важно дали си професионалист колкото мъжете, щом има квота може и да те изберат! Това е обидно за професионалните качества на жените! Също така е неразумно отгледна точка на професионалните критерии за длъжността, защото ако само мъже са напълно отговаряшите на условията, ще се назначи по-нископодготвена жена само и само заради квотата! Поредната евопейска психо-дивотия! Далеч от разума и прагматизма!
11
9
 
3
 
! Отговори
прошенописец преди 9 години
Ако може *** "днипро" и "славянин" да освободят коментарите.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо пренебрегвате животните? Знаете ли колко много са в ЕС? Преди 2000 г Калигула е назначил коня си за сенатор . Какво пречи сега да назначат една овца за комисар по екологията и ирландската пастирка да я пасе?
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинДмитрий Кисельов членува ли в него?
8
7
 
18
 
! Отговори
сценарист преди 9 години
За кукловодите е най-удобно "ръководните постове" в "демократичните" страни да се заемат от геьове, жени, третополови... в краен случай от ***.
7
13
 
8
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Братята украинци се бият като лъвове срещу кремълските фашисти !
6
4
 
17
 
! Отговори
толерантен преди 9 години
Все пак най-голямата дискриминация си остава в спорта. Крайно време е да се наблюдават смесени схватки борба, бокс, футбол, баскет и т.н. Ами шаха, защо жените се състезават отделно.Също голяма дискриминация се наблюдава в мините. Жени миньорки няма. ЕС да обърне внимание и на тази несправедливост.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименедва лиD
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знам само че е ционистки мюсюлмански,на вярно е триполов
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
откриха прародителя на човека в подуяне
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами кончитите?