Почина Михаил Горбачов, бащата на съветската перестройка, последният ръководител на СССР

Той си отиде на 91-годишна възраст
Обновена: 31 авг 2022 07:01 | 31 авг 2022 06:01, Елка Василева
175

Снимка: БГНЕС

Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз, почина вчера на 91-годишна възраст, предаде Ройтерс, цитирайки руски медии.

"Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сергеевич Горбачов", съобщиха късно снощи от Централната клинична болница в Москва. Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, предаде ТАСС, цитирайки източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

Последният съветски президент сключи договори за намаляване на въоръженията със Съединените щати и установи партньорски отношения със западните сили за премахване на Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората световна война, и доведе до обединението на Германия, отбелязва Ройтерс.

Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха цяла комунистическа Източна Европа, той се въздържа от използване на сила за разлика от предишни лидери на Кремъл, които изпратиха танкове за потушаване на въстанията в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968.

Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, който хаотично се разпадна през следващите две години.

Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад, отбелязва Ройтерс. Когато през 1985 г. едва 54-годишен (много млад по тогавашните съветски стандарти), той стана генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), Горбачов си постави за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но реформите излязоха извън контрол.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото, позволи на немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

Много руснаци никога не простиха на Горбачов за сътресенията, които реформите му отключиха, смятайки, че последвалият рязък спад на жизненото им равнище е твърде висока цена за демокрацията, отбелязва Ройтерс.

След като на 30 юни посети Горбачов в болницата, либералният руски икономист Руслан Гринберг заяви пред медията на въоръжените сили "Звезда": "Той ни даде свобода, но ние не знаем какво да правим с нея."
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден всички ще живеят в Русия.
11
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един дърт руски болшевик по-малко. В края на живота си стана върл поддръжник на кремълския сатрап и илюзиите му, че ще възстанови СССР. Стига с тази наивност към руснаците. Не съм чул или прочел някъде Навални да се е изказал срещу окупацията на Крим. Всеки руснак е империалист до мозъка на костите си. А от империализма винаги са страдали малките народи, а от руския най-много са страдали славянските народи. Бой и дори смърт за малкото братче, ако не слуша.Рашията е тюрма за над 80 народи.
10
10
 
24
 
! Отговори
за Горби преди 1 година
Преди мислех,че е купен от Запада, но сега мисля, че е един наивен политик.............остави се да го излъжат дъртата вещица Маргарет Тачър и един третокласен артист Роналд Рейгън......Горби започна перестройката и гласността и така се разпадна СССР!!!
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяяя селския кмет който евреина андропов шеф на КГБ издигна до пост секретар на КПСС хвърлил топа.... За умрЕл или добро или нищо. Затова няма да пиша нищо.
8
29
 
15
 
! Отговори
Съболезнования преди 1 година
Велик политик.
7
12
 
16
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Ни приживя, чи Путин запука ФАЩ
6
28
 
23
 
! Отговори
Поклон преди 1 година
Именно! Даде ни свобода, но страни като Русия и България все още не знаят какво да правят с нея.... Други обаче от източния блок просперираха. Зависи от мат'риала .
5
12
 
20
 
! Отговори
Луцифер преди 1 година
Айде бе Мише - откога те чакам!!!! Наточил съм вилицата, а казана вече ври.... Тук проблеми с топлото няма да имаш. Ще се пържиш вовеки веков, при това абсолптно безплатно. Добре ще си изкараме.... Хохохохо и бутилка ром.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишамеченньiй ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Махмудовна Горбачова.
3
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почина бащата на съветската перестлойка, да живее Путин майката на перестлойка 2.0
2
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един Юда ще се пържи в Ада.
1
12
 
19
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Ела пиле да ти обадим некой истини.