Гърция няма да дава на Украйна ракетни системи от съветски тип

Катимерини: През март Атина изпрати автомати и пускови установки
18 мар 2022 06:00, Анисия Иванова
30

Гърция е отхвърлила неофициално искане на Украйна да й изпрати ракетни системи от съветско време TOR-Μ1 и OSA-AK, тъй като страната смята, че те все още могат да бъдат необходими на въоръжените й сили, са заявили източници за в. „Катимерини“.

Въпреки че тези системи, собственост на гръцката армия и военновъздушните сили, ще трябва да бъдат модернизирани, за да продължат да функционират (TOR-M1 бяха закупени през 2001 г., а OSA-AK - през 1992 г.) - разход, който при настоящите обстоятелства е твърде висок, „те все още обслужват някои от нуждите на страната за противовъздушна отбрана“, са обяснили източниците.

Същите източници на изданието са разкрили, че Атина все още не е получила искане да изпрати в Украйна нито една от своите руски зенитно-ракетни системи С-300, които се съхраняват в Крит.

В началото на март Гърция изпрати автомати Калашников и пускови установки в Украйна, както и хуманитарна помощ, припомня „Катимерини“. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Силата преди 2 години
До Перчо "Гърците са умен народ и са единни." За първото с умността ...., ама за второто - шапка им свалям.... Скочат земеделци, скачат и ги подкрепят всички - даскали, полицаи, доктори, фермери....... и успяват. А тук скочи едни - например доктори никаква подкрепа, започва едно плюене - та такива били та онакива били, даже се стига до контрапротести... никакво единство... И за това ни ....
23
1
 
6
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Гърците са умен народ и са единни.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26То и техния премиер е завършил в Харвард, ама редовно. Не като нашия един курс задочно.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците не са про'стаци кат харвардците и неграмотния им електорат.
20
8
 
6
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Даването на Последното ни Оръжие, е с цел 0 съпротива,България е обещана за подялба между гърция и турция. Да го дуат простите.Честито
19
6
 
14
 
! Отговори
Надеждата ми е преди 2 години
в Радев, че е проруски. Сигурен съм че не иска онзи черен американски *** да ни вкарва във война.Трябва да свика съвета за нац.сигурност и да дърпат ушите на киро до скъсване. То от това по-голям повод за съвет няма накъде.
18
3
 
6
 
! Отговори
Дин дзън преди 2 години
Да си ги държат съветските трошки те може и да са неизползваеми вече :)
17
3
 
14
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Чети бе! Гърция им отказва. Никой не иска да го вкарват във война.Ако го направиш после има военен съд. Стига си се хилил, хорятата не желаят да ги убиват!Почнат ли да ги убиват, те почват също да убиват.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕ ЗАТОВА ЗАТВОРИХА БОРИСОВ ЗА 24 ЧАСА. ЯСНО Е, ЧЕ БОЖКОВ УПРАВЛЯВА КИРЧО И РАШКОВ. РУСИЯ ПАЗИ БОЖКОВ, А БОЖКОВ ПАЗИ РУСИЯ. ББ ОБЕЩА НА ПОРОШЕНКО ОРЪЖИЕ И ТЕ ГО ПРИБРАХА. КОЙ ЗНАЕ, МОЖЕ БИ Е ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СЕ НАМЕСВА ВЪВ ВОЙНАТА, А ББ ЩЕШЕ ДА ГО НАПРАВИ
15
2
 
2
 
! Отговори
Под вола - теле преди 2 години
До Анонимен 11 Пий едно кафе и изтрезней малко. Женската мода като предвестник на войната, еха! Не разбрах само какви са тия дълги военни поли. Женската военна униформа е с права пола до коляното.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците вече осъзнаха, че са напраили много лошо. Преди месец от Русия казаха;Гърция ни предаде". Вероятно са имали предвид не само даването на свое оръжие, но и изполването на гръцки пристаниша за прехвърляне на тежко въоръжение (за последното само бегло ни информираха в нашите медии). Пита се: Защо не прекарват тежко въоръжение през Балтика, където са все натовски противоруски д-ви? Какво имат балтийските д-ви, защо не става чрез тях?
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция си е знаела винаги интереса. Утре да видим нашите каква ще я сготвят като дойде пратеникън на " братска" САЩ да иска българските С - 300 за Украйна.
12
3
 
21
 
! Отговори
Ф-16 преди 2 години
Гърците са тарикати а ние сме лакеи и ще дадем всичко за нищо насреща.Винаги е така.
11
3
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Браво на гърците!
10
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това е Гърция си е Гърция! Малка държава но винаги си гледа интереса. Не дадоха въздушен коридор на НАТО за Сърбия и сега им казаха пак да си гледат работата. Лошото е че ние сме най големите ххххх на свера и отново ще се прославим като такива!
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самолетчетата кога ще дойдат, или човека взе парите и каза чакай малко беше хит през 90те
8
3
 
30
 
! Отговори
Натовеца ще вземе преди 2 години
САЩ за това сега натискат Киро, който няма нужда от това. Готов е с две ръце и майка си да даде на фашагите. Дано Господ се смили над над, щото тия срещи които гласим ракетите - Няма!
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм полит. или военен анализатор, но имам навик да чета и да слушам внимателно какво говорят хора от различни сфери. Ето ви 2 цивилни доказателства, че голяма война се е подготвяла не от Русия поне от година -две. 1.Прочетете сводки и анализи по повод разкото вдигане на борсовите цени на металите доста преди събитията.2.Вижте женската мода за тази зима - широки рамене, дебели подметки с обемни грайфери, вързалки в стил кубинки, дълги поли - стил военен, има паралели с предишни периоди
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Турция има и иска повече рускои системи. Неотдавна САЩ се опитаха да я смажат, защото закупи ново руско оборудване, а не американски железа. Сега се вижда ясно, че тениката на НАТО, в частност на щатите не струва. Само ВЗЕХА БЕЗПЛАТНО лицензи на много оръжия, после им платихме за нещо, което няма и да го доставят, Стига раболепие, стига илюзии. Царят е гол!
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се българските политици да се стегнат и да не се пос...рат в прекия и преносен смисъл. Краят мна доминацият на САЩ идеа. Саудитска Арабия се отказва от плащане единствено в долари, започва да оперира и с юани. Това е повратна точка в новия световен ред.