Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер

Досега са загинали поне трима, като властите ги изпращат с фалшиви обещания
Обновена: 28 юли 2022 07:15 | 28 юли 2022 07:07, Йоана Цонева
152
Русия изпраща на война затворници, вербувани от Вагнер
Снимка: БГНЕС

Най-малко трима руски затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", са загинали във войната в Украйна. Още двама осъдени са ранени и се намират в болница в окупирания Луганск. Това съобщава руското издание "Важные истории", позовавайки се на свои източници.

Според събраните от журналистите данни затворниците са били вербувани от "Вагнер" в петербургския затвор №7 "Яблоневка" в началото на юли. В медицинските документи на ранените не са посочени истинските им имена, те са записани под псевдоними. Вероятно пак под псевдоними ще бъдат погребани мъртвите от тях, а на близките им няма да бъдат изплатени обезщетения.

„Възниква въпросът как близките на загиналите ще могат да получат пари. Защото докато ти можеш да докажеш роднинската си връзка примерно с Иван Иванов, как би могъл да докажеш такава с някой си с прякора „Глухарче“? Най-вероятно роднините няма да видят никакви пари при смъртен случай", казва правозащитникът Леонид Крикун пред репортерите на изданието.

Един от източниците на медията разказва, че на неговия роднина, който излежава присъда, са обяснили следното:

„Нацистите са отлично обучени и много трудни за откриване. Вие отивате в авангарда и ще помагате за откриването им, така че не всички ще се върнете.“

Първоначално им казали, че ще се върнат около 20% от наемниците, после – че „почти никой няма да се върне“. На тези, които оцелеят, е обещана награда от 200 000 рубли и амнистия. При смърт обещанието е да се изплатят на семейството 5 милиона рубли. Но всичко това са само думи, които няма да бъдат записани никъде на хартия, уточнява изданието. Договорът е само устен и ги изпращат в Украйна без паспорти и други документи за самоличност.

Още по темата
Защо се съгласяват затворниците?

Според източника, неговият роднина е бил "подкупен с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и криминалното му досие ще бъде заличено". Източникът казва също, че първоначално му е казано, че заминават в Донбас да възстановяват разрушената инфраструктура и чак след като е дал съгласие, му е обяснено, че всъщност ги изпращат да воюват.

Същевременно близки на затворниците, притеснени за съдбата им, са се опитали да си уговорят среща с началника на затвора "Яблоневка" полковник Александър Рулев. В официалния си приемен ден обаче той отказал да се срещне с тях. Когато все пак успели да се свържат с него, Рулев отговорил на въпросите за вербуването, че „чува“ за това за първи път, а след това заявил, че ако трябва да се прехвърлят затворници, тогава това се прави „според плана .”

За вербуването на затворници "Важные истории" пише и в друг свой материал, позовавайки се на техни близки, които твърдят, че след като бъдат наети, връзката със затворниците прекъсва. Близките им са подали жалби до омбудсмана (по правата на човека) на Санкт Петербург (Светлана Агапитова), както и към прокуратурата и към администрацията на затвора. Но срокът за отговор е 30 дни и за момента нямат повече информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
Х преди 1 година
Според руската пропаганда и на запад били такива, така че няма проблеми
108
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Гледах филм показващ как се набират войници в американската армия ?!Бих казала "смях в залата " !Чернокожи , латиноамериканци , необразовави , без професия , с една дума всясасва *** , затова да не коментират за други !
107
0
 
3
 
! Отговори
КРАКЕН преди 1 година
КРАКЕН от Украина.
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните руснаци не искат да ходят на война за Путин , затова той праща там само гарбидж ... Но това няма да му помогне да избегне военният трибунал в Хага Украинците всеки ден получават най-модерни натовски оръжия и се очаква през август да започнат голямо контранастъпление
105
4
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
ПО-ДОБРЕ В ТУРЦИЯ ...ОТКОЛКОТО ВЪВ ФАШИСТКАТА И БЕДНА РУСИЯ ...ХА,ХА,ХААААА....БЪЛГАРИНА ОТДАВНА НЕ СЕ ВЪЛНУВА ОТ ФЕЙКОВЕТЕ НА РУСИЯ!РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО ИДВА У НАС НА 9.09.44г!...ПОЗНАВАМЕ ЧУДЕСНО БЕДНИТЕ ВИ И ОСМЪРДЕЛИ РУСКИ ***....НЕ ВИ ИСКАМЕ ТУКА!!!!
104
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
НИЩО НОВО---СТАЛИН ИЗПРАЩАШЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В АТАКУВАЩИТЕ БАТАЛЬОНИ... И ТЕ ВЪРШЕХА ГАДОСТИ В ЕВРОПА И ГЕРМАНИЯ....
103
3
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
На бойното поле, където няма цивилни, руската армия не може да напредне повече от сто клм за пет месеца, а където има цивилни, предимно рускоговорящи, руската армия ги цели с ракети.
102
4
 
3
 
! Отговори
Марш на скока преди 1 година
Явно рашистите са решили да направят "марш на скока", но този път скокът ще е директно в бездната. За 5 месеца по-малко от 100 км напредък. Дори иракската или иранската армия щяха да напредват най-малко десет пъти по-бързо. На КаГеБиста нещо му се е стричила дъвката...
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дядо йоцо гледа руската армия пази мир.жители а те са руснаци ще видим в западна украйна как рус армия стъпва с ходом марш
100
0
 
1
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Манхетънец - Имам сериозни съмнения, че си роднина на "географа" Васко Нубиеца, ако не и самият Той. Да, Манхатън е ОСТРОВ и целия град - с изключение на Дъ Бронкс, който е полуостров - е построен на ОСТРОВИ. Аман от интернетни двойкаджии.
99
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за лъжлива информация Йоана Цонева на народен съд
98
2
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Руската армия се провали пред ''дома си'', вече пет месеца не може да влезе на повече от сто километра от границата си.
97
4
 
2
 
! Отговори
петата колона преди 1 година
Какво ми цитирате измислени истории от петата краварска колона?
96
3
 
2
 
! Отговори
кратка справка преди 1 година
Преведено от английски:iStories или Важни истории е независим руски уебсайт, специализиран в разследващата журналистика. Уебсайтът е основан през 2020 г. от руските журналисти Роман Анин и Олеся Шмагун. iStories публикува редица нашумели разследвания. Офисът на сайта се намира в Латвия. (*Латвия текущо е със най-набуялата русофобия)
95
3
 
2
 
! Отговори
Чугун преди 1 година
До Те са спецялни --- Грешка, колега! Биели са се като лъвове, защото пиян човек въобще не мисли, а съветски славянин - хич. Сталин им е ръгал двойни и тройни дози алкохол на гладно и ония са отивали на смърт под упойка. Дори немските картечари са се чудили защо толкова народ се хвърля към амбразурата с голи гърди. Да се надявам, че си схванал. Документите за "разклатката" на алкохола е запазена и до днес. Горбачов я обнародва. Та и с пандиз-киризчиите работата е същата.
94
0
 
4
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Одесса-русский город -- Остров Манхатън ми стига - вода отвсякъде, град връз острови и направления където ти видят очите. Виж, Ватная-Блатная е със сериозни проблими и на изчезване. Само гледай втора серия на 'Конец СеСеСеРе' имени "Конец Рассия". Този път - окончателно и завинаги.
93
0
 
3
 
! Отговори
иво преди 1 година
ТА КОЙ ДРУГ /психо.п.а.т/ БИ ОТИШЪЛ НА СМЪРТ ОСВЕН ТЕА ? НЯМА К"ВО ДА ГУБЯТ !
92
3
 
3
 
! Отговори
Одесса-русский город преди 1 година
До Чугунолеяр - твоите френдове не то дават виза за Даун Таун, така че ще се задоволиш с директната линия Варна- Одеса.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо, но така е като не си нормален гражданин... ПП. Колко изплаща Чуждестранният легион на Франция на близките на убитите?
90
3
 
5
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Брифинг РФ - За по-напряко, линията Варна - Адеса ще минава през присанището в Даун Таун, Манхатън, Ню Йорк, USA.