70 000 на протест в Прага: Най-доброто е за украинците, а за нас по два пуловера

Протестът е заради нарастващата инфлация, цените на тока, ваксинацията и имигрантите
Обновена: 3 сеп 2022 23:08 | 3 сеп 2022 22:52, Анисия Иванова
680
70 000 на протест в Прага: Най-доброто е за украинците, а за нас по два пуловера
Снимка: БГНЕС

Около 70 000 души протестираха днес в центъра на чешката столица Прага, обвинявайки чешкото правителство, че отделя повече внимание на Украйна, опустошена от войната, отколкото на собствените си граждани, предадоха световните агенции.

Протестът беше организиран под наслова "Република Чехия на първо място" и беше срещу нарастващата инфлация, породена от скока в цените на горивата, срещу ваксинацията за коронавируса, но също и срещу имигрантите, отбелязва Франс прес.

Протестиращите поискаха оставката на десноцентристкото правителство на Петър Фиала, което дойде на власт миналия декември.

"Най-доброто е за украинците, а за нас само по два пуловера", пишеше на един от плакатите, носени от протестиращите. Този текст намекваше, че чехите няма да могат да платят сметките си за парното през зимата.

Цените на природния газ нараснаха в цяла Европа след намаляване на доставките от Русия, което доведе до скок в цените на тока.

Чехия е ротационен председател на ЕС и прие около 400 000 бежанци от Украйна от началото на войната там на 24 февруари. Чехия предостави и важна хуманитарна помощ на Украйна.

Правителството на Фиала вчера оцеля при вот на недоверие в парламента, иницииран от две опозиционни партии -популистката центристка партия АНО на бившия премиер, милиардера Адрей Бабиш, и крайнодясната и антиимгрантска партия "Свобода и пряка демокрация".

Днес Фиала заяви, че всеки има право да протестира, но добави, че митингът в центъра на Прага е организиран от проруски настроени лица, които изразяват близки до екстремистките позиции и чиито интереси са насочени срещу Чешката република.

"Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационните кампании присъстват на наша територия и че някои хора ги слушат чисто и просто", заяви той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


680
Още по темата: прагапротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
425
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето е треторазряден актьор. Идеалната кукла на конци за Байдън и Путин. Тези двамата делят милиарди, приятели са, всяка вечер си комуникират. Защо не се гърмят помежду си, защо Байдън не изгони родата на Путин от запада. Ами защото са първи дружки. След войната заедно ще си живеят в охолство на Хаваите.
424
14
 
13
 
! Отговори
Руска хибридка преди 1 година
Платен протест на руското лоби в енергетиката, след малко няма да има нужда от техните ненадеждни доставки и жалко изнудване !
423
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както винаги България е на страната на губещите и в тази война...
422
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво народе, това е истината. САЩ и Русия са съюзници. Нека пишат каквото си искат платените от тях. Сега да изгоним укрите. Киро чехите и унгарците. От чехите и унгарците е тръгнала цивилизацията преди време, ще тръгне и сега.
421
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на САЩ и Русия е разрушаването на Европейския съюз и подялбата на свери на влияние. САЩ взимат Западна Европа, а Русия Източна ..
420
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото е като Рибентроп ***. Историята се повтаря. Печалби трябват на САЩ и Русия. За убити на тях не им пука. Защо не гонят родата на Путин от запада. Защото Байдън и Путин са се разбрали да делят милиарди.
419
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плановете на Байдън и Путин зациклят. Те са заедно, имат общ враг, който е Европа. Те в сговор искат унищожение на Европа и нарочно направиха войната в Украйна. Великобритания не случайно излезе от ЕС
418
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и САЩ печелят войната срещу Европа!! Долара задмина еврото и благодарение на това Руската икономика бележи невиждани печалби. Единствения губещ от войната е ЕС
417
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер сте чехи. Реалисти. Гонете хохлите, дето са дезертьори. Като се приберат , зелката ще ги прати в затворите, където е мястото на дезертьорите. И ние трябва да направим така. По време на война, се седи в родината, мъжете са на фронта, жените правят боеприпаси в тила. А не по хотели из Европа на чужд гръб.
416
24
 
20
 
! Отговори
НЕудобни въпроси преди 1 година
Какво става със мащабното контранастъпление на нацистите към Херсон ? Нещо май не ви изнася да информирате за това ?
415
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа сащ създадоха още един конфликт между Германия и Полша. Колкото и да не ви се вярва Поляците могат да бъдат изритани от ЕС заради проамериканската политика която водят или поне ще бъдат наказани и те сами ще го напуснат. Ако платените проамерикански правителства продължават да тласкат Европа към дъното то ЕС ще се саморазруши.
414
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 477Заблудените като теб намаляват всеки един ден. Световният империализъм в сащ и Европа не може да скрие слабоста си .А именно икономическият упадък ,каквото и да прави запада ...за намаляване на населението ,пандемии ,воини ,всичко е оправдания за КРАХА на СИСТЕМАТА ,която убива. Западната идеология се изчерпва непрекъснато.С илюзии не се живее. Маските падат евро ге.ски атлантици ,мишоци .
413
16
 
20
 
! Отговори
От България преди 1 година
А пък за нас няма и пуловери даже !?
412
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много верни се оказват твърденията на десетки общественици, политици и икономисти: "Русия използва спирането на газа и енергията като военно оръжие !" А вече и като политическо оръжие - с цел да принуди европейскитв правителства да паднат и хората да бъдат поставени на колене да просят руска газ, а оттам и да спрат да осъждат войната на Путин и да приемат условията на терориста . Ей това не могат да осъзнаят заслепените русофили!
411
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 476Дано този вреден ЕС и Нато се разцепат не ,ами напълно разпаднат ! От твойте уста,в божите ущи. За доброто на планетата Земя.
410
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издишате копейкаджии... Издишате... Свърши се вече вашата...
409
27
 
12
 
! Отговори
Жоко преди 1 година
Да си берат гайлето като ходят в гората и дразнят голямата мечка .
408
22
 
22
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 469: А поклониците на клоуна Зеленски намаляват в целият ЕС. Мъка...
407
30
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чешките власти се опитват да заметат протеста под килима обявявайки 70К души за"заблудени" и "пренебрежимо малцинство"...Нашите медии отразиха един файтон грантаджии пред президенството изкарвайки ги "основния тон в обществото"... Какво да коментираме повече такова изопачаване и очевиден слугинаж ...Идват избори и е вече време за действия - всички да си направят изводите... Чехите вече го сториха!!!
406
26
 
30
 
! Отговори
Операция Z преди 1 година
Отвори очите на заспалите Европейци най хубавото е, че има пробуждане и започна дистанциране от наглите американци. Европа трябва да е независима и сама да взема решенията си и сама да определя каква политика да води. Очквайте скоро и в други столици защото зимата *** на вратата.