Фон дер Лайен: Храната - част от терористичния арсенал на Кремъл

Само през Черно море украинското зърно може да бъде изнесено навреме
8 юни 2022 18:27, Елка Василева
204
Фон дер Лайен: Храната - част от терористичния арсенал на Кремъл
Снимка: архив, БГНЕС

Светът има нужда украинските пристанища да бъдат отворени, защото повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме само през Черно море. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Още по темата
Храната стана част от терористичния арсенал на Кремъл, не може да търпим това, добави тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, нямат нищо общо със затрудненията за износа на украинската зърнена реколта.

Тя се позова на данни от Световната банка, според които 10 млн. души по света се изправят пред крайна бедност с всеки процент нарастване на цените на храните. Войната, предприета от Русия срещу Украйна, отеква по целия свят, 275 милиона души ще бъдат заплашени поне от недостиг на храна. Инфлацията може да увеличи тези числа значително, добави председателят на ЕК.

Ако в ЕС намалим за година с два градуса температурата за отопление, това ще спести енергия, равна на целия внос по газопровода "Северен поток", отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи ЕС ще осигури средства европейските газопроводи да бъдат пригодени за пренос на водород.

Тя отбеляза, че ЕС вече е спрял вноса на руски въглища, предстои до края на годината да бъдат намалени с 90 на сто доставките на петрол и според нея осигуряването на газ трябва да се насочи към по-сигурни и "приятелски" източници като САЩ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че над 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и това застрашава световната продоволствена сигурност. Кремъл използва доставките на храни като оръжие и си служи с лъжи от съветските времена, добави той. Руските кораби и ракети пречат на износа, руските танкове, бомби и мини пречат на Украйна да засажда следващата реколта, добави Мишел.

По думите му решението на ЕС за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия е забележително постижение. Справедливо е Русия да плати цената за възстановяването на Украйна, затова търсим начини да се използва запорираното руско имущество от ЕС и държавите по света, поясни Мишел.

Той отбеляза, че  Украйна има нужда от пет милиарда евро на месец, за да поддържа живота в страната.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
укропристанища вече нема одеса е блокирана от нацистите с мините им друго пристинище немат щего вземем одеса от харков ло преднестровие ще е наше нека тази мадама от немски произход да се крие и да се търси че е мрного неграмотна не разбира от политика самоунищожение на ес с тази урсула и още се гордея като кирил петков
143
0
 
1
 
! Отговори
Че преди 1 година
ПАК СЕ ЛЪЖЕМ - ПРИСТАНИЩАТА НА РУСИЯ СА ОТВОРЕНИ, ЛАВРОВ ЗАЯВИ, ЧЕ ВСЕКИ КОРАБ ЩЕ БЪДЕ ПАЗЕН И ЕСКОРТИРАН. САМО ХАХОЛИТЕ ДА РАЗМИНИРАТ ПРИСТАНИЩЕТО НА ОДЕСА, КОЕТО ТЕ САМИТЕ МИНИРАХА. БЛАГОДАРЯ НА РИБОКА ЗА ДАНИТЕ - АКО 6,2 % - ЛИПСА СЪБОРИ СВЕТА - Д****** ГО И СВЕТА.
142
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
2018 Общо в долари износ НА ПШЕНИЦА за 41,2 милиарда.Пазарен дял : 1.Русия - 21,1% = 8,4 милиарда долара,2.Канада 14,2%,3.САЩ 13,6%,4.Франция 10,3%5.АВСТРАЛИЯ - 7,7%6.Аржентина - 6,2%7.УКРАЙНА - 5,9% = 2,4 милиарда долара,8.Румъния 3,1%9.Германия - 2,9%,10.Казахстан 2,4%,11.БЪЛГАРИЯ - 2,1% = 851,8 милиона долара.Производители НА ПШЕНИЦА - Целият свят - 465 милиона тона,1.Китай 29% - 135 милиона тона,2Индия - 103,3.Русия 85,САЩ 51,5.Франция - 40 милиона тона.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази немкиня наближава стадия на окончателно изтрещяване. Дано не върне чрез престоя си начело на ЕК , Евросъюза до нивото на 30-те години на миналия век. Мисля, че с екземпляри като нея и заместника й испанецът Жозеп Борел ЕС отива към своя край и става ненужен, дори противопоказен. Преди 90 години един ефрейтор командваше Германия. Сега една германка управлява чрез ЕК Евросъюза и реално Европа.
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да оставиш стотици обикновени руснации по света без достъп до парите им какво е? Крим от кога са със спрян достъп до вода, ел.енерги и газ? Това не е тероризъм? Това бабе си заслужава да седи на миндерчето.
139
0
 
0
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Дай рибу,дай рибу,рибу дай!
138
2
 
12
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Със 5% дял в световния износ на зърно КАК УКРАЙНА е способна според тая бивша акушерка да изхранва целия свят, та даже липсата на доставки от там да застрашава със глад 275 мил души ? Нещо май много се унесе тая . УКРАЙНА БИЛА ЖИТНИЦАТА НА еВРОПА . еББАССИ. ДОРИ ФРАНЦИЯ ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ ЖИТО ОТ ТАЯ ОКРАИНСКА "ЖИТНИЦА" ....
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, да бе, Русия е виновна, че САЩ едностранно се оттеглиха от договора за съкращаване на оръжията със среден и малък обсег на действие.С огромната си военна помощ за украинските превратаджии от диктатурата на Зеленски запада показа, че Русия има пълното право да си защитава националната сигурност от един все по-милитаризиращ се тоталитарен режим, пуснал затворниците да въвеждат ред, въоръжени до зъби и застрелващи мирни граждани ужким били руски шпиони.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе се правите на много интересни нали укропите минираха одеса русия не го пука за ваще зърна рус пак излезе джентълмен иска да предружи ваще зърна за какво се правите интересни или си проветрявате устата
135
2
 
7
 
! Отговори
рибока преди 1 година
И като ги намалят 2 градуса,а не тече газ немската промишленост от намалението с тези 2 градуса на отоплението ли ще работи?
134
2
 
11
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Най-големите терористи са ЕС и ООН!!! Те се бъркат в работата на всички правителства, бомбардират, разрушават, а после изнудват и пращат "миротворчески"сили!! Тая и политиците около нея живеят в измислен свят и един ден тълпата ще ги отнесе!
133
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
чувам
132
8
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
*** напредват г-жо,така си мислят...или поне таки им се иска!Германия и Франция и останалите държави от ЕС с възможностти подкрепете Украйна възможно най-бързо с оръжия,модерни и далекобойни...путин обяви война на Света ни...китай и турция и те ще понесат последиците от това...загубите ще са по-големи от...хитрините да ограбват руснаците,оръжия за Украйна...или раждате чудовище!!!страха не е решение...!!!...и путин има деца и внуци...и медведев...те решиха да ги жертваме...ок!!!
131
4
 
13
 
! Отговори
Забавната страна преди 1 година
Краварофилите - абе нали твърдяхте че руснаците щели да *** от глад. Тия тези не ги пишете вече а?
130
4
 
10
 
! Отговори
Фон дер лайна преди 1 година
Храната - част от терористичния арсенал на запада. Оказа се че руснаците са го обезопасили. затова е тръшкането.
129
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Затова ли украински камиони се движат из Добруджа,натоварени със зърно от Окрайна?Има нещо гнило.Скоро ще ни забъркат и нас във войната.
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не мога да си спомня кой е гласувал за тая и кой я е избирал?
127
1
 
2
 
! Отговори
Pp преди 1 година
До Анонимен китайска храна втора употреба
126
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом има санкции трябва да има и гладни ама те гладните в европа
125
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А международната система за разплащане е част от вашия терористичен арсенал. Защо мислите, че само вие имате право на това?