Руски политик: Горбачов даде свобода на половин Европа

За шест години на власт Михаил Горбачов промени света
31 авг 2022 08:14, Елка Василева
41
Руски политик: Горбачов даде свобода на половин Европа
Ангела Меркел и Михаил Горбачов. Снимка: архив, БГНЕС

Михаил Горбачов даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, на половин Европа. Това написа в Телеграм руският икономист и политик Григорий Явлински, основател на либералната партия "Яблоко", който през 1990 г. бе вицепремиер на Русия. Той е автор на плана за преход на Съветския съюз към свободна пазарна икономика.

Още по темата
"Горбачов ни даде свобода. Той даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, а и на половин Европа. Как ние в Русия се възползвахме от подарената ни свобода, от тази велика възможност - това вече е наша отговорност", написа Явлински, предаде ТАСС. "Не са много лидерите в историята, които са оказали толкова решаващо влияние върху времето си. За шест години на власт Михаил Горбачов промени света", добави Явлински.

Той каза, че Горбачов би бил приет "с възторг във всяка страна на планетата", но той е останал в Русия, където му е било "изключително нелеко заради масовото неразбиране и неприемане".

Явлински посочи, че първият президент на СССР е издържал изпитанието с власт, успял е да запази достойнството си и да остане човек. "Горбачов, които имаше неограничена власт, не открадна нищо от своята страна и своя народ. Когато му трябваха пари за благотворителния му фонд, президентът на СССР се снимаше в реклама", написа Явлински.

Горбачов почина вчера в Москва на 91-годишна възраст.

На 24 февруари, в деня, в който Русия нападна на Украйна, Явлински от името на партията "Яблоко" разпространи изявление, в което решително осъди тази война, съобщи Дойче веле.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отиди си един лош свят за да дойде много по лош. Сега наричаме предишния свят доброто старо време.
31
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 20 Веселине , как си с психиката ? Чуваш ли гласове ?
30
1
 
1
 
! Отговори
даде ама преди 1 година
ние я не щеме, искаме да сме си слугинаж на кремъл , изменик такъв
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя трябваше да бъде съден за държавна измяна
28
2
 
9
 
! Отговори
баси кефа преди 1 година
Сега и сорос ако хвърли топа...
27
1
 
4
 
! Отговори
Витамин Z преди 1 година
Партия с подкрепа под 1%, това защо не го пишете?
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеше да подкрепи руския народ в тези тежки времена но не го направи. Мисля че е бил случаен човек. Без качества. Сори.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отиди си един лош свят за да дойде много по лош. Сега наричаме предишния свят доброто старо време.
24
8
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
В Русия,но и навсякъде в бившият соцлагер хората ликуват. Най-сетне си отиде чудовишето,съсипало живота на целия свят.Защото Горбачив бе унищожител не само на Социалистическият блок,а и на Западна Европа.Изверг!
23
5
 
10
 
! Отговори
Мая от Трявна преди 1 година
Престъоник
22
6
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Към "Днес" ! Престанете да блокирате правото на хората да изразят своето съгласие или несъгласие с даден коментар.Само вие ли имате ораво да кликате? И поске се оказва,ше ние сме някакви ***,които идея си нямат ,че нагласяте еврейските си антибългарски политики чрез изкривяване на реалността.Излезте на улицата,където не можете да кликате и ще видите колко сте смешни и жалки!На улицата хората мислят точно така,както вие не мислите.Излезте,еврейски npъдльовци подли!
21
17
 
11
 
! Отговори
999 преди 1 година
Почина ЕДИНСТВЕНИЯТ НОРМАЛЕН ПОЛИТИК НА СССР И РУСИЯ! ПОКЛОН!
20
4
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Гьонка е много добра. Тя пусна на целия квартал. Всички са много доволни, жалко, че умре от венерически болести.
19
0
 
4
 
! Отговори
До 18 пиночет преди 1 година
Точно си отговаряш на ника. Живял във Виена преди 1989...ха ха! ДС, та дрънкаш!
18
10
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Рейгън,Тачър и Горбачов -създателите на съвременното робство под кодово название неолиберализъм. Позор за убийците!
17
9
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Тежка му пръст на Моше Чорба! Такава свобода ни даде тоя турко-евреин,че ни подари на туеците и евреите да си играят с нас на канаански кули без право на дом,храна,електричество,трудова дейсност...семейство. Свобода ни бил дал той.Най-големият геноцидаджия в историята на човечествотоПревърна Русия и Бългсрия в леки жени за малцинствата,които от тридесетгодини ни нихилират.Тежка му пръст на тоя извратен убиец!
16
4
 
11
 
! Отговори
х преди 1 година
Изключителен политик, който е признат в цял свят и ще бъде помнен от историята. Е, компетенциите от днес.бг не са съгласни и не го харесват, така че това със сигурност ще се вземе предвид. Все пак успелите, реализирани и компетентни хора, които не могат да си платят тока и да напишат две изречения грамотно, няма как да не разбират от световната политика, освен от медицина, астронавтика, икономика и пр. АХАХАХААХХААХАХАХАAахХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХААОООХ
15
10
 
13
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПИШЕТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ СЛЕД 50 ГОДИНИ АКО ВИ ИМА. ИМА ЖИВИ ХОРА КОИТО ПОМНИМ - ГОРБАЧОВ ПРОДАДЕ СИСТЕМАТА, ЗАПАДА ГО КУПИ, ТОВА ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ. 1982/1986 ЗАПАДА СТРАДАШЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Т.Н. "КРИЗА НА СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВОТО" - ЖИВЕЕХ ВЪВ ВИЕНА(ГРИНЦИГ) И МЕРЦЕДЕС НАЕХА ЕДНО СЕЛСКОСТОПАНСКО ЛЕТИЩЕ ДА СКЛАДИРА КОЛИ КОИТО НЯМА КОЙ ДА КУПИ...ТА ГУРБАЧОВ ОТВОРИ НОВИ ПАЗАРИ НА ТЕХНИТЕ СТОКИ И ТОВА ГИ СПАСИ ЗА 10/15 ГОДИНИ. ТЕ СЪОТВЕТНО МУ ПЛАТИХА. ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ ПРЕЗ ФОНДАЦИЯ "ГОРБАЧОВ" ЗА МИЛ./Ч
14
15
 
19
 
! Отговори
Глyпакът преди 1 година
Путин съсипа Русия за 6 месеца...
13
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред този човек, както и Рейгън и Кол. Те направиха невъзможното да се измъкнем от черната дупка на комунизма. Мястото където Путин и КГБ-шайката му искат да върнат половин Европа отново. Всички знаем какво беше и как не бива да се случи тоталитаризъм отново.