Фон дер Лайен атакува Путин: Върна в Европа ужасите на войната

Европа щяла да бъде обединена в противопоставянето на военните действия
22 авг 2022 22:22, Александър Попов
583
Фон дер Лайен атакува Путин: Върна в Европа ужасите на войната
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна, обеща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и разкритикува остро руския президент Владимир Путин в навечерието на Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, предаде ДПА.

"Путин върна в Европа ужасите на войната, но и ни напомни, че мирът не може да се приема за даденост", заяви Фон дер Лайен.

От 2009 г. ЕС отбелязва всяка година на 23 август Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, наричан още "Деня на черната панделка", и почита на този ден жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

На тази дата е и годишнината от сключването на пакта "Молотов-Рибентроп", договора за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, проправил пътя за германското нашествие в Полша през септември 1939 г.

ЕС е обединен в противопоставянето си на "пропагандата под руски държавен контрол, която изопачава историята, разпространява теории на конспирацията и наказва тези, които ѝ се противопоставят", заяви Фон дер Лайен.

През последните години Евросъюзът подчертаваше важността на тази дата за насочване на вниманието към съветските престъпления и злоупотреби в Европа, противопоставяйки се по този начин на руския ревизионизъм, отбелязва ДПА.   

През 2019 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща опитите на Кремъл "за потулване на престъпленията на тоталитарния съветски режим". В нея тези опити се определят като "опасен компонент от информационната война (на Русия) срещу демократична Европа".

В изявлението си, което бе разпространено и в навечерието преди да се навършат шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна, Фон дер Лайен допълни, че "украинският народ жертва живота си в защита на европейските ценности".

"Болезненият спомен от миналото не е просто някакво припомняне на нещо далечно. Той намира своя отзвук в незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви тя.

На този фон няколко десетки европейски депутати настояват за драстично увеличаване на броя на санкционираните от ЕС руски граждани заради войната в Украйна.

В писмо до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел те искат руснаците, които присъстват в списъка на санкционираните лица и са със замразени активи, да набъбне до 6000 души. Така в него ще бъдат включени и имената в списъка, разпространен от фондацията на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Сега европейският списък със санкционирани руски граждани включва 1214 души. В последно време започнаха да се водят все по-усилено дебати за увеличаване на обхвата на санкциите, особено с оглед на споровете около лесния достъп до европейски визи, който руснаците продължават да имат въпреки нападението на страната им срещу Украйна.

Ги Верхофстат, белгийски член на Европарламента, заяви, че писмото до Борел са подписали 48 депутати./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
21 век,луд превръща Народа си в...убийци,путин превръща руските Народи в...чудовища,Народи с потенциал да са едни от най-богатите и уважавани...ги певръщат в ...нищо...в презрени,заради клишета и глупост...путин убива Народите на Русия,тъжно но е факт!!!
338
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау каква смрад от пАсолството и манипулаторите им,путин убива жени и деца в Украйна...факт!путин донесе невиждано презрение на народите на русия...факт!путин вече седми месец тъпче границите на Украйна...убива жени и деца безсмислено и безбожно...факт!...найстина ли вярвате,че ни е страх от ядрените ви?...ако сте безумци!страх ни е да живеем като вас...като роби!искате война...ок имате война!!!...имате..силни сте..убивате мирни..и идва 6 Американски и се сблъсквате с действителността..Време е!
337
0
 
2
 
! Отговори
хааа преди 1 година
Горят боеприпаси в Белгородска област в Русия, населението се евакуира. Местните власти твърдят, че се предполага, че под яркото слънце "ефектът на лещата е работил".
336
0
 
0
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
МНОГО РАБОТНА РЬКА ЗА СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ..УКРАИНЦИ ..МОЛДОВА И ОСТАНАЛИТЕ НИКОГА НЕ БИЛИ ВАВ Еu..САМО ЧЕ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ НА ТЕЗИ КОИТО ИЗМАМИХА..КОИТО СМЕ ТУК ОТ 20 ГОДИНИ.САС ЛИХВИТЕ.
335
0
 
10
 
! Отговори
Сиромах преди 1 година
Когато си развивахте икономиките ползувайки евтините суровини от Русия Ви беше добре!Много бързо клекнахте бе како,били сте много лесни и ако Путин е с акъла вашия да беше отдавна пренасочил търговията си в друга посока!Плащайте сега скъпия американски газ и ставайте отново живеещи охолно и със самочувствие за демократична държава!
334
0
 
9
 
! Отговори
real преди 1 година
обрекоха европа в фалит заради интересите на сащ американците с един истрел два куршума с подкупните ес лидери дестабилизираха европа и русия колко трябва да са прости хората за да го разберат това утре украйна дали ще бъде благодарна никой него знае
333
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука и тая за Украйна. Ако искаха или ако САЩ им разреши, щяха отдавно да са прели войната след преговори.
332
0
 
1
 
! Отговори
видинчанин преди 1 година
Защо му е да рарушава заводите?Продажните им директори биха разпродали машините в работещо съсътояние на тънки цени на техни хора.С тази война има и негативни отзиви-много хора са против.Това са разходи и загуби на техника и воиници.Санкции,нарушена търговия.А от унищожаването на Видин -само печалби.И никой нищо няма против! Тоя Путин уж е от КГБ,но тези дето бяха кметове и областни управители са корифеи на разрушението,а той-чист аматьор!
331
0
 
5
 
! Отговори
видинчанин преди 1 година
Като знам какво стана с Видин се чудя защо Русия воюва с Украйна.Ако бяха назначили тези дето управляваха Видин през последните 30 години,сега Украйна щеше да е като Видин.Нямаше да има и едно работещо предприятие,хората щяха да са избягали кой където може.Даже и пътищата им щяха да са като нашите.Остатъците от бившите ни заводи са досущ като тези в Припят!За какво му е на Путин да избива украинците?Нашите управници правят панаири.После има толкова болни от КОВИД,че загиналите са повече от война
330
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон Фон лай..лето да спре да краде.
329
4
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Кой пък в Европа изпитва ужас от война?!?! Тая да се върне там, където е най-добра - в кревата!
328
1
 
4
 
! Отговори
бай путьо и МАМА преди 1 година
До Бени НЕ МИ ЗАКАЧАЙТЕ бабето русокъдравелка ПРОСТЕТЕ Й то не знае по кой свет ОДИ,но бая ВИ ке й го сложи в ред....
327
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противна фашистка бабичка
326
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЬЬЬДо значимите военни престъпници в историята на човечеството с главни букви ще бъде записано и иметона руския диктатор путqин. - Това ще стане само в твоите сънища ,докато спинкаш сладко завит с ромски дюшек по Лъвов мост зимъска.
325
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иронията е че фон дер Лайен и останалата либерастка *** водят Европа към нов период сталинизъм.
324
19
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
До значимите военни престъпници в историята на човечеството с главни букви ще бъде записано и иметона руския диктатор путqин.
323
5
 
32
 
! Отговори
Бени преди 1 година
"Фон дер Лайен допълни, че "украинският народ жертва живота си в защита на европейските ценности."Бабо, вземете да изпратите малко западняци в Украйна да защитят европейските ценности.
322
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатанистите от Брюксел вече усещат руския кулак и не само. Доминацията на еднополярния сатаниски -либерал демоничен строй приключи. Путин ще изкорени дяволските из....ч..а..д.ия от САЩ и Брюксел !
321
4
 
22
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Който не уважава другите, така става, уважаема мадам...
320
4
 
28
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Лелката да се обърне към историята - близка и по-далечна...