Западен печат: Превземането на Киев е първостепенна задача на Кремъл

Русия прибягва до ракети с по-голям обсег, обстрелва градовете отдалече
22 мар 2022 09:45, Елка Василева
76
Западен печат: Превземането на Киев е първостепенна задача на Кремъл

Двамата репортери на Асошиейтед прес, които алармираха света за ужасите в Мариупол, са успели да избягат от обкръжения украински град, след като са разбрали, че са включени в "черния списък" на Москва, пише днес лондонският "Телеграф". Награждаваният видеожурналист Мстислав Чернов и известният  фотограф Евгений Малолетка документираха разрушенията в Мариупол и в частност бомбардировката на детската болница. Снимките на бременната жена, изнасяна на носилка от развалините, бяха на първите страници на ежедневниците по света, посочва вестникът. Украински войници са извели двамата журналисти от града, тъй както е имало опасения, че ще бъдат заловени от руснаците и накарани да заявят, че са разпространявали дезинформация.

Още по темата
Когато не са имали връзка чрез телефоните си, Чернов и Малолетка са импровизирали, за да успеят да пратят на редакторите си видеоклиповете и снимките. Често им се е налагало да пътуват надалеч и скрити под стълбището на някоя сграда, да качват заснетите материали, разказват те, цитирани от "Телеграф".

Руските сили засилват атаките срещу обкръжените градове в Украйна, а президентът Джо Байдън поднови предупрежденията си, че Москва може да прибегне до химическо или биологическо оръжие във войната, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира вчерашното изявление на американския президент пред бизнес форум, че щом Владимир Путин твърди голословно, че САЩ и Украйна имат на украинска територия оръжия за масово унищожение, това е "ясен знак, че той обмисля да ги използва". Според Байдън руснаците се използвали химическо оръжие в миналото и затова "трябва да внимаваме какво предстои".

Отчаяна заради неуспешните си опити да превземе Киев и другите големи градове във войната, която според анализатори се е стигнало до патова ситуация, Русия прибягва до ракети с по-голям обсег и други оръжия, за да обстрелва градовете отдалеч, обобщава изданието. Голяма група от руските сили все още е на около 25 км от центъра на Киев, чието превземане е първостепенна задача на Кремъл, казват британски военни експерти, пише "Ню Йорк таймс.   

Британската преса съобщава и за твърденията на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, че руският президент притежава мистериозна луксозна яхта, намираща се в Марина ди Карара, Италия. Според "Таймс" италианската полиция още проучва кой  е фактическият собственик на 140-метровата яхта "Шехерезада" на няколко етажа и с две хеликоптерни площадки. Според сътрудници на пребиваващия в затвора Навални половината от екипажа на плавателния съд са служители на руската Федерална служба за охрана, която пази членовете на руския елит, включително Путин.

"Гардиън" насочва вниманието на читателите си към историята на британката от ирански произход Назанин Загари-Ратклиф, освободена от затвор в Иран. Вчера на пресконференция тя демонстрира и своята сила, но и своя сдържан гняв, упреквайки правителството в Лондон, че не е помогнало да бъде освободена по-рано от иранския затвор, вместо да прекара там цели шест години. Загари-Ратклиф бе освободена миналата седмица и това е станало възможно, след като Лондон плати на Техеран милиони лири, дължими за оръжейна доставка по неизпълнен договор от 1979 г. Вестникът отбелязва, че вчера иранката е била облечена в синьо и жълто - цветовете на националния флаг на Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 69 - Като се има в предвид състоянието в което беше Русия след Елцин и каква е сега всеки с яхта там си е заслужил яхтата та и отгоре. Въпроса е тук дали някой си е заслужил кюлчетата и мерцедесите защото благодарение на 30г. демоНкрация населението се стопи с повече проценти отколкото украинското по време на конфликт. Иначе на парадите техниката си е същата само, че по-малко, че доста нарязахме и вече стара, ама за да не си личи колко е малко пускаме вече по няколко бройки за цвят.
57
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионера преди 2 години
До АнонименА защо и ти нямаш такава яхта.МАЛКО СИ РАБОТИЛ.НЕ КАТО НЕГО,
56
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионера преди 2 години
До ПолковникКакво са ти направили майките и децата в Киев.Ако имаше нещо в главата все още останало.помисли.Защо не се търсят виновните В Украйна и да бъдат наказани.Самите руснаци в Украйна биха дали съответната информазия на Путин.С твоят начин на мислене,близък до този на Путин може твоето пожелание да стигне и до твоятдом,Аз не ти го пожелавам,Помисли
55
3
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ЗАТОВА Е ГУМЕН РАДЕВ НИ РАЗТЕГА ЛОКУМИ ЗА " ЕВРОБАТАЛЬОН /от 100-човека/...в подкрепа на евопейските сили ....НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ КАК ВИ ПРОДАВА НА РУСИЯ ....??!!!!
54
5
 
3
 
! Отговори
ами така е... преди 2 години
Русия ВОЮВА САМО ТАМ , КЪДЕТО НАМЕРИ СТАДО БЕЗ КУЧЕТА....ИЛИ СТРАНИ СЪС СЛАБО И СТАРО ВЪОРАЖЕНИЕ " УЖ НЕЗАВИСИМИ" , КАТО АФГАНИСТАН , СИРИЯ , УКРАЙНА , АРАБСКИЯ СВЯТ И ПР.....!....ЗАТОВА И НАШИТЕ РУСОФИЛИ И ПРЕДАТЕЛИ НИ УСПИВАТ С ПЕСНИЧКИ ЗА "НЕЗАВИСИМОСТ" И ПРОТИВ АМЕРИКАНСКОТО ВЪОРАЖЕНИЕ И ПОДГОТОВКА НА АРМИЯТА!....ТОВА Е РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРЕДАТЕЛСКА ТАКТИКА ---ЗА УСВОЯВАНЕ НА ТЕРИТОРИИ....
53
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Мноооого още руска кръвчица ще пуснат украинците на Русия , докато сринат Украйна ....
52
5
 
4
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Най-добре да не оставят каъм върху камък в Киев ,след това да пратят една рота да помете !!! Точно така трябваше да действа Путин от началото.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боб: нещо не разбирам. Първо: Казваш че вярваш най-вече на Американски служби, а не на служби от РуССия? Второ: въж точка 1.
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УДАРИТЕ С РАКЕТИ ПО КИЕВ СА БЕЗМИСЛЕНИ ,ХОРАТА ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ СА В КЪЩИТЕ А СПЯТ В УКРИТИЯТА И ПОДЗЕМИЯТА !...ТАНКОВЕТЕ НЕ ВЛИЗАТ , ЗАЩОТО СА ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА УКРИТИТЕ В РАЗВАЛИНИТЕ БОЙЦИ С ПРОТИВОТАНКОВИ ЮМРУЦИ!...МНОООГО ОЩЕ РУСКА КРЪВЧИЦА ЩЕ ИЗПИЕ КИЕВ ....ДОКАТО ПАДНЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААААААААА
49
3
 
5
 
! Отговори
ТРУДНО ....! преди 2 години
ХА,ХА,ХААААААААА......РУСКИТЕ КРЕМАТОРИУМИ РАБОТЯТ НА МАКС!
48
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Пожарите в Хамбург започват да се съединяват и да си отнемат един на друг кислорода от околния въздух. Изведнъж целия квартал се превръща в един огромен огън, устремен нагоре, а въздухът започва да приижда към него със силата на буря. Получава се съвсем буквално торнадо от огън. Скоростта на вятъра достига 240 км/ч, а температурата достига 1000˚С - не остава кислород за дишане, всеки запалим материал се подпалва спонтанно. Асфалтът по улиците се запалва, хората изгарят живи в бомбоубежищата.
47
3
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Не го превземат руснаците, защото ще има много цивилни жертви. Ако искат, могат от всички страни да започнат да стрелят с катюши. Една катюша изстрелва 2-3 светещи снаряда в секунда. Светещите снаряди ще подпалят пожари и ще настане ад под небето, както е било в Берлин през май 1945. Но ще загинат поне 500 000 киевчани, а може дори и 1 000 000. Това вече е голямо военно престъпление. Хамбург е бил опожарен през 1943 и от пожарите просто не е можело да се диша. Много хора са умрели от задушаване.
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-долни от западните лицемери са само балканските им слуги............. Много добро !!!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективният запад се облизва да открадне чрез италианската полиция, която проучва кой е фактическият собственик на 140-метровата яхта "Шехерезада" на няколко етажа и с две хеликоптерни площадки. Без кражба не могат да просперират.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев го подготвят за парад на 9 май.
43
5
 
5
 
! Отговори
до 1984 преди 2 години
Ако не сте платен драскач, имате глава на раменете, ПОМИСЛЕТЕ, ЗАЩО 20 дни след 3тия ден, когато бе унищожена 1/3 от украинската армия, Руската армия не е успяла да превземе нито Киев, нито Харков, нито дори Мариупол?Просто мислете
42
3
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен 48: А теб лично държа да те пратят да снимаш с дрон когато онзи от югоизток реши по същия начин да "освобождава" турците в Кърджали ! Ама най-отпред да си !
41
8
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Русия бе вкарана във война тип Афганистан. Колкото и бомби да има няма да и стигнат да спечели тази война :) Да не говорим броя на радикалите които роди в Украйна. Сигурно са милиони вече. Колко им е да станат камикадзета. Какво мислиш, че ще учат майките децата си ? За убитите им бащи и прогонени от родината ? Путин винаги ще загуби такава война. Това не е защитна война ! Това е нападение над чужда държава !
40
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев никога нама да бъде превзет от военните инвалиди руснаците. Единствената им надежда е чрез реки от кръв да принудят Зеленски да подпише нещо като примирие с което Путин да се изфука пред подкрепящите го алкаши в Русия.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали? Те ако са искали руснаците да превземат Киев, до сега да са го превзели. Явно плана е друг.